Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

Tóth Imréné 4000 darabos gyűjteménye

Mindszent - Tóth Imréné a közelmúltban vehette át a Mindszent Város Kultúrájáért emlékérmet, amelyet a hagyományok ápolásával, a városhoz kötődő archív fotográfiák, dokumentumok, régi bútorok gyűjtésével érdemelt ki. Házában, amely valóságos múzeum, sok érdekességet, ritkaságot őriz. Látogatókat is fogad.
Harmincöt éve kezdődött. Akkor vásárolta meg a család azt a házat, ahol Tóth Imréné (57) talált egy köcsögöt, ez lett kollekciójának első darabja.

– A hajlam kislányként megvolt bennem a gyűjtésre, a kertben talált mázascserép-darabokból „kiállítást" rendeztem – mesélte a polgármesteri hivatalban dolgozó asszony. Eleinte fazekasmunkákat, -edényeket keresett, de idővel bútorokat, archív fotográfiákat, régi telefonokat, rádiókat, kitüntetéseket, rokkát, az első gyerek születésekor házilag faragott bölcsőt, okmányokat, szentképeket, lámpákat, ruhákat, hímzéseket, falvédőket, legyezőt, pisztolyt, kardot, címkés orvosságos üvegeket is ajándékoztak neki a helybeliek. Mindent megőriz, semmit nem cserél, ad el, vagy dob ki – mert korábbi tulajdonosa rábízta.

Kossuth utcai házuk padlásterében 1995-ben kialakított egy polgári és egy parasztszobát, a kettő közötti térben vegyesen találhatók a relikviák. Azt mondta: minden tárgy kedves számára. Azért büszkén mutatta a gramofont, a tükrös legyezőt, a helyi dalárda zászlórúdját – ő restaurálta, egyenként kiszedve, polírozva, lakkozva a 192 darab úgynevezett zászlószeget –, egy különlegesen szép lámpát, az egykori helyi bordélyházból való, fekvő nőt ábrázoló hamutartót és az 1765-ös keltezésű, a jobbágyok kötelességeit 13 pontban soroló dokumentumot. Látogatókat is fogad, kincseit szívesen megmutatja bárkinek, természetesen díjmentesen.

Tóth Imréné 4000 darabos gyűjteménye. A szerző felvétele
Tóth Imréné 4000 darabos gyűjteménye.
A szerző felvétele

– A tárgyak rendszeres foglalkozást, törődést igényelnek. Ha számomra kedves, új szerzeményű fotót vagy festményt akarok kirakni, akkor legalább harmincat le kell venni, és helyet csinálni az újnak. Azon a részen már a lyukak tartják össze a falat. Nem szégyellem, szoktam kukázni, lomtalanításkor találtam már régi mindszenti képeslapot, menyasszonyi fátylat, fotelt – utóbbit több hónapon át javítottam, csinosítottam szabadidőmben. Szívfájdalmam, hogy még nincs tulipános ládám, kislányként a szomszédban láttam egyet, kék alapon virágmintákkal.

Minden tárgynak története van, de legkedvesebb számára egy giccsesnek mondható, szárnyaival két kisgyereket óvó angyalt ábrázoló festmény. Ezt olyan asszony adta neki, akinek egynaposan meghaltak az ikrei – több gyermeke nem lehetett –, és azt mondta: tudja, itt megmarad a kép, és így az ő kicsinyeinek is megmarad az emlékük.

– Nem szeretem a címeket, a rangokat, a kitüntetésre sem számítottam, megleptek vele. Többen amatőr helytörténésznek neveznek, ebből a szókapcsolatból csakis az amatőr igaz. Olyan ember vagyok, akit foglalkoztat Mindszent múltja. Boldogsággal tölt el, hogy unokámat, az öt és fél éves Enikőt érdekli, amit csinálok, órákat tölt el a régi tárgyak között, az a legnagyobb öröm, amikor kérdez, és mesélhetek neki. Remélem, folytatja, amit elkezdtem.

770 fotó

Tóth Imréné, vagy ahogy mindenki ismeri Mindszenten, Pancsi 1976-ban kezdte gyűjteni a településhez kötődő tárgyakat, fényképeket, dokumentumokat. A kollekció ma már közel 4000 darabos, a padlásszinten 3 helyiséget foglal el. A gyűjtemény 90–95 százalékát ajándékba kapta, ritkán vásárol. 2010 áprilisában Visszatekintés a múltba címmel kiadványt állított össze városáról. Korabeli mindszenti újságokról, a megjelent cikkekről 770 fotót készített.

Olvasóink írták

 • 5. Pepejeans 2011. február 05. 15:18
  „EAM megráztad a poénfát és ez esett le? Szegény...
  Pancsinak gratulálok a gyűjteményhez, szívesen megnézném egyszer.”
 • 4. EAM 2011. február 04. 21:53
  „Tudom, hogy mire gondol.
  Nekem ugy a derekomig er a lada.

  Szinte, magam elött latom...!

  De, hol a csodaban csodaltam meg en is?

  Csal a Muzeumban volt az, masra nem tudok gondolni.”
 • 3. EAM 2011. február 04. 21:47
  „Kedves Toth Imrene szive vagya, egy
  "kek alapon, viragokkal festett tulipanos lada..."

  Ma nem tudok aludni, öszinten!

  En is mar lattam olyat!
  De, hol...?

  A Szegedi Mora Ferenc Muzeumban valoszinü, de nem vagyok benne biztos!

  A csoda vigye el!

  Hol lattam en ilyen tulipanos ladat...???

  ????

  Komolyan.”
 • 2. antikos 2011. február 04. 20:00
  „CSak nehogy az régiséges orkok meglátogassák... Jobb hogy nincs fotó...”
 • 1. EAM 2011. február 04. 16:26
  „Valoban nagyon szep lehet ez a gyüjtemeny, habar Midszenthez semmi kötödesem nincs,
  de az ilyen dolgok mindeg erdekeltek!

  Kedves Imre Peter!

  Azert a cikk megerdemelt volna egy (nagyon sok kepböl allo) fotogaleriat...!

  Szivesen megneztem volna!

  Üdv.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lecserélik Sztahanovékat

Hat, a szocialista korból megmaradt utcanevet változtatna meg a székkutasi képviselő-testület, kikérve a helybeliek javaslatait is. Tovább olvasom