Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

Törvényes Mindszenten a kényszertagság

Mindszent - Újabb fejezetéhez érkezett a mindszenti csatornaprojekt. A Szegedi Ítélőtábla – tulajdonképpen szentesítve az első fokú határozatot – jogszerűnek találta a víziközmű-társulat megalakulását és működését, valamint a már csatornázott ingatlanok tulajdonosainak kényszertagságát.
A polgármester nem nyugszik bele a döntésbe, a Legfelsőbb Bíróságig viszi az ügyet.

A mindszenti szennyvíztisztító és szennyvízcsatorna-hálózat pályázata, megépítése körül szinte állandóan zajlottak az események. A legutóbbi a Zsótér István polgármester által kezdeményezett eljárás: a kisváros első embere megkérdőjelezte a projekt ügyeit intéző víziközmű-társulat megalakulásának és működésének jogszerűségét, valamint kifogásolta, hogy már csatornázott ingatlanoknak is kötelező belépni az új rendszerbe, és tulajdonosaiknak fizetni kell a hozzájárulást.

Már az első fokon eljáró Csongrád Megyei Bíróság sem értett egyet álláspontjával, és a „vizeseknek" adott igazat. Vagyis települési képviselők is lehetnek tagjai a társulat intézőbizottságának, és amennyiben nem tartanak igényt tiszteletdíjra, ingyen is elláthatják feladatukat. A megalakulás és a működés jogszerű, és mivel a víziközmű-társulat szervezettsége, az önként csatlakozók aránya meghaladta a kétharmadot, a többiek – a törvény értelmében – kényszertagokká váltak, és minden döntés, a fizetési kötelezettséggel együtt, rájuk is vonatkozik. Ez ellen Zsótér fellebbezett, amit másodfokon a Szegedi Ítélőtábla elutasított, helybenhagyva a megyei ítéletet – tudtuk meg Hevesi István települési képviselőtől, a víziközmű-társulat intézőbizottságának elnökétől.

Zsótér István a Legfelsőbb Bíróságig is elmegy.
Hevesi István

– Ez számunkra, s az eddig rendszeresen fizetőknek erkölcsi elégtétel is – nyilatkozta Hevesi. – Most már remélem, egyértelmű: mindenkinek vállalnia kell a terheket, és ezt nem mi találtuk ki, a hatályos törvények írják elő. Amennyiben ezt továbbra is elmulasztják, nem kötnek megállapodást a Fundamentával, később csakis egy összegben, s az állami támogatást nélkülözve fizethetnek, mert az kizárólag a lakáskassza-szerződésekre jár. Nyilvántartásunkból kigyűjtjük a nem fizetőket, és felvesszük a kapcsolatot önkormányzatunk adócsoportjával – elkezdjük a behajtást. A víziközmű-társulat ugyanis negyedévente minden ingatlan után fizet a Fundamentának.

Csatornatörténet

Mindszent tavaly január 7-én nyújtotta be először önállóan a dokumentumokat, majd november 3-án átdolgozás és részletezés után újra. Azóta hiánypótlásra, formai hibák javítására és néhány szakmai kérdés megválaszolására, kifejtésére került sor. Az első körben a döntés február végén, március közepén várható. Amennyiben nyer a pályázat – 4,2 milliárd forintot igényeltek –, 2010 nyarán, őszén startolhat a beruházás, és 2012-re fejeződhet be.

Zsótér fellebbez

– Érdemben, részletesen csak akkor szeretnék reagálni, ha már írásban is megkaptam az ítéletet, és konzultáltam az ügyvédemmel – közölte Zsótér István, Mindszent polgármestere. – Nem nyugszom bele a határozatba, abba, hogy a már csatornázott házaknak, ingatlanoknak is kötelező csatlakozni az új rendszerhez. Fellebbezek, újabb felülvizsgálati kérelemmel élek, döntsön a Legfelsőbb Bíróság.

Olvasóink írták

 • 3. misty.cum 2009. február 14. 14:58
  „Nem kellene fellebbeznie, ha dolgozna. Az idei ciklusban semmit sem tett, hol beteg volt, hol a munkát tagadta meg. A culágereivel kapartatja a gesztenyét, hogy elérje amit akar. Lásd Pölös, ami "főnyeremény".
  Nem a testületet kellene mocskolni, lejáratni, hanem végre el kellene végre kezdeni dolgozni.”
 • 2. Írástudatlan-Tdi. 2009. február 14. 10:29
  „A képen Hevesi István monológ című pórtréja látható.”
 • 1. Trandafir 2009. február 13. 09:43
  „zsótér a fellebbezésen kivűl csinál mást?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem tisztelik a stopot

Hódmezővásárhely - Tapasztalatunk szerint tíz kerékpáros közül csak kettő állt meg annál a… Tovább olvasom