Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Tudja, hogy ki volt Nyizsnyai Gusztáv?

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi utcák névadóiról érdeklődtünk vásárhelyiektől. Megkérdeztük, tudják-e, ki volt Andrássy, Nyizsnyai és Tóth Sándor, s honnan kapta a nevét az Oldalkosár utca. Érdekes, hogy Andrássy kemény diónak bizonyult.
Az Oldalkosár és a Tóth Sándor különleges utcanév, ilyen csak Vásárhelyen található. Az előbbi neve a Hódtó ellen épített fonott „kosár" közé döngölt agyag védfalról, az utóbbi az 1989-es romániai forradalom egyetlen magyar áldozatáról kapta nevét. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a helybeliek tudják-e, kikről nevezték el a vásárhelyi utcákat.

Tíz járókelőből csak egyetlenegy, Szűcsné Paparánszki Anikó (56) tudta, hogy Nyizsnyai Gusztáv zeneszerző, dalköltő volt, s hogy most a róla elnevezett utca sarkán álló mellszobra annak idején a népkerti, ma már nem létező nyári színkör előtt állt. Az Oldalkosár utca nevéről azt tippelte, hogy régen kosárfonók éltek ott.

Szűcsné Paparánszki Anikó egyből tudta, ki volt Nyizsnyai Gusztáv.
Szűcsné Paparánszki Anikó egyből tudta, ki volt Nyizsnyai Gusztáv. Fotó: Segesvári Csaba.

Kálmán Zsolt (44) viszont kapásból rávágta, hogy Tóth Sándor volt az a vásárhelyi taxis, aki a román forradalom idején Temesvárra vitte a vásárhelyiek által gyűjtött segélyszállítmányt, de Aradon lelőtték.

– Emlékszem arra is, hogy az átlőtt szélvédőjű kisteherautót kivitték a Kossuth térre, s hogy ezrek voltak Tóth Sándor temetésén.

Börcsök Jánosnak pechje volt:  egy utca névadóját sem tudta megtippelni.  Fotó: Segesvári Csaba
Börcsök Jánosnak pechje volt: egy utca névadóját sem tudta megtippelni. Fotó: Segesvári Csaba

Jóval keményebb diónak bizonyult az Andrássy név. A tíz megkérdezettből csak Nagy Tamásné (59) tudta, hogy az utcát Andrássy Gyula grófról, az Osztrák–Magyar Monarchia 1867-es miniszterelnökéről nevezték el. Mások országgyűlési képviselőnek vagy írónak gondolták.

Semmit sem mondtak az általunk felsorolt utcanevek Börcsök Jánosnak. A 62 esztendős férfi elárulta, nem tősgyökeres vásárhelyi, ezért csak tippelni tudja a névadók foglalkozását.

Olvasóink írták

  • 1. Beth 2009. július 25. 10:07
    „Amúgy én se tudtam volna az Oldalkosár és Nyizsnyai Gusztáv utcák eredetét.

    Meg merem említeni, hogy a Károlyi ház bal sarkán lévő utcanévtáblán miért van pont? ("Andrássy út.")”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véget ért a vásárhelyi adatszolgáltatási per

Hódmezővásárhely - Véget vetett a Legfelsőbb Bíróság a vásárhelyi adatszolgáltatási pernek. A végzés… Tovább olvasom