Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Traktoristalányok: a Rákosi-korszak celebjei

Hódmezővásárhely - Június 19., a múzeumok éjszakája elvarázsolt este, éjszaka volt Vásárhelyen. Az Emlékpont Múzeumban szinte időutazáson vehettek részt a látogatók: traktoristalány és ÁVH-s tiszt kalauzolta körbe őket a termeken. A vendégek szerint ezt a gyakorlatot a hétköznapokon is folytathatnák.
- Nem vagyok a mezőgazdaságban tüsténkedő valaki, de tetszett a beöltözős ötlet, a rendhagyó tárlatvezetés, remélem a látogatók sem csalódnak - közölte a vendégekre várva Szabóné Sass Szilvia, az Emlékpont történésze, aki a szombati múzeumok éjszakáján gumicsizmával, ballonkabáttal, babos kendővel traktoristalánynak álcázta magát.

- Köszöntök mindenkit, visszajöttem a múltból, hogy a nők helyzetéről meséljek - mondta már a Hoffer-traktoron ülve, az azt körülálló érdeklődőknek. - A Rákosi-korszakban elvárták tőlünk, hogy a férfiakhoz hasonló kemény fizikai munkát végezzünk, főként a mezőgazdaságban. Ezt az is indokolta, hogy a második világháborúban sokan haltak meg, a termelőmunkában pótolni kellett a kiesést, illetve a férfiakat főként az iparban akarták foglalkoztatni.

A jó öreg Hoffert elméletben beindította, elmondta miként kell, azt is elárulva, hogy a kissé bonyolult és hosszadalmas művelet - anno sem pöccre indult - alatt a kávét és a felest is elfogyaszthatták. A női munka erőltetése a mezőgazdaságban és az iparban főként az 1949-53 közötti időszakot jellemezte - a propaganda kudarcot vallott. Pedig...

- Mi, többek között a traktoristalányok voltunk a Rákosi-korszak celebjei. A rólunk szóló írások rendszeresen megjelentek a napi és a heti sajtóban, és az olyan szaklapban, mint a Gépállomás. Az is sokat elárul, hogy az első Kossuth-díjasok között, Öveges József fizikussal és Kovács Margit keramikussal együtt szerepelt az ún. rohammunkás, Ambrus Teréz. Mégsem volt jó hírünk: a férfi kollégák, mint új konkurenciát utáltak bennünket, feleségeik féltékenyek voltak ránk, fesletteknek, laza erkölcsűeknek tartottak minket. Általában alaptalanul. A traktoros kiképzésünk több hónapig tartott, ebben azonban alig szerepelt vezetés, inkább elméletből állt - ezen belül jelentős óraszámban ideológiai oktatásból -, vagyis a gyakorlatban mégis inkább a rutinosabb férfiak végezték ezt a tevékenységet.

Az Emlékpont Múzeumban szinte időutazáson vehettek részt a látogatók. Fotó: Veréb Simon
Az Emlékpont Múzeumban szinte időutazáson vehettek részt a látogatók.
Fotó: Veréb Simon

A Hofferről lekászálódva, egy másik teremben már a Kádár-korszak került szóba, ahol megváltozott a nők megítélése. A társadalom ismét a feleség, családanya (minél több gyereket szüljenek) "szerepet" várta el a gyengébb nemtől. Mégis sokáig, szinte az ezredfordulóig, megmaradt a hölgyek körében is az az értékrend, hogy elsőként munkahelyen kell dolgozniuk, és csak utána, ezt a kötelezettséget teljesítve "lehetnek" feleségek és anyák.

- Nekünk tetszett, de a tapsból ítélve másoknak is a rendhagyó, jelmezes és tematikus tárlatvezetés. Jó lenne hasonlóval találkozni a hétköznapokon is - fogalmazta meg véleményét két látogató, Mátis Bernadett és Virók Dezső. A szombaton 16 órától éjfélig tartó program - összesen több mint 1500 látogatóval, játszóházzal, filmvetítésekkel, valamint Punk Panthers és Ruhr-vidéki Málna koncerttel, utóbbi Blazovich Péterrel, az Emlékpont igazgatójával a soraiban - másik kuriózuma az ÁVHS-s tiszt volt. Ennek Mészáros Tamás, az intézmény munkatársa öltözött be és mesélt jelmezében az érdeklődőknek a kor borzalmairól.

Régi ismerős

A "traktoristalányban" régi ismerőst üdvözölhettünk: Szabóné Sass Szilvia már szerepelt a Délmagyarország és a Délvilág hasábjain, az online-oldalakon. 2008-ban az ő csemetéje, Szabó Bátor Botond volt az első vásárhelyi bébi, január 1-jén, éjfél után 38 perccel született. Ennek apropóján írtunk róla, róluk. Szilvi elárulta: jól vannak, 2,5 éves fia igazolja nevét: bátor, sőt vakmerő. Szinte nem lehet magára hagyni, mert rögtön vállalkozik valamilyen számára veszélyes kalandra.

Olvasóink írták

 • 12. Filctoll 2010. június 26. 18:56
  „:-)”
 • 11. gavallér 2010. június 24. 11:21
  „Kelemen Annát szívesen megnézném egy izzadság foltos traktorista trikóban.”
 • 10. Én2 2010. június 23. 17:08
  „VásárhelyiÁgi- nem akarsz traktoros v. esztergályos lenni.? Megtudnád mi a munka.”
 • 9. VásárhelyiÁgi 2010. június 21. 22:29
  „Anyósom is volt traktorista lány, később pedig esztergályos.
  Sosem irigyeltem!
  Szerencsére aztán varrónőként ment nyugdíjba...”
 • 8. szilmaril2 2010. június 21. 14:08
  „Szerintem jó volt, nem egy uncsi begyakorolt tárlat vezetés!
  És a koncertek is utána.
  :)”
 • 7. .suhym. 2010. június 21. 11:37
  „3. hozzászólás Renchy 2010.06.20. 19:21

  A "madám" meg volt a brigádvezető?
  Párod édesapja kissé rosszul tájékozott.
  Egyébként, egy "kurtizán" nehezen bírta volna a munkát a Hoffer traktoron!”
 • 6. maroti06 2010. június 21. 09:37
  „Az én nagyanyám is traktoros volt, 5 gyerek plusz férj mellett...Soha nem volt kurtizán sem. Tisztességes, dolgos asszony volt.”
 • 5. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2010. június 21. 09:26
  „5. hozzászólás catroot 2010.06.20. 22:10
  "Sunáznám!"
  Ezt remélem a lap alján található hirdetés-video-ra értetted, ellenkező esetbe nem irigylem az igényeidet :::DDDDD”
 • 4. catroot 2010. június 20. 22:10
  „Sunáznám!”
 • 3. efje 2010. június 20. 21:36
  „Ja. Voltak a koncerten kb. 30-an. A strandi diszkóval mi lett? Elmaradt?”
 • 2. Renchy 2010. június 20. 19:21
  „Párom édesapja mesélte, hogy "kurtizánokból" képezték a traktorista lányokat, így nem véletlen, hogy fesletteknek tartották őket a férjes asszonyok. :)”
 • 1. Sportplusz 2010. június 20. 18:50
  „..hát gondolom tisztességesebbek voltak mint a maiak .. akik csak lehuzzák a palikat”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ivócimboráját rabolta ki egy férfi Hódmezővásárhelyen

Kocsmából hazafelé menet fejbe ütötte, majd letépte ivótársa nyakláncát egy hódmezővásárhelyi férfi.… Tovább olvasom