Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

Tovább tart a krétakor az iskolákban

Hódmezővásárhely - Tavaly karácsonyra ígérték, de lehet, hogy a következő tanévkezdésre sem kapják meg a megye iskolái azokat a digitális táblákat, amelyek elnyeréséről már 2008 júliusában értesítették őket. A csúszás felboríthatja a tanmeneteket.
A tervezettnél tovább tart a krétakor a megye iskoláiban: az uniós pályázatokon elnyert digitális táblák és projektorok leszállítására még egy darabig várni kell. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) tavaly novemberben karácsonyra ígérte a különböző informatikai és kommunikációs berendezésekből álló tantermi vagy fejlesztési csomagok kézbesítését, de sem elektronikus toll, sem digitális tábla, sem projektor, sem laptop nem érkezett az iskolákba.

Az NFÜ nemrégiben arról értesítette a kistérségi megbízottakat, hogy eredménytelenül zárult a digitális táblák beszerzésére kiírt közbeszerzés. Az ügynökség 19,2 milliárd forintot szánt erre az ügyletre, de a két ajánlattevő közül az egyik ennek az összegnek közel másfélszereséért vállalta volna a szállítást. A másik jelentkező hiába tett le megfelelő árajánlatot, mivel két alvállalkozóját korábban kartellezéséért elmarasztalta a versenytanács, ezt a társaságot sem hirdették ki nyertesként. Az NFÜ ugyanakkor rögzítette: a közoktatási intézmények pályázata jelenleg is él, új eljárás lesz, a közbeszerzési tendert hamarosan kiírják. Létezik olyan műszaki tartalom és ár, ami megfelelő, ezért az ügynökség bízik benne, hogy több jelentkező is lesz a közbeszerzésre. Bár rövid eljárásra számítanak, de mivel a teljesítési idő nyolc hónap, előfordulhat, hogy nem minden pályázó iskola kapja meg szeptemberre az oktatási informatikai eszközöket, lesznek olyanok, amelyek némi csúszással juthatnak hozzá a következő tanév során.

Szeptembernél hamarabb nem kapnak digitális táblákat a megye oktatási intézményei. Illusztráció: Segesvári Csaba
Szeptembernél hamarabb nem kapnak digitális táblákat a megye oktatási intézményei.
Illusztráció: Segesvári Csaba

A megye iskoláit nyáron értesítették a pályázati sikerről, de utána – a novemberi ígérettől eltekintve – elnémultak a kommunikációs csatornák. A csúszásról és annak okairól Tóthné Kecskeméti Katalin vásárhelyi iskolaigazgató lapunktól értesült. Az önkormányzat oktatási bizottságát is irányító intézményvezető elmondta, az idei tanévben nem, de a következőben már gondokat okozhat a modern eszközök hiánya. Vásárhelyen 9 iskolába 54 tantermi csomagot várnak. A csúszás azért lehet problémás, mert az oktatási intézmények épp a napokban adták föl a tankönyvrendeléseket. A digitális táblákra alapozva sok olyan kiadványt rendeltek, amelyek ehhez a tanítási módszerhez alkalmazhatók, illetve több olyan könyvet nem szerepeltettek a listán, amikre már nincs szükség, ha interaktív táblával felszerelt a tanterem.

Az ügynökség hallgat

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján szerettünk volna utánanézni, hány Csongrád megyei iskolát érint a digitális táblákról szóló – egyébként TIOP 1.1.1-re keresztelt – pályázat, de a weboldalon nem találtunk ilyen információt. Telefonon és e-mailen keresztül is kerestük az ügynökséget tegnap, de lapzártánkig nem kaptunk választ kérdéseinkre.

Olvasóink írták

  • 3. kobold 2009. február 26. 20:27
    „ez úgy hazugság ahogy van, nagyon szívesen küldök képet a táblákról az igaz , hogy bizonyos kiegészítők esetleg hiányozhatnak, de nagy része itt van a városban ,sőt egyik iskolában fel is van szerelve. itt, már megint "valakinek " az az érdeke, hogy az kerüljön a köztudatba , hogy meg sem érkezett.ez azért szégyen!!”
  • 2. marywolf 2009. február 26. 12:49
    „Az semmi, de akkor már mindenki otthon is marhat, a tanárt nem verik meg a diákok, a tanár nem alázza meg a diákot, mindenki happy”
  • 1. efje 2009. február 25. 23:45
    „Az iskolai könyveket is hamarosan utoléri a 21.század. A Sony ebook-ja egy könyv méretű kütyü, max. 160 könyv fér rá. Keresővel, bluetooth-tal. Most úgy 100000ft. Ha majd lejjebb megy az ara jobban megéri majd mint könyvet venni minden évben. A tanárnak se kell firkálni a táblára többet, elég ha elküldi az anyagot mindenkinek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak Kishomok maradt benne a vásárhelyi csatornapályázatban

Hódmezővásárhely - Csak Kishomok szerepel a legújabb szennyvízcsatorna-pályázatban, amely eredetileg… Tovább olvasom