Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 4°C Még több cikk.

Tüzelő vagy a kert dísze lesz a sok karácsonyfa

Tüzelő vagy kerti dísz is lehet a karácsonyfából az ünnep után. Vízkeresztkor, azaz tegnap sokan váltak meg a fenyőjüktől Vásárhelyen is. Talán a társasházakban élőknek van a legtöbb gondjuk azzal, miként szabaduljanak meg lakásuk korábbi díszétől. Egyesek még a szobában felaprítják a fát, mások viszont inkább hatalmas műanyag zsákot húznak rá, s úgy viszik le az utcára, a kuka mellé.
Repül a fa. Vízkereszt napján a legtöbben megváltak a fenyőtől. Fotó: Tésik Attila
Vízkereszt napján, azaz tegnap a legtöbben megváltak a fenyőktől Vásárhelyen is. Legalábbis ezt jelzik a lecsupaszított, legfeljebb szaloncukorpapírba öltöztetett karácsonyfák az utcai szeméttárolók mellett.

Tűzifaként használja a lakás korábbi díszét az a vásárhelyi asszony, akinek családjában a karácsony vége mellett fia születésnapját is ünneplik. A kiszolgált fenyőfát felaprítják, s a kályhában elégetik. A társasházakban élőknek persze nehezebb a helyzetük, hiszen általában csak az utcára, a szemetes mellé tudják elhelyezni a fenyőt. Ám levinni odáig semmiképpen sem egyszerű. Van, aki már a lakásban szétdarabolja a fát, s szatyorba becsomagolva szabadul meg a karácsony díszétől.

Kiss Ildikóék azonban soha nem választották ezt a megoldást, pedig laktak már negyedik emeleti lakásban is. Inkább hatalmas műanyag zsákot húztak a fára, majd összekötve vitték le az utcára, magyarázta az asszony. Hozzátette: így legalább nem kellett attól tartani, hogy a lépcsőházban szétszóródnak a tűlevelek, amelyeket össze kell söpörni.

Ildikó szerint egyébként azért is jó megoldás ez, mert a lakásban sem járkálnak a szúrós levélkékben, amiket a padlószőnyegből alig lehet kiporszívózni. Az asszony jelenleg földszinti lakásban él, így most sokkal könnyebb a dolga, csupán kiadta az ablakon a lecsupaszított fenyőfát.
Az idén először vásárolt töves fenyőt Almási István, a város alpolgármestere. Mint mondta, felesége kérésének tett ezzel eleget, aki a kertjükbe szeretett volna egy ezüstfenyőt. Így aztán az alpolgármesternek nem kell azon gondolkodnia, mit is kezdjen a karácsonyfával, hiszen a kertjük dísze lesz az ezüstfenyő, amit maga ültet el.

Tavaly mintegy 15 ezer fenyőfától szabadították meg az A. S. A. Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft. munkatársai a várost. A lecsupaszított karácsonyfákat – mint ahogy más zöldhulladékot is – a tárolóhely mellé kell helyezni, nem pedig a kukába tenni, mondta Reith Imre, a kft. ügyvezető igazgatója. Az összegyűjtött fenyőfákat a hulladéklerakóba szállítják, komposztálják, s végül energiaforrásként hasznosítják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ausztriában siklanak a megyeiek

Számos ismert közéleti szereplő jár rendszeresen síelni a megyéből. A makói József Attila Gimnázium… Tovább olvasom