Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Új rádiók: Mártély után Vásárhelyen is

Több kisközösségi rádió is indult, indul Vásárhelyen és környékén, és a már meglévő egyik frekvencián is új szolgáltató ad majd műsort. A városban legnépszerűbb Rádió 7 frekvenciáit nem érinti e változás.
Mártélyon már elindult, Vásárhelyen pedig hamarosan indul az első kisközösségi nonprofit rádió. Az Országos Rádió és Televízió Testület pályázata teszi lehetővé mindezt.

Az első mártélyi kisközösségi rádió, a faluban a 89,9 MHz-en fogható Szóbeszéd Rádió május 30-a óta sugároz – tudtuk meg Ocsovszky László megbízott stúdióvezetőtől. A Szóbeszéd elsősorban helyi híreket, illetve a Rádió Hírszolgálat országos híreit továbbítja, de itt mutatkozhatnak be a helyi kisközösségek, civil szervezetek. A műsort természetesen fiataloknak szóló zene is színesíti. Az adás reggel fél 7-től este 6-ig fogható.

Vásárhelyen a 90,8 MHz-en tegnap még a Melódia Rádió megszokott, elsősorban zenét sugárzó adása ment, ám ezen az URH-frekvencián hamarosan a Rádió 1 országos hálózatának műsora lesz fogható. Őket mindeddig legközelebb Orosházán és Szeghalmon lehetett fogni. E média jellemzője, hogy 45 percig megszakítás nélkül csak mai slágereket ad.

Várhatóan szeptember 10-én azonban Vásárhelyen is elindul az első kisközösségi rádió, a Rádió X. Mint azt Ágoston Lajos tulajdonostól megtudtuk, alapvető céljuk az audiofil műsortovábbítás. A 105,4 MHz-en végzett próbasugárzásaik bebizonyították, hogy a domborzati viszonyok miatt nemcsak az engedélyezett 1 kilométeres hatósugáron belül, azaz a belvárosban és annak környékén, de még a külterületen lévő Gorzsán is hallhatók lesznek. A Rádió X műsora természetesen nem csak zenéből áll majd, terveznek információs és közéleti műsorokat is.

A városban legkedveltebb kereskedelmi profilú Rádió 7 műsora továbbra is fogható lesz a 94,7, illetve a kisteleki stúdió 107 MHz-én – tudtuk meg Égető Gyula stúdióvezetőtől. Elmondta: minden rádió a meglévő reklámtortából részesedik, s a túl sok adó megjelenése hat a műsorszerkezetre. Hozzátette, a hír az egyik legdrágább műsorszám, így félő, hogy a kisebb bevétellel rendelkező rádióadók ezen is kénytelenek lesznek spórolni.

Attól azonban nem kell tartani, hogy a Rádió 7 műsorát a helyben élőknek nélkülözniük kellene, hiszen a 97,6 MHz frekvencia használatának 7 esztendős periódusa ugyan jövőre járna le, ám győztes pályázatuk eredményeként még 5 esztendeig használhatják. A kisteleki 107 MHz-es hullámsávot pedig 4+5 évre nyerték el. Égető hangsúlyozta, hogy a meginduló versenyben a Rádió 7 megmarad a vidék rádiójának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beszélgetős előadások

Hegedűs Endre Liszt-díjas zongoraművész hangversenyt adott kedden este a vásárhelyi unitárius… Tovább olvasom