Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Továbbra sincs bérlője a felújított vámháznak

Nem akarja bérbe venni senki a vásárhelyi vámházat. Az önkormányzat három éve felújította a mártélyi út elején lévő lepusztult épületet, abban a reményben, hogy büfét, zöldségest vagy ajándékboltot nyit benne valaki. A ház üresen áll, ami nem tesz jót az állagának.
A vásárhelyi önkormányzat egy éve hiába újította fel, senkinek sem mozgatta meg a fantáziáját a lehetőség. Fotó: Tésik Attila
Hamarosan újabb javításra szorul a vásárhelyi vámház. A mártélyi út elején, a Kincses temető sarkán álló épületet a tulajdonos, az önkormányzat három éve felújította, hogy hasznosítani tudja. A negyven négyzetméteres építményhez WC és kézmosó is tartozik. Miután a korábbi bérlők kiköltöztek, hajléktalanok vertek tanyát benne. Az épületet teljesen lelakták, ezért volt szükség a nagygenerálra. A városvezetés azt szeretné, ha valaki bérbe venné az egykori vámházat: büfét, zöldségest vagy ajándékboltot látnának szívesen benne. Kocsmát nem. Alighanem ez a probléma. A tavalyi rendbetétel után pályázatot írtak ki a bérlésére. Érdeklődő több is volt, de közülük egy sem írt alá szerződést, így továbbra is kihasználatlan a vámház.

Kövezetvám

A Vásárhelyre vezető nagyobb, fontosabb utak mentén az 1870-es években vámházakat építettek. A hat épületnél megállították a városba igyekvőket – gyalogosokat, lovasokat, kocsival érkezőket, illetve kereskedőket és egyszerű utasembereket egyaránt –, s úgynevezett kövezetvámot fizettettek velük.

– Az induláshoz szükséges különféle engedélyeket a bérlőnek kell beszereznie. Ráadásul a közegészségügyi szabályok lényegesen megszigorodtak, ami jelentősen megdrágította az üzletnyitást. Ezek miatt senki sem vállalta, hogy bérbe vegye a vámházat, és például boltot működtessen benne – nyilatkozta Makó András, a polgármesteri hivatal lakosságszolgálati irodájának vezetője.

A mind a mai napig üresen álló épületről az önkormányzat továbbra sem mond le. Várja, hátha akad olyan valaki, aki teljesíti a szerződésben foglalt feltételeket, vállalja a nyitáshoz szükséges engedélyek beszerzését, hogy újból élet költözhessen a vámházba. Addig is mezőőrök tartják szemmel a kis házat, nehogy illegális lakók költözzenek be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Székkutasnál érdemes volt fúrni

„Ígéretes". Egyelőre csak ennyit közölt a földgázt kereső cég, miután befejezte a… Tovább olvasom