Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Tovább vizsgálják a hódmezővásárhelyi tragédia körülményeit

Hódmezővásárhely - Egy huszonhét éves, szabolcsi fiatalember halt meg abban az üzemi balesetben, amely kedd este történt Vásárhelyen, az ASA Építőipari Kft. épülő üzemcsarnokánál. A szerencsétlenül járt férfit családja és barátnője várta haza hiába.
Tegnap folytatódott a helyszíni szemle a vásárhelyi ASA Építőipari Kft. Erzsébeti úti, épülő üzemcsarnokánál, ahol – mint arról beszámoltunk – kedden este negyed 8-kor halálos üzemi baleset történt. Négy szakmunkás nyolc méter magasságban egy hegesztett vasállványon dolgozott. A rendőrség információi szerint valószínűleg kettétört a munkásokat tartó állvány, és mindannyian a mélybe zuhantak. A baleset következtében a helyszínen egy munkás, a huszonhét esztendős L. Sándor életét vesztette. Két társa súlyos, egy pedig könnyebb sérüléseket szenvedett.

A magasból lezuhant munkások a dunaújvárosi székhelyű, darukat és darupályákat készítő és felszerelő Darusín Kft. dolgozói. Mint azt Vas Tamástól, a cég vállalkozásvezetőjétől megtudtuk, szakembereik is a helyszínen próbálják kideríteni, mi történt. A baleset körülményeit a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság és az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelőség dél-alföldi felügyelősége is vizsgálja.

A baleset helyszíne kedden este – ekkor halt meg Sándor. Fotó: Tésik Attila
A baleset helyszíne kedden este – ekkor halt meg Sándor.
Fotó: Tésik Attila

Telefonon elértük az elhunyt L. Sándor Pócspetriben élő keresztanyját. Lucza Mihályné elmondta: Sándor két hónapja ment dolgozni, a vele együtt kedden balesetet szenvedett Tamási Csaba hívására, miután sokáig hiába keresett munkát otthonában, Szabolcs megyében.

– Este fél tízkor tudtuk meg a rettenetes hírt, a rendőrség akkor értesítette a szüleit. Nagyon megrázta őket és Sanyi két testvérét a hír. Egész éjszaka nem aludtunk. Most sem tudnánk beszélgetni, ha nem lenne bennem egy csomó nyugtató – remegett a hangja Lucza Mihálynénak. A keresztmamától megtudtuk azt is: Sándor nem alapított családot, odahaza – a rokonain kívül – barátnője várta.

Üzemi balesetek Vásárhelyen. Az utóbbi években több halálos vagy súlyos sérüléssel járó üzemi baleset is történt a városban. Idén április 27-én este egy 25 éves szegedi fiatalemberre dőlt egy általa vezetett targonca az Erzsébeti út 6. sz. alatti ipari területen. A férfi a helyszínen életét vesztette. Tavaly március 29-én egy húszéves szegedi fiatalember alkarját amputálta részlegesen egy vágókorong az LNC Bt. műhelyében.

Évekkel korábban a Beton-Melior Kft. telephelyén mászott be a szállítósorra, valószínűleg öngyilkossági szándékkal a cég portása, aki a helyszínen életét vesztette. Előtte nem sokkal a kertvárosi honvédségi házak építésekor zuhant le az emeletről a földszintre egy ott dolgozó vidéki férfi, aki nem élte túl a balesetet.

Ketten súlyos sérülésekkel a klinikán

Egyszerűen eltört az állvány – így emlékszik a történtekre az a két munkás, aki a keddi vásárhelyi üzemi baleset után súlyos sérülésekkel került a szegedi traumatológiára. A két férfi lapunknak elmondta: nem tudják felfogni, hogy egyik társuk meghalt.

Még mindig a történtek hatása alatt van a két sérült. Fotó: Karnok Csaba
Még mindig a történtek hatása alatt van a két sérült.
Fotó: Karnok Csaba

– Két hónapja használtuk azt az állványt, ami leszakadt alattunk. Semmi előzménye nem volt a balesetnek, az állvány nem hajlott meg, nem lengett ki. A vaslap, amin álltunk, egyszerűen kettétört. Mint egy deszka. Mi meg mind a négyen lezuhantunk – mondta alig több mint fél nappal a tragédia után az 52 éves Mészáros József, aki másik, szintén súlyos sérüléseket szenvedett kollégájával együtt a Szegedi Tudományegyetem Traumatológiai Klinikájára került.

– Még most sem tudom felfogni, hogy az egyik társunk meghalt, meg azt sem, hogy mi történt velünk. Az állvány, amin álltunk, 8 méter magasan volt, onnan zuhantunk le – mondta a 33 éves Belicza Gyula. A csupán könnyű sérülést szenvedett társukat tegnap délelőtt már ki is engedték.

Megtudtuk: az áldozat 2-3 hónapja dolgozott a dunaújvárosi vállalatnál, Mészáros József 8, Belicza Gyula 4 éve. A fiatalabb férfinak három csigolyája súlyosan megsérült, több csontja eltört, a bal lábfejét és a lábszárát, valamint a jobb sarkát törés miatt begipszelték, illetve rögzítették. Medencecsontját és bordáit erős ütés érte. Neki, és a kartörést és csípősérülést szenvedett Mészáros Józsefnek is iszonyatos fájdalmai voltak. Egyiküket sem műtötték meg, ha nem jön közbe valami, megússzák operáció nélkül.

Olvasóink írták

 • 16. Írástudatlan. 2008. augusztus 16. 08:43
  „DÓZER34! Írtál ám most nagyon sok ökörséget! A munkavédelmi felügyelet nem kellően és szigorúan végzi a munkályát!Ha ki mennek valahová előre értesítik az ellenőrizendő munkahaelyet lád:Alföld pórcelán! Itt például mindég tudják hogy mikor fognak ellenőrizni.De még ennek ellenére is találnak hiányosságokat.Egyépként a kisválalkozókat mint például akik itt dólgoztak és balasetet szenvedtek az ilyeneket szinte nem is ellenőrzik.A megkenésről meg annyit hogy nekem van egy ismerősöm aki közép válalkozó és mondta hogy ő bizony megszokta kenni az ellenőröket.És békn is szokták hagyni!A munka megtagadásról meg annyit hogy csak próbálják megtagadni a munkát úgy kirugják őket hogy a lábuk se éri a főldet!Ebben a munkanélküli világban kimeri ezt megtenni? Kénytelen kockáztatni vagy éhen hal ő is és a családja is!Úgy hogy ébredjél már fel öreg!És próbáljál meg a főldön járni!”
 • 15. Dózer34 2008. augusztus 16. 07:42
  „A munkavédelmi és munkaügyi felügyelőség igenis komolyan teszi a dolgát. A szabályrendszer, ami ha be van tartva, szinte kizárja a balesetet. Az igaz, hogy ökörségek is vannak az előírásokban, de jelen esetben nem műbizonylatolt állványról dolgoztak az építők, hanem egy tákolmányról.Na, ez az, ami miatt büntetést érdemel az, aki ezt engedte vagy elrendelte.
  A munkások pedig hülyék voltak, ha nem ragaszkodtak a szabványos állványokhoz. Nyugodtan meg lehet ez esetben tagadni a munkát, a vállalkozó kénytelen lenne a költségesebb, de szabályos megoldást választani.”
 • 14. Lemba 2008. augusztus 15. 18:56
  „Kedves Irastudatlan,
  Megmondom oszinten ismereteim hianyosak az otthoni korulmenyekrol. Ha ez igy van, ahogy irja , igen kiabrandito es szomoru a helyzet.
  Jelenleg egy nagy cement gyar epitesenel vezeto mernok vagyok a tervezok reszerol. Itt a legnagyobb problema a munkasokkal van.
  Annyit azert megjegyeznek az emberi eletnel es egeszsegnel nem lehet fontosabb sem az ido, sem koltseg bele ertve a korrupciot.”
 • 13. Írástudatlan. 2008. augusztus 15. 17:50
  „LEMBA!Mit tudsz te hogy mi van itt Magyarórszágon! Itt a munkaadó nem kőlt balesetvédelemre mert sokba kerül! Egyépként ezek a fiúk nem a saját hanyagságukból szenvedetek balastet.A munkavédelmi felügyelet meg egyenlő a nullával!Minden fölött szemet huny főleg ha még meg is kenik őket.Lehet hogy nálatok más a helyzet de itt ez van!Ha pedig csak ilyen butaságokat tudsz írni akkor ne tedd!Ne tedd ki magadat közutálat tárgyává.Inkább ne szólj semmit.Tudod van egy mondás!Ha nem szóltál vólna bőlcs maradtál vólna!Elég baj ez hogy bekövetkezett ez a szőrnyű tragédia és nem hiszem hogy szükség lenne a te statistikádra!”
 • 12. gy 2008. augusztus 15. 17:43
  „Őszinte részvétem a hozzátartozóknak!
  Érdeklődnék, hogy milyen állapotban vannak, akik kórházba kerültek? valaki tudna e nekem válaszolni? aggódom értük.”
 • 11. Lemba 2008. augusztus 15. 17:37
  „Csak annyit meg hogy a balasetek 80 %-ban a szenvedo alany felelos a baleset bekovetkezeseert. Ez nemzetkozi statistika, nem hiszem Magyarorszag nagyon elterne ettol.”
 • 10. Egy munka társ 2008. augusztus 15. 17:30
  „sziasztok nem tutták ki kötni magukat mert az egész szerkezet le szakadt és a volt munka társaim voltak ugy hogy nem kellenek a hulye be szolások!!”
 • 9. Írástudatlan. 2008. augusztus 15. 11:52
  „EGYSZERŰ PÓLGÁR!Ne dőljön be az itt rossz mályú hozzászólóknak!Hiszen csak heccelni akarják!Vegye őket figyelmen kívül.Természetesen mindenkinek joga van a hozzászóláshoz legyen az Magyar vagy hazánktól elszakadt honfitársunk is.Én a magam részéről szeretem és értékelem a hozzászólásait!És még valami amit tisztelek önben hogy még ha kűlfőldön él is érdekli hogy mi tőrténik itt nálunk.Egyszóval csak így tovább!Üdv:Írástudatlan.”
 • 8. egyszeru polgar 2008. augusztus 15. 10:13
  „Kedves "poliuretan"
  Szo szerint a Nagyvilag egyik vegebol irok, 12 000 km-re szulohazamtol. Nem nehez rajonni, hol van ez a hely.
  Valoban sokfele jartam, akarva-akaratlanul.Tul fiatal sem vagyok mar, igy boven van tapasztalatom jobol es rosszbol. Ezert is szolok hozza sok cikkhez. Talan valamit sgithetek abban, hogy emberek maskent, mas szemszogbol vizsgaljanak egy-egy ugyet. A legfontosabb az, hogy ne legyunk merevek es velemeny nyilvanitas elott probaljunk kerdeseket allitani magunk ele. Vajon mi lehet a dolgok mogott, mi lehet az oka annak, hogy valami ugy tortent, ahogy? Milyen variavok lehetsegesek, milyen okok lehetnek az adott ugyben esetleg milyen kovetkezmenyei lehetnek egy dontesnek?
  Az emberek tobbsege gyorsan es meggondolatlanul hoz kovetkezteteseket.Azert ne feledjuk el azt, hogy okos ember holtig tanul es azt sem, hogy nem kell felfedezni a spanyol viaszt, tanuljunk masok tapasztalataibol. Erdemes atgondolni esetleg megszivlelni masok velemenyet.”
 • 7. poliuretán 2008. augusztus 15. 09:02
  „nemvan, csak kíváncsi voltam, ahogy olvasgattam sok felé járhattál. mindégy”
 • 6. seals 2008. augusztus 14. 23:56
  „Leggyorsabban a biztosito fogja felderiteni,hogy hogyan is tortent a baleset , mert altalaban probalnak kibujni a fizetes alol,ha egyaltalan volt a cegnek biztositasa.Remelem,hogy igen
  Egyet nem lehet potolni es kifizetni ,az embereletet.
  Oszinte reszvetem a csaladnak.”
 • 5. szomorka 2008. augusztus 14. 15:01
  „Őszinte részvétem a családnak!Nagyon sajnálom,hogy így történt!Ez egy szörnyű tragédia!”
 • 4. egyszeru polgar 2008. augusztus 14. 13:20
  „Kedves "poliuretan".
  A nagyvilag egyik vegerol. Van ennek jelentosege?”
 • 3. poliuretán 2008. augusztus 14. 13:06
  „egyszeru polgar
  Megkérdezhetem honnan írsz?”
 • 2. egyszeru polgar 2008. augusztus 14. 12:52
  „A vedofelszerelesek viselese nem mindig kellemes, de egy tragedia meg kellemetlenebb. En is jartam ugy, hogy fel kellett szolitani a dolgozot az ov viselesere. Az epitkezes masik oldalanak ellenorzese utan visszamentem, s a vedoov ismet nem volt a dolgozo derekan.
  A dolgozonak el kellett hagynia az epitesi teruletet.”
 • 1. egyszeru polgar 2008. augusztus 14. 12:43
  „Oszinten sajnalom a serulteket, a meghalt fiatalembert es a hozzatartozokat.
  mint korabbi epitesi vallalkozo, tisztaban vagyok a vallalat vezetosegenek helyzetevel is. Higgyek el, nem konnyuegy ilyen esettel szemben allni a masik oldalon sem. Sok ka lehet egy ilyen trtagedia bekovetkezesenek. lehetnek felelosok, de anyaghiba is elofordulhat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megfelelő, de nem kifogástalan Vásárhely levegője

Hódmezővásárhely - Az elmúlt évtizedekben jelentősen megfogyatkozott a zöldterületek aránya… Tovább olvasom