Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Új klub nyílt Vásárhelyen a fiataloknak

Hódmezővásárhely - Vásárhelyen a mérleggyár egykori Bajcsy-Zsilinszky utcai épületében nemrégiben nyílt klubban csak addig vállalnak felelősséget a fiatalokért, amíg itt tartózkodnak. Voltak olyanok, akiket első alkalommal elkísértek a szüleik, hogy megnézzék, hová jött a gyerek.
16,5 millió forintot nyert uniós pályázaton az önkormányzat a Hódmezővásárhelyi összefogás a drogprevencióért elnevezésű anyaggal, amelyet többek között szociális munkások valósítanak meg. Ennek keretében március 3-ától lakótelepi klubot hoztak létre a mérleggyár egykori, Bajcsy-Zsilinszky utcai épületében, ahol keddtől szombatig délután 5 órától este 9-ig várják a 14 és 25 év közötti fiatalokat.

A szervezők – Szalontai Árpád, Blaskovics Kristóf, Bánfi Éva és Láda Imre szociális munkás – remélik, minél több fiatalt becsábítanak az utcáról, és bandázás, drogozás, italozás helyett a kulturált szórakozást választják. Ezenkívül minden hónap második és negyedik csütörtökén délután 5 órától filmklub várja az érdeklődőket a Petőfi Sándor Művelődési Központban.

– A pályázaton nyert pénzből, amely egy évre elegendő, többek között számítógépeket, fénymásolót, csocsó- és pingpongasztalt, DVD-filmeket vásároltunk – mondta Szalontai Árpád. – A kikapcsolódáson túl jogi és pályaválasztási tanácsadás és szexuális felvilágosítás is lesz a klubban, ami olyanná válik, amilyenné az idejárók alakítják. A szlogenünk is az: „Egy hely, amit te formálhatsz!". Voltak olyanok, akiket első alkalommal elkísértek a szüleik, megnézték, hová jön a gyerek – mesélte Szalontai Árpád.

A 16 éves Meggyesi Zsolt szívesen jár a klubba. Fotó: Tésik Attila
A 16 éves Meggyesi Zsolt szívesen jár a klubba.
Fotó: Tésik Attila

Ottjártunkkor telt ház volt a klubban, a csocsó és a számítógép mellett egymást váltották a fiatalok. A klub a megnyitása óta népszerű, eddig több mint százan vették igénybe díjmentes szolgáltatásait.

Felelősséget vállalnak, jelenléti ívet vezetnek

Fontos tudni, hogy a fiatalokért csak addig vállalnak felelősséget a szociális munkások, amíg azok a klubban tartózkodnak. Ezt jelenléti íven vezetik, minden fiatal érkezéskor és távozáskor rögzíti az órát, percet, és aláírja az ívet.

– Ahhoz idő kell, hogy a fiatalok megnyíljanak, hozzánk forduljanak problémáikkal, és legféltettebb titkaikat is megosszák velünk, illetve igazi közösséggé formálódjanak – vélekedett Blaskovics Kristóf. – A végső cél ez, illetve az lenne, hogy ők találják ki, szervezzék a programokat, mi csak az eszközöket biztosítsuk hozzá.

A 16 éves, Kalmárban tanuló Meggyesi Zsolt már régóta jár a klubba, amiről az egyik hirdetőújságban olvasott. – Mindennap itt vagyok, és a szórakozás, a játék mellett beszélgetünk a drog, az ital és a dohányzás káros hatásairól. Nem szeretném elrontani az életemet káros szenvedélyekkel, egészséges ember akarok maradni.

Többen új barátokra is szert tettek, a 18 éves kalmáros diák, Kenéz Bence pedig már tagokat is toborzott. – Nemrég voltam itt először, megtetszett, meséltem a többieknek, hogy milyen jó, és ma két lány is eljött velem. Biztos, hogy ők sem fognak unatkozni. Ez ideális hely a kulturált kikapcsolódásra, egyébként sem szeretek sörözőkbe, kocsmákba járni.

Olvasóink írták

 • 5. garam 2009. április 07. 18:36
  „Én Hódmezővásárhelyen születtem és 23 éves koromig ott is éltem.
  Ehhez hasonló dologról még nem hallottam a városomban, amit nagyon jó dolognak tartok.
  Végre egy hely ahol nem azt tanulják a fiatalok hogy ki bír többet inni vagy hogy milyen drogok léteznek. Ugyanis az elmúlt években ez vált divattá a "gyerekek" körében.
  A mai napig vissza járok szülővárosomba és mikor elmegyek egy-két helyre kikapcsolódni, szomorúan tapasztalom hogy egyre alacsonyabb a kor határ a vendéglátó helyeken.
  Amin megint Vásárhelyen leszek én is megnézem e klubbot, és örömre szolgál hogy egyik kedves ismerősöm Láda Imre is a szervezők táborát népesíti.”
 • 4. wd 2009. április 07. 17:27
  „A képen épp a Counter Strike-tanfolyam egyik tanulója. :)”
 • 3. c3po 2009. április 07. 12:36
  „Nagyon jó, de nagyon kevés........
  "délután 5 órától este 9-ig várják a 14 és 25 év közötti fiatalokat"
  Hosszabb nyitvatartás kellene, esetleg a 16,5 millából fő vagy mellékállásban alkalmazhatnának valakit, aki akár hétvégén is nyitva tartja a klubot......
  Sok sikert!”
 • 2. peace 2009. április 06. 19:52
  „végre egy értelmes kezdeményezés!
  remélem, általuk minél több fiatalnak fontossá válik majd a szabadidő tartalmas eltöltése és rájönnek, hogy nincs más alternatíva, ha értékes emberek akarnak lenni: tanulni, dolgozni, közösséghez tartozni, amely együtt sok jó dologra képes :)
  a legjobbakat kívánom!”
 • 1. Kisgergo 2009. április 06. 17:21
  „Nagyon jo otletnek tartom, bizom benne, hogy sokaig mukodokepes lesz. Sok sikert! Vasarhelyen mar szerintem nagy szukseg volt hasonlo "intezmenyre".”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Hajdu János

Hódmezővásárhely - Hosszú, súlyos, türelemmel viselt betegség után életének 58. évében elhunyt Hajdu… Tovább olvasom