Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Új szerzemények a vásárhelyi Tornyaiban

Az elmúlt két esztendő hódmezővásárhelyi képzőművészeti gyűjteménygyarapodásából nyílt kiállítás az Alföldi Galériában. A patinás kiállítóhelyen 3 teremben sorakoznak a frissen szerzett festmények. A tárlat szimbolikus erejű, azt mutatja, hogy a gazdasági nehézségek ellenére egy település mer és tud áldozni a kulturális értékek megmentésére, közgyűjteménybe való elhelyezésére.
A három kiállítóteremnyi újonnan szerzeményezett műalkotás között szerepelnek a Tornyai János Múzeum gyűjteményébe az utóbbi években bekerült festmények, a múzeumot fenntartó hódmezővásárhelyi önkormányzat által megvásárolt művek és az elmúlt esztendők Őszi Tárlataira készült vásárhelyi kötődésű alkotások is -tájékoztatta a delmagyar.hu-t Medgyesi Konstantin, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ sajtóreferense.

Nagy Imre művészettörténész, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója elmondta, a közgyűjtemény saját forrásaiból és az NKA pályázati támogatásából tudta bővíteni képzőművészeti kollekcióját, de ajándékként is kerültek a múzeumba művek.

Az új szerzemények részét képezik már régen elhunyt művészektől és még élő kortárs alkotóktól származó festmények egyaránt. A kiállításon látható az önkormányzat által vásárolt öt - korábban a műtárgypiaci érdeklődés homlokterében álló - Tóth Menyhért alkotás. Az 1980-ban elhunyt Tóth Menyhért festményei ma a legkelendőbb "árucikkek" a jeles budapesti aukciókon. Tóth Menyhért egyedülálló stílust teremtett, de vannak olyan vélemények, hogy Tóth festői felfogására erősen hatott Van Gogh látásmódja is.

Az új szerzeményi tárlaton megtekintő Kohán György "Virágcsendélet szivárvánnyal" című alkotása is. Az ötvenes-hatvanas években készült értékes művet a vásárhelyi múzeumnak egy idős asszony adta el. A néni férje egykoron cserépkályhakészítőként dolgozott, s egyik munkáját ezzel a Kohán-festménnyel fizették ki. A család büszke volt a szerzeményre, lakásdíszként a szobájuk falán helyezték el. A "cserépkályhaüzlet" legalább négy évtizeddel ezelőtt köttetett. Az idős tulajdonosnő tavaly döntött úgy, hogy az a leghelyesebb, ha közgyűjteménybe kerül a hosszú éveken át családi körben őrzött darab.

Az új szerzemények között szerepelnek festmények a legendás, már nem élő mesterektől, Rudnay Gyulától, Nyilasy Sándortól és Patkó Károlytól, de vannak művek a közelmúltban elhunyt Fodor Józseftől is. A kortárs művészeket többek között Balogh Gyula, Czene Márta, Kondor Attila, Nagy Gábor, Szabó Ábel és Szkok Iván képviseli.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemérem elleni erőszak Vásárhelyen - őrizetben az elkövető

A helybéli férfi még tavaly októberben fajtalankodott a város külterületén egy akkor 12 éves kislánnyal. Tovább olvasom