Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Új külsőt kap a vásárhelyi Cseresnyés

Három ütemben, 2004 óta zajlik a vásárhelyi Cseresnyés-kollégium homlokzatának felújítása. Sikeres közbeszerzési eljárás után várhatóan augusztusban kezdik el az épület azon két oldalán a munkálatokat, ahol a tanulószobák, illetve a menza van.
Három ütemben, 2004 óta zajlik a vásárhelyi Cseresnyés-kollégium homlokzatának felújítása. Sikeres közbeszerzési eljárás után várhatóan augusztusban kezdik el az épület azon két oldalán a munkálatokat, ahol a tanulószobák, illetve a menza van. Az utolsó felújításra 16 milliót nyertek, amit hatmillióval egészített ki az intézményfenntartó önkormányzat.

A vásárhelyi Cseresnyés-kollégiumot 1939-ben alapították. A Szőnyi és az Oldalkosár utca sarkán lévő épületet 1967-ben adták át, miután elbontották az egykori kollégiumot. A 2007/2008-as tanévben ünneplik majd az új szárny negyvenedik jubileumát.

Erre a négy évtizedes létesítményre azonban ráfér már a felújítás. A fenntartó önkormányzat már többször is pályázott ennek finanszírozására – sikerrel.

A „Beruházás a XXI. század iskolájába", valamint a CÉDA-pályázat keretében még 2004-ben húszmilliót nyertek. Ebből a pénzből a kollégium keleti szárnyán kicserélték a nyílászárókat, illetve felújították a vizesblokkokat.
Egy évvel később – újabb 22 millió forintból – az épület nyugati szárnya is új nyílászárókat kapott. Ezenkívül kijavították a tetőszigetelés hibáit, korszerűsítették az úgynevezett világítóudvart és a szellőztetőrendszert. Ebből az összegből még új bútorok vásárlására is futotta.

– Jelenleg még az a két oldal külső felújítása van hátra, ahol a tanulószobák, illetve a menza van. A Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanácstól 16 millió forintot nyertünk, amelyhez az önkormányzat még hozzátett hatmilliót – tudtuk meg Kádár Péter igazgatótól.

Ha eredményes lesz a közbeszerzési eljárás, akkor már augusztusban felállványozzák a kollégiumot, s kezdődhet a munka. Itt az jelentette eddig a problémát, hogy néhol komplett üvegfal fedi az épületet. A négy évtized alatt ezek annyira leromlottak, hogy telente hatalmas mennyiségű hő távozott az összeillesztéseiknél. Ezt nem lehet javítani, cserére szorul.
Az igazgató hozzátette: a harmadik ütemre kapott pénzből lehet, hogy csak a cserére marad, pedig szeretnék, ha újra vakolnák, illetve festenék ezt az oldalt is.

Tervezik, hogy a külső homlokzat után a teljes belső részt felújítják. Az önkormányzat most olyan pályázati lehetőségeket keres, amelyekből finanszírozni tudná az évente 240-250 diáknak otthont adó kollégium teljes felújítási munkálatait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bukmékeriroda nyílhat Vásárhelyen

Több mint négyszázan kapnak lakás célú támogatást, önkormányzati telkeket értékesítenek, a kórház… Tovább olvasom