Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Tovább gyűlik a hulladék a mártélyi holtágnál

Ellepi a szemét a mártélyi üdülőterületet – panaszolta egy nyaralótulajdonos. Ennek oka, hogy az árvíz utáni helyreállítások során kitett lomot csak július 25-éig vitték el, s az idén még nem volt háztartásiszemét-szállítás. A vásárhelyi önkormányzat illetékesétől megtudtuk, hogy egy rendeletmódosításnak köszönhetően hamarosan megoldódik ez a probléma.
Fotó: Tésik Attila
„Szemétgond" miatt is hívta szerkesztőségünket Papp István. A szegedi férfi elmondta, hogy a mártélyi üdülőterületet lassan ellepi a szemét, s egyre elviselhetetlenebb a szaga a bomló hulladéknak.
– Az árvíz után a nyaralótulajdonosok, ahogy én is, takarítani kezdtek. Az áradásban elázott bútorokat, egyéb tárgyakat elvittük a kijelölt helyekre, ahonnan a vásárhelyi önkormányzat ezt elvitette. Viszont a szállítás csak július 25-éig tartott, most lomhegyek borítják a területet – panaszolta a férfi.

Papp István elárulta, hogy ezenkívül még egy problémájuk van. Idén még egyetlen egy alkalommal sem ürítették ki a kukájukat, ahová a háztartási hulladékot dobják. A Csuka utca egyik üdülőjének tulajdonosa hozzátette, korábban nagy konténerekbe kellett gyűjteni a szemetet. Tavaly ezt megszüntették, s helyette bevezették a portánkénti hulladékszállítást. Öröm az ürömben, hogy az idén egy fillért sem kellett nekik fizetniük, mert nem volt szolgáltatás.

– A mártélyi üdülőterületen mindenképpen szabályozni kell a szemétszállítást. Korábban 5-6 helyre tettünk egy-egy óriási konténert, ahová mindenki bedobta a szemetét. Ez a tulajdonosoknak teljesen ingyenes volt. Az önkormányzatnak viszont évente több millió forintjába került a szállítás. Ezért változtattunk – nyilatkozta lapunknak a vásárhelyi polgármesteri hivatal műszaki irodájának környezetvédelmi és vízgazdálkodási ügyintézője.

Barna Viktor kiemelte, hogy a portánkénti szemétszállítással az volt a gond, hogy sokan csak néhány napot töltenek el Mártélyon, így ők nem termelnek annyi szemetet – nem is akartak havi rendszerességgel fizetni.
– A szeptemberi közgyűlés elé kerül ez a kérdés. Módosítjuk az ezt szabályozó rendeletet, így aki akar, áttérhet a zsákos rendszerre is. Ennek az az előnye, hogy nem kell havonta szemétdíjat fizetni, csak a zsákot kell megvásárolniuk. Ez a mostani átmeneti időszak, ezért nem volt szemétszállítás – magyarázta az iroda munkatársa.

A lomtalanítással kapcsolatban pedig annyit jegyzett meg Barna Viktor, hogy kellett húzni egy határidőt, ameddig elviszik a használhatatlanná vált tárgyakat. Ezt az időpontot korábban ki is hirdették. Az azóta kirakott lomok elszállítása a tulajdonosok feladata.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már járna a büntetés a plakátokért Vásárhelyen

Tépetten, kopottan, de hűen őrzik az áprilisi országgyűlési választások kampányának hangulatát a… Tovább olvasom