Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Türelmesen váró beteg, adminisztráló orvos

Eltérően vélekednek a megkérdezett vásárhelyi háziorvosok a vizitdíj februári bevezetése óta eltelt időszakról. Dr. Kiss Györgyi úgy véli, mióta fizetniük kell a betegeknek, kevesebben jönnek. Dr. Földesi Gyöngy szerint viszont nem változott lényegesen a napi betegszám. Az adminisztráció azonban mindenütt időt vesz el a gyógyítástól.
A vizitdíj február 14-i bevezetése után néhány nappal azzal kerestünk fel vásárhelyi háziorvosokat, mondják el friss tapasztalataikat az új rendszerrel kapcsolatban. Akkor a megkérdezettektől megtudtuk, hogy jelentősen csökkent a betegforgalmuk, illetve több esetben is gondot jelentett nekik, hogy egy-egy páciensnek mennyit is kell fizetnie, hiszen sok a kivétel.

A háziorvosok akkor még azzal sem voltak tisztában, vajon mire fordíthatják a betegektől beszedett forintokat. Ez napjainkban sem változott, mivel állításuk szerint még mindig nem közölték velük, mire költhetik a befolyt vizitdíjat.

Azóta eltelt majd három hónap, s újból kíváncsiak lettünk arra, vajon most hogyan boldogulnak ugyanazok a háziorvosok, illetve a korábbihoz képest változott-e a véleményük.

– Hasonlóan vélekedem, mint februárban. A forgalom most is kisebb, mint a vizitdíj bevezetése előtt volt – közölte dr. Kiss Györgyi. Hozzátette: még mindig nem sikerült megszeretnie ezt az új rendszert. Ezt azért mondja, mert szerinte rengeteg adminisztrációval jár, s ez a gyógyítástól veszi el az idejét.

Kiss Györgyi elmondta, az asszisztensétől néha azt hallja, vannak elégedetlenkedő várakozók is. A díjfizetést viszont még senki sem tagadta meg.

Azért egy pozitívumot is mondott a rendszerről. Mégpedig azt, hogy most már a rendszeres gyógyszerszedőknek nem kell havonta felíratniuk a tablettákat, hanem elég, ha háromhavonta jönnek. Így időt és pénzt is spórolhatnak.

Dr. Földesi Gyöngy véleménye eltér kollégájától. Az Agyag utcai rendelőjében dolgozó orvos úgy véli, lényegesen nem csökkent a napi betegforgalma.

– Már nem jelent semmi nehézséget az új rendszer. A betegek nagy többsége előre kikészíti a 300 forintot, ez is gyorsítja a munkámat – folytatta.

A doktornő úgy tudja, hogy a beszedett vizitdíjat rendelőfelújításra, illetve műszervásárlásra fordíthatja. Erről azonban hivatalosan még semmi értesítést nem kapott, de a kártyapénzéből már vontak vissza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az újvárosiak otthon külön gyűjtik a papírt és a flakont

Júniustól 120 literes műanyag zsákban gyűjthetik a papírhulladékot és a műanyag üdítőspalackot… Tovább olvasom