Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Új sürgősségi osztály Vásárhelyen

Európai uniós támogatással új sürgősségi osztályt alakítottak ki a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház-Rendelőintézetben, a csütörtökön átadott egység napi hatvan beteg fogadására képes.
Lázár János, a város fideszes polgármestere az átadóünnepségen emlékeztetett arra, 2007 februárjában tizenötezer hódmezővásárhelyi polgár – pártállástól függetlenül - tiltakozott a város utcáin a kórház megszüntetése ellen.

A kormány akkor szembemenve a valóssággal, a közösség érdekével, megszüntette a kórházban a sürgősségi ellátást. Az ennek következményeként kialakult káosz Hajdu Imre mindszenti lakos életébe került – fogalmazott a polgármester.

Az új osztály átadása a városban és a kórház ellátási körzetében élő összesen 60 ezer ember számára teremt biztonságot. Az eddig Szegedre kerülő betegek 80 százalékát helyben láthatják el – tudatta Lázár János.

A Fidesz országgyűlési frakcióját is vezető politikus hangsúlyozta, öt éve senki sem a változások szükségszerűségét, hanem azok előkészítetlenségét és irányát vitatta. Óriási a mai kormány felelősség, hogy az előző, sikertelen egészségügyi átszervezés után, miként alakítja át az ellátórendszert – tette hozzá.

Nem lehet politikai alapon meghatározni, egy kórházban milyen ellátás legyen, azt kell megvizsgálni, mire van szüksége az embereknek, s ebből az orvosok mit tudnak megvalósítani. Szakmai kompromisszumoknak kell születnie, végre le kell zárni egy harmincéves átalakítási folyamatot – mondta Lázár János.

A politikus rámutatott, a magyar egészségügy problémáit az itt dolgozók egzisztenciális helyzetének stabilizálása nélkül nem lehet megoldani, de húsz év nélkülözését nem lehet egy esztendő alatt bepótolni.

A polgármester szerint komoly probléma, hogy az egészség megőrzésére keveset fordítanak Magyarországon. Ezért példaértékű a Hódmezővásárhelyen elindult program, amely eredményeként többek között a szűréseken résztvevők aránya a városban kétszerese az országos átlagnak - jegyezte meg.

Kallai Árpád, az Erzsébet Kórház-Rendelőintézet főigazgatója elmondta, az új osztályra érkező páciensek azonnal és a legmagasabb szakmai színvonalon kaphatnak helyben ellátást.

Egy üres mosodaépület átalakításával, 280 millió forintból létrehozott osztályon három vizsgálót alakítottak ki, a súlyos, életveszélyes állapotban lévő betegeket pedig a sokktalanítóban látják majd el. Az osztály hatágyas kórterme mellett rendelkezésre áll két egyágyas elkülönítő szoba is, ahol a betegek 24 órás megfigyelésére nyílik lehetőség.

Az osztályon – amely hétfőtől fogadja a betegeket - két orvos, három asszisztens és két adminisztratív munkatárs várja a pácienseket az év minden napján 24 órában – közölte a főigazgató.

Olvasóink írták

 • 3. pixelplus 2012. február 16. 17:01
  „2. gabi34418

  vásárhely 3 cikluson át itta annak a levét, hogy nem volt mszp-s. mi aztán tudjuk milyen szopóágon lenni. élvezhessük már még egy kicsit, hogy kormánypártiak vagyunk, aztán úgyis el lesznek zavarva.”
 • 2. gabi34418 2012. február 16. 15:16
  „És akkor most a Vásárhelyi lett a kiemelt kórház?
  Minden makóinak ide kell majd járni, ha azt bezárják.??

  Igaz, hogy Makón már egy ideje átadták a sürgősségi, még sem támogatja az állam! mert nem FIDESZes??!!!”
 • 1. dmonlájn 2012. február 16. 12:47
  „"Óriási a mai kormány felelősség, hogy az előző, sikertelen egészségügyi átszervezés után, miként alakítja át az ellátórendszert - tette hozzá. "

  amihez a fidesz is nagyban hozzájárult!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bizottság keresi az emlékmű helyét

Újabb gyűjtést indítanak Vásárhelyen az egykori Kossuth téri országzászló felállítására. Tovább olvasom