Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Új szárnnyal bővül majd a hódtói iskola

Hódmezővásárhely - 230 millió forintból bővítik a Németh László Gimnázium és Általános Iskola hódtói épületét Vásárhelyen.
A kétszintes, közel 900 négyzetméteres új szárnyban 12 tantermet alakítanak ki. Az iskolában – első osztálytól tizenharmadik osztályig – 1150 diák tanul, ebből 550 a belvárosban, az Árpád utcán – tudtuk meg Árva László igazgatótól. Régi vágyuk válik valóra a bővítéssel, hiszen egy helyre kerülnek a gyerekek, megszűnik az ingázás a két intézmény között. Az iskolákat 2007-ben vonták össze.

Lázár János polgármester elmondta: az új épületszárny kialakításának költségeit a város saját forrásból finanszírozza. A racionalizálással megspórolt összeget fordítják a fejlesztésre. A korszerűsítéssel mintegy 100 milliós energiamegtakarításra is számítanak, a munkálatok már a nyáron elkezdődnek, és a tervek szerint késő ősszel be is fejeződnek. A későbbiekben a Németh László iskola teljes épületét is szeretné az önkormányzat pályázati támogatásból felújítani. A megüresedő Árpád utcai intézményt pedig szintén oktatási célokra használják majd.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. cikicakk55 2010. március 24. 22:44
  „Mick! Az én fiam most hetedik osztályos a Kertvárosi katolikus iskolában.Mikor az egyház átvette az iskolát a várostól, akkor a gyerek már megszokta a tanárokat, az osztálytársait, és így nem vettük ki a gyereket az iskolából,pedig mmi nem vagyunk vallásosak.A Kertvárosi iskolában, attól függetlenül, hogy katolikus iskola,lehet választani,hogy a gyerek a katolikus, vagy a református hittant választja-e?Sőt lehet,úgy is mint mi, hogy egyiket sem választottuk.Ezeknek a gyerekeknek a hittan helyett,Etika órák vannak.Én nagyon megvagyok elégedve a Kertvárosi iskolával, A tanárok kedvesek, türelmesek, belülről nagyon nem is látni, hogy egyházi skola, talán annyit, hogy a becsengetésnél, és a kicsengetésnél nem csengő szól,hanem valami egyházi dallam.Misékre nem kötelező járni.Egy évben 2 mise van,amire minden gyereknek el kell menni, teljesen mindegy milyen vallásu, vagy éppen nem vallásos, de azt kibírja minden gyerek.Mondom, egy évben csak kétszer van ilyen.”
 • 22. hajnalka 2010. március 22. 21:59
  „Elgondolkoztam azon, vajon jó ez a gyerekeknek?
  1150 gyerek egy épületben. Ugyan külön "szárnyakban", de 6 évestől 18 évesig. Jó részük a lakótelepen is él, nincs terük és a csendet is nélkülözik. Tömeg, tömeg, tömeg. Sokkal könnyebb elkallódni.
  Sebaj, majd visszaintegráljuk?
  A pécsi iskolacentrumot láttam. Jól felszerelt, korszerű, hatalmas és személytelen. Gyerekgyár.”
 • 21. JB007 2010. március 22. 08:52
  „Mick
  Menj el mindkét iskola nyílt napjára. Nézd meg a tanárokat (tanító néniket). Arra figyelj, hogy ez is egy kampány a gyerekekért, így egy órából nem lehet nagy következtetéseket leszűrni. Javaslom, hogy keress ismerőst, akinek gyermekét tanítja/tanította a szimpatikusnak tűnő pedagógus és beszélj vele.
  Kevés olyan embert találsz, akinek mindkét sulival van aktuális tapasztalata.

  De mindenekelőtt biztos, hogy a hódtói a körzeti iskola? Most a Kertváros nagy részét hozzácsapták a Holló utcához, akkor pedig nincs kérdés...”
 • 20. Mick 2010. március 22. 05:48
  „Köszi a válaszolóknak a segítséget.
  Összefoglalva: a Hódtói jobb, a Kertvárosi meg vallásos?
  Ha még valakinek van kedve válaszolni a feltett kérdésre (melyik a jobb suli), kérem ne ragadjon le a hittan-mise kérdésnél! A tanítás, az iskola színvonala az, amiről tájékozódni szeretnék szülői vélemények alapján.
  Köszi!”
 • 19. aranka2 2010. március 22. 04:49
  „F.V. csupán finomkodó önözésed buzdít visszaszólásra.
  Képzeld, sejtem, hogy áprilisban nem önkormányzati választások lesznek!
  Azt is képzeld el, hogy milyen hatása lenne annak, ha áprilisban nem Lázár nyerne!
  Minden maradna a régiben? Ezt aligha képzelheted.”
 • 18. Lixus_kzs 2010. március 21. 20:57
  „Hamár felújítás akkor húzzanak egy EMELETET a Kossuth tetejére és akkor nem fog beázni, meg kell neki nyílászárócsere azt csókolom.”
 • 17. high 2010. március 21. 19:03
  „Ha már ennyit Kossuthoztok, akkor elmondom, hogy szerintem ott van jó helyen ahol van. Fűzvavesző pedig jól értesültnek tűnik, de sajna szinte mindenben tévedésben van.
  Én örülök, hogy a Németh Laciban fejlesztés lesz. Végre, olyan beruházás, amivel nem szétcincálnak iskolákat, hanem úgy próbálnak egyesíteni, hogy ott valóban jól irányítható munka lehessen.
  Azért van némi aggodalmam, ha elkezdek számolgatni.
  900 négyzetméter 12 tanteremhez igen csak kevésnek tűnik. Kis méretű tantermek és egy központi folyosón kívül abba nem igazán fér mellékhelység, tanári, szertár az eszközöknek és egyéb közösségi helyszínekről ne is beszéljünk.
  De még csak nem is ez a legnagyobb aggodalmam, hanem az, hogy 550 gyermeknek nem 12 tanteremre, hanem minimum 20-ra van szüksége. A Németh Lacinak pedig eddig sem volt felesleges teremkapacitása.
  Tehát Árva igazgató bának a régi állom megvalósulásával azért lesz egy két álmatlan éjszakája is, mire kitalálja, hogyan kezelje az így kialakuló helyhiány és tömegnyomor kezelését.”
 • 16. abszurd 2010. március 21. 18:53
  „eldorádó
  Nyilván így van, de nekem fontos volt az is, hogy a finom vasárnapi ebéd főzését ne kelljen megszakítanom a misére rohanással! :)
  Viszont tanár néniket, a bemutató órák alapján választottunk, de arra számítani kell, hogy ilyenkor mindenki a legszebb arcát mutatja!:)”
 • 15. FűzfaVessző 2010. március 21. 18:20
  „Sajnos aranka2 Önnek nincs igaza. Ismeretek nélkül, zsigerből ítél meg olyan dolgokat amihez nem is ért. A volt Kossuth épülete sajnos egy energiafaló épület ,évi húszmillió forintos gázszámlával ,folyamatos világítással, állandó beázással stb. Az általam nagyra becsült kétszeres Ybl-díjas építész sajnálatos tévedése ez az épület.
  Ja és ön is tudja, hogy áprilisban még nem a városunkról döntünk(legfeljebb áttételesen).
  F.V.”
 • 14. JB007 2010. március 21. 17:49
  „Mick, abszurd
  Körzetileg mi is a Németh Lászlóhoz tartozunk, de a Kertvárosban lakunk. Nálunk szempont az volt, hogy mivel nem vagyunk vallásosak így álszent dolognak tartottuk volna a hittant a gyereknek, valamint nagyon jó tanárnénit találtunk a hódtóiban. Így utólag jó döntés volt, de az biztos, hogy a legfontosabb a tanár személye és nem az iskola fenntartója.”
 • 13. eldorádó 2010. március 21. 14:21
  „12. abszurd 2010.03.21. 09:00

  az oktatási metodika és az alsós tanítónő személye szerint kell választani iskolát! A VASÁRNAPI MISE nem számít, ha ősszel egy kiváló pedagógus fogja tanítani a gyermeket bevált módszer szerint! ;-)”
 • 12. abszurd 2010. március 21. 09:00
  „Mick
  A két suli között nagy különbség van, hiszen mit gondolom te is tudod a Kertvárosi Iskola katolikus.
  Nos a gyermekeiket oda járató szülők közül sokan panaszkodnak a rájuk erőltetett misékre. Az én gyerekem a Németh Lászlóba jár, annyit tudok róla mondani, hogy elég nagy a követelmény már első osztálytól kezdve, viszont az iskola átlag eléri a 4-est! Alsó tagozattól van egy idegen nyelv (angol, német), és nem elhanyagolandó az sem, hogy ha a gyermek ügyes akkor ebben az iskolában érettségizhet!”
 • 11. efje 2010. március 21. 07:58
  „A fiatalok külföldön robotolnak hogy ne vigye el a bank a házat. A nyugdíjasok nem latnak mást csak Jánost. Ok mindent utoljára tudnak meg. A választás szerintem az o kezükben van. Most az o szemükben az MSZP a rossz, a Fidesz a jó. Egyszerűen gondolkoznak, a Jobbik nekik új és ismeretlen. Azért a remény hal meg utoljára.”
 • 10. Mick 2010. március 21. 07:50
  „Ha már szóba került a Hódtói suli: Kertvárosi vagy Hódtói suli a jobb? És miért? Döntés előtt áll a család, kellene egy kis segítség!”
 • 9. aranka2 2010. március 21. 05:09
  „Esztelen pazarlás! Április 11.-én állítsuk meg városunk tönkretevőit!
  Ezek a vadbarmok el akarják adni a Kossuth helyét, elpusztítani az iskolába épült százmilliókat, helyette százmilliókat költeni új iskolára - noormális?”
 • 8. eldorádó 2010. március 20. 21:18
  „Praktiker a Kossuth Szki helyén? :-DDD”
 • 7. Léni 2010. március 20. 21:12
  „Ugyanezt a módszert akarták az egészségügyben is végrehajtani!
  Az miért volt elfogadhatatlan? Emlékezzünk csak mit műveltek ezért Vásárhelyen?
  Most majd a Fidesznek kell ugyanezt véghezvinni, és úgy fogják tálalni, mintha
  ők találták volna ki!”
 • 6. abszurd 2010. március 20. 21:10
  „Üdvözlöm a döntést!”
 • 5. Filctoll 2010. március 20. 20:36
  „És a Gregussal mi lesz? Eladják? O.o”
 • 4. FűzfaVessző 2010. március 20. 20:16
  „Az Árpád utcai épületbe az az a József Attila Iskolába fog költözni a Gregus Máté Szakképző Iskola.
  F.V.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyarmati Dezső unokája igazi sportcsaládba született

Két hétig az olimpiai bajnok nagyapjáról, Gyarmati Dezső vízilabdázóról elnevezett sportuszodában edzőtáborozott Szilágyi Liliána. Tovább olvasom