Délmagyar logó

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -4°C | 1°C

Tűzveszélyesek a kihelyezett ajtók?

Hódmezővásárhely - 23 év után már nem tudja igazolni, hogy a panellakása ajtajának kihelyezésekor használt anyagok megfelelnek-e a tűzvédelmi előírásoknak – mondta a vásárhelyi Kókay István a katasztrófavédelem tűzvédelmi ellenőrzése kapcsán. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint Vásárhelyen 24, Szentesen 11 lakásnál helyezték ki a bejárati ajtót – utólag.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

– Nálam senki nem járt ellenőrizni, még a címzés sem tökéletes, egy emelettel feljebb lakom, és a nevemet sem így írom – mutatta tegnap Kókay István otthonában, a vásárhelyi Oldalkosár utca 9. szám alatt a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szentesi kirendeltségének határozatát. Megírtuk: pénteken Almási István polgármester és Cseri Tamás önkormányzati képviselő sajtótájékoztatót tartott a panelekben végzett tűzvédelmi ellenőrzésről. Többen panaszkodtak, hogy 20 nap alatt kell megszüntetni a szabálytalanságokat. A probléma a 20-30 évvel ezelőtt folyosóra kihelyezett ajtókkal van – mondták. Almási a belügyminiszterhez fordul.

– Ha személyre szóló végzést küldenek, akkor legalább egy előzetes helyszíni szemlét csinálhattak volna, és közölhették volna: miért nem felel meg a kihelyezett ajtóm a tűzvédelmi előírásnak – folytatta Kókay István. Sérelmezi a 20 napot is, ez idő alatt kell megszüntetnie a szabálytalanságot. A nyugdíjas férfi az 1970-es években vásárolta a panellakást, és 1991-ben döntött úgy: 3,5-4 négyzetméterrel megnagyobbítja, kihelyezi a folyosóra az ajtót.

– A végzés szerint vagy el kell bontanom, vagy bizonylattal igazolnom, hogy annak idején a felhasznált anyagok megfelelnek a tűzvédelmi előírásoknak. Akkor sem lehetett tűzveszélyes anyagot beépíteni, de ezt már ennyi év után nem tudom bizonyítani. Elbontani sem akarom. A szomszédok utánaérdeklődtek, 100-150 ezerért lehetne visszabontatni. Mi lesz most? Fogalmam sincs. Szerintem meggondolatlan volt a végzés kiadása – tette hozzá Kókay.

Kókay István 1991-ben helyezte ki a folyosóra lakásának ajtaját. A szerző felvétel
Kókay István 1991-ben helyezte ki a folyosóra lakásának ajtaját. A szerző felvétel

Megkerestük a katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószóvivőjét, Tátrai Jánost, aki tegnap hivatalos tájékoztatásként e-mailt küldött szerkesztőségünknek. Ebben többek között az olvasható: a középmagas és magas lakóépületekben élők tűzbiztonságának növelése érdekében 2 éve ellenőrzés-sorozatot indított a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság, ami 2013-ban is folytatódott. (Információink szerint ez országosan így működik.) Ellenőrizték a közös használatú helyiségeket, a lépcsőházakat, ahol tűz esetén menekülni lehet. A vizsgálatok Szegeden 67, Szentesen 8, Csongrádon 3, Vásárhelyen 24 épületet érintettek. Az eljárások kezdete (2012. november) óta sem a kirendeltségre, sem a megyei igazgatóságra nem érkezett kifogás.

Vásárhelyen 24, Szentesen 11 lakásnál helyezték ki a bejárati ajtót utólagosan. Szegeden is vannak ilyen lakások, de az ellenőrzés nem tárt fel hiányosságokat, ahogy Csongrádon sem. Amennyiben a lezárásokhoz használt építőanyag nem tűzálló, lakástűz esetén, annak gyors égése miatt a lépcsőház hamar telítődne füsttel, lehetetlenné téve a felette levő szintekről a lakók kimentését – derül ki a tájékoztatóból. A szentesi kirendeltség a törvényben előírtak alapján kereste meg az érintett lakások tulajdonosait azzal, írásban igazolják, hogy a beépített épületszerkezetek megfelelnek-e a tűzállósági követelményeknek. A végzéshez csatoltak egy tájékoztató anyagot, összefoglalva, hogy a bejárati ajtó kihelyezésének időpontjában mely előírás volt érvényben. Az igazolásokat Szentesen az előírt határidőre minden tulajdonos, Vásárhelyen ez idáig 7-en nyújtották be – olvasható a tájékoztatóban. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Noémi különös kalandja Justin Bieberrel

A hódmezővásárhelyi Székely Noémi egy castingon csöppent bele a modellszakmába. Azóta körbeutazta a… Tovább olvasom