Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Tudta, hogy Lázár erdőgazdálkodó?

Hódmezővásárhely- Lázár János egy képviselői kérdésre azt válaszolta, nem vett részt földárverésen, de vagyonnyilatkozata szerint tavaly 22,4 hektár erdőt, szántót, legelőt vásárolt Vásárhelyen. A miniszter vagyonbevallásából az is kiderül, hogy erdőgazdálkodó - vagyis földműves. Azaz lehet a nevén föld.
„Semmilyen földárverésen nem vettem részt" – válaszolta Lázár János Gőgös Zoltán írásbeli kérdésére írásban még február 11-én. A szocialista országgyűlési képviselő azt kérdezte, rendelkezik-e a Miniszterelnökséget vezető miniszter a földvásárláshoz szükséges mezőgazdasági képesítéssel.
 

Gőgös arra kíváncsi, miként vásárolhatott tavaly a miniszter Vásárhely határában 6 hektár erdőt és 16,4 hektár szántó, erdő és legelő művelési ágba tartozó területet. Ez szerepel ugyanis Lázár legfrissebb vagyonnyilatkozatában azzal, hogy az adásvételi ügyek még folyamatban vannak. Az MSZP-s képviselő azt firtatta múlt héten interpellációjában a parlamentben, miként kerülhetnek Lázár János nevére a megvásárolt magánföldterületek, ugyanis a 2014 óta hatályos földforgalmi törvény már csak földműveseknek engedi meg a földvásárlásokat, amihez pedig megfelelő agrárvégzettség kell.

A jogszabály ennek hiányában azt írja elő – olvasható az agrarszektor.hu szakmai oldalon –, hogy valaki legalább három évig saját kockázatára és saját nevében termeljen, illetve minimum 25 százalékban tulajdonosa és személyes közreműködője legyen valamely mezőgazdasági termelőszervezetnek.

Lázár János elmúlt öt évi vagyonnyilatkozatai megtalálhatók a parlament honlapján. A politikus 2011 óta 2 százalékban tulajdonosa a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt.-nek, és azóta minden évben 4–10 millió forint jövedelme van földbérleti díjból. Legfrissebb vagyonnyilatkozatában az erdőgazdálkodói tevékenységét is feltüntette, de ebből egy fillér jövedelme sem volt tavaly.

„Korábbi őstermelői és erdőgazdálkodói jogviszony lehetővé teszi, hogy valaki földműves lehessen" – reagált Lázár múlt héten szóban Gőgös felvetésére. A miniszternek írásban is válaszolnia kell február 29-éig, mert Gőgös nem ereszti a témát, újfent rákérdezett írásban Lázár mezőgazdasági képesítésére.
Ötven nap alatt

Gőgös Zoltán parlamenti felszólalásában elmondta, reméli, Lázár János nem Mészáros Lőrinc iskolatársa volt. A Hír Tv kiderítette, a felcsúti polgármester egy aranykalászos gazdaképzésen szerzett olyan agrárképesítést, amely a földműves státus elnyeréséhez is szükséges. A Hír Tv szerint az aranykalászos gazdákat képző tanfolyamnál is létezik gyorsabb út a földárveréseken való részvételhez. Az erdőművelői szakképzést már ötven nap alatt el lehet végezni. A képzés összesen 240 ezer forintba kerül.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonháromezer kilométert futott

Huszonháromezer kilométert futott
Közel 23 ezer kilométert futott sportpályafutása alatt, számtalan futófesztivált szervezett, meghívására érkezett Vásárhelyre 1988-ban Szöul olimpiai bajnok úszója, az akkor 14 éves Egerszegi Krisztina. Tovább olvasom