Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Turistacsalogató vásárhelyi szélmalom

A Papi-szélmalom már most is emblematikus épülete Hódmezővásárhelynek. Igazi kuriózum lesz, ha helyreállítják és működőképessé teszik.
Az Erzsébeti úton található Papi-szélmalom a XIX. század közepén, 1856-ban épült, és Vásárhely turisztikai terveiben jelentős szerepet szánnak a létesítménynek. Nevét a tulajdonos Papi családról kapta. A família 1890-től birtokolta a malmot, amely 1942-ig működött.

A szélmalom épületének a rekonstrukciója zajlik, a műemléki helyreállítás már megtörtént, bár a vitorlázaton jelenleg is dolgoznak – tudtuk meg Csáki Imre városi főmérnöktől. De ez még korántsem a végállomás. Bővíteni akarják az infrastruktúrát, lakhatóvá tenni a molnárházat és újra működőképessé akarják tenni a malmot. Nem csupán a turistáknak, de a vásárhelyieknek, a környékbeli iskolásoknak is vonzó program, látványosság lesz, amennyiben teljesen elkészül. Igazi kuriózumnak számít majd a szatócsbolt, amelyben akár a helyben őrölt búza lisztjéből készült péksüteményeket is megvásárolhatják, megkóstolhatják az arra járók.

A Papi-szélmalmot természetesen most is meg lehet nézni, de előtte ezt jelezni kell a Petőfi Művelődési Központban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életjáradék a vásárhelyi önkormányzattól

Életjáradékot kínál cserébe a lakások tulajdonjogáért a vásárhelyi önkormányzat a 60 éven… Tovább olvasom