Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Tűhegy vágtázik Vásárhelyért

Hódmezővásárhely - Tűheggyel, a nyolcéves telivérrel indul Vásárhely a hétvégi Nemzeti Vágtán a Hősök terén. Tűhegy és lovasa, Hegyi Zsolt egy városközeli tanyán készül a megmérettetésre.
Lódobogástól és nyerítéstől lesz hangos szombaton és vasárnap a budapesti Hősök tere, ekkor rendezik meg ugyanis a Nemzeti Vágta névre keresztelt versenyt. A Geszti Péter által megálmodott eseményen Hódmezővásárhelyért a nyolcéves telivér pej kanca, Tűhegy nyargal majd.

– Tűhegy viszonylag kis termetű, gyors lábú ló – árulta el az állatról Molnárné Kecskeméti Rita, a Hódmezővásárhelyi Díjlovagló és Fogathajtó Egyesület alelnöke. – Külföldi versenyeken is szerepelt már, ahol szép eredményeket ért el. A Nemzeti Vágta speciális, egyedülálló verseny, amely komoly felkészülést igényel.

Tűhegy és Hegyi Zsolt izgatottan készül vásárhelyen az első Nemzeti Vágta rajtjára Fotó: Tésik Attila
Tűhegy és Hegyi Zsolt izgatottan készül vásárhelyen az első Nemzeti Vágta rajtjára
Fotó: Tésik Attila

A ló hajtását a húsz éve versenyző Hegyi Zsolt vállalta, akit még hat település akart saját paripája számára megnyerni. A férfi vásárhelyi kötődései miatt döntött a Csongrád megyei település mellett. A zsoké elmondta, napi másfél órát edzenek az ehhez kialakított pályán. A vonulást aszfaltos úton gyakorolják. A jó rajt sok mindent eldönthet, ezért erre is nagy hangsúlyt fektetnek a felkészülés során.

Szombaton a résztvevők kétszer tizenöt percet gyakorolhatnak a versenypályán. Így a tréningen megismerhetik egymást az ellenfelek. Hegyi Zsolt elmondta: a legkisebb cél, amit maga elé tűzött, hogy bejut a középdöntőbe, amelyen már csak tizennyolc versenyző indul. Tűhegynek ehhez a tizenkettedik futamban Kapuvár, Budapest-Erzsébetváros, Sepsiszentgyörgy, Jászberény és Debrecen paripáját kell maga mögé utasítania.

A versenyre kilencvenhat, határon innen és túl lévő település nevezett, köztük Csongrád, Szeged és Sándorfalva is. A Hősök terén kialakított pálya ötszáz méter hosszú, tizenkét méter széles, a lovasoknak két és fél kört kell megtenniük. A Nemzeti Vágta végső győztese harmincmillió forintot nyer nevezőjének és ötmillió forintot az általa képviselt önkormányzatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szépülnek, kalózkodnak a napközis táborozók

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi önkormányzat idén nyáron is szervez napközis tábort általános iskolásoknak június 23-ától augusztus 8-áig, ahol a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülők ingyenesen étkezhetnek. Tovább olvasom