Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

Új belváros születik Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Vásárhely 1,2 milliárd forintot nyert a TIOP Agóra-pályázaton a Petőfi Művelődési Központ felújítására, bővítésére. Az 1,31 milliárdos beruházáshoz 100-120 millió forintos önrészt kell biztosítania az önkormányzatnak.
A Petőfi Művelődési Központ felújítására, bővítésére a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program Agóra-pályázat első fordulójában 1,2 milliárd forintot nyert a város, ami Vásárhely újkori, 18 éves történetében egyedülállóan magas összeg – jelentette be a tegnapi sajtótájékoztatón Lázár János polgármester. A dél-alföldi régióban komoly versengés alakult ki az Agóra-pénzekért, és a vásárhelyi sikerben jelentős szerepet játszott, hogy Makó és Szentes is támogatta a projektet, a Mindennap kultúra! programot.

A PMK teljes átalakítása, bővítése 1,31 milliárd forintba kerül, vagyis a beruházáshoz mintegy 100-120 milliós önrészt kell biztosítania az önkormányzatnak. A munkák a jövő tavaszi szerződéskötések után nyáron vagy ősszel startolhatnak, és 2010 második felére lehet kulcsrakész a megújult intézmény. A szomszédos görögkeleti paplakot lebontják, és a helyére emelendő új épületszárnyban többek között tan- és oktatótermek is helyet kapnak.

Vásárhely a Tornyai János Városrehabilitációs Programban is számít 1-1,5 milliárdos támogatásra, és 2-2,5 milliárd forint értékben magánbefektetések is megvalósulnak, a Hódi Pál utcai üres telken és a Fekete Sas Szálló mellett. Így összesen mintegy 5 milliárdot költhetnek el. „Új város születhet a beruházások nyomán" – fogalmazott Lázár.

A megújult Petőfi Művelődési Központ igazi közösségi tér, találkozási hely lehet, és nem csupán Vásárhely, hanem a Dél-Alföld egyik kulturális központjává válhat. Az új PMK a város iskolai rendszerébe kapcsolódva az oktatásban is jelentős szerepet játszik majd a közművelődési funkció mellett. A szervezőknek 2100 négyzetmétert kell majd megtölteniük hasznos, tartalmas programokkal.

Olvasóink írták

 • 10. aranka2 2008. október 22. 22:19
  „Harcitomi, a baloldali értelmiség éppen annyira viszi előre a nemzeti kultúrát, mint a jobboldali, időnként többet is ad a magyarságnak, mint a jobboldal (persze nem a szélsőbal kommunistákra gondolok).
  Első mondatodról meg annyit: hát éppen erről van szó. Az oktatás elveit illetően van beleszólása a város vezetésének, az igazgatói jogkörökbe viszont nincs.
  Tankaranka, a susáni református építkezés kapcsán álnok farizeus módon áldást, békességet emlegetsz, görögkeleti keresztyén testvéreid feje fölül meg el akarod hordatni a templomot?”
 • 9. harcitomi 2008. október 22. 08:45
  „Szerintem az a minimum, hogy egy jobboldali polgármester igyekszik az oktatásba csempészni egy kis nemzeti gondolatot. A baloldali értelmiség már több mint 100 éve folyamatosan mérgezi a kultúrát, oktatást, médiát.
  Nem lehet egy olyan mocskos képződménnyel tisztán küzdeni, mint a jelenlegi ballib.”
 • 8. tankaranka 2008. október 21. 20:42
  „A görögkeleti romhalmaz eltünhetne végre. A tégláit kiosthatnák a rászorulók között. Peace!!”
 • 7. aranka2 2008. október 21. 19:15
  „Hajrá, annyi köze van hozzá, hogy fenntartja, azaz fizet. NEM szakmája, irányít, de nem vezet.”
 • 6. hajrá 2008. október 21. 16:50
  „Aranka2!

  Nem az önkormányzatokra tartozik az oktatás?
  Hát mégis kire amikor az önkormányzat tartja fenn, vagyis ad pénzt a működésére!!! Azért legyen már beleszólása valamilyen szinten!!!!!!”
 • 5. aranka2 2008. október 21. 13:31
  „A PMK felújítása OK. A görögkeleti paplak lebontása viszont bűn. "Az új PMK a város iskolai rendszerébe kapcsolódva az oktatásban is jelentős szerepet játszik majd a közművelődési funkció mellett." Ez meg a mindent összekeverünk, hadd lehessen halászni a zavarosban. Az oktatás az iskolákra tartozik, NEM a polgármesteri hivatalra, még kevésbé a polgármesterre, és ugyancsak NEM más intézményekre. A múzeum NEM művelődési ház, és a könyvtár NEM emlékpont. Illetve az emlékpont nagyjából semmi, legfeljebb ideológiai centrum. Tessék visszaadni az intézmények valódi mivoltát és szakmai -gazdasági önállóságát!!!!!!!!!!!”
 • 4. Írástudatlan-Tdi. 2008. október 21. 13:09
  „MACKÓ. Nem mindegy most az a fő hogy jóhelyre megy a pénz. Legalább is szerintem.Azt azért nem tudnám elképzelni Lj.-ről hogy egykövet fújjon Gyúrcsányékkal.Azért annyira nincsen megszorúlva.”
 • 3. mackó 2008. október 21. 12:48
  „Miért furcsa nekem, hogy a szoci kormány is támogatja a fideszes pm pályázatát (mondta lj.).Helyezkedés?”
 • 2. francnyavalya 2008. október 21. 10:16
  „Könyörgöm, mondja meg valaki, miért érdemes elmennei ebbe a városba! Hacsak nem azért, hogy megnézzük, hogyan állítottak ércnél maradandóbb emlékművet a kommunista kornak.”
 • 1. Írástudatlan-Tdi. 2008. október 21. 09:32
  „Na végre! Egy örömteli hír! Végre nem kell mocskólnom a pólgármestert sőt! Ezt az élképzelését hasznosnak és ötlettelinek tartom.Végre tényleg megújúlhat városunk kúltúrális lehetőségei. Sok pénzt nyertek a pályázaton és az önrész ehhez képest tényleg csekély.Lessz új sziházunk is ami végre más funkciókat is eltud majd látni.Lessz szép nagy múzeumunk is aminek én különösen örülök! És ha minden úgy alakul ahogy szeretnék akkor tényleg nagyon szép lessz ez a rész. Csak a Rapcsák utca fórgalmát kellene még valahogy elterelni és akkor az út helyett sétényt is lehetne építeni.Ez lenne a korona az égészen.Talán a Feketesas építése helyett meglehetne építeni a sétányt is. Mert úgy gondolom hogy egy gyönyörű belváros több túristát vonzana ide mint egy száloda bővítése.De amennyi túrista érkezik ide a városunkba azoknak elegendők a meglévő hotelek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kalákában épült a gyülekezeti terem

Hódmezővásárhely - Négyéves munka után elkészült, szombat délután 2 órakor pedig felavatják a… Tovább olvasom