Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Új Vásárhely született: szép, hangulatos, de...

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi főutcán sétálva arra voltunk kíváncsiak, mit gondolnak az emberek a hétvégén átadott új belvárosról.
Először egy idősebb házaspárt kérdeztünk az újonnan átadott városrészről. Szerintük igazán impozáns látványt nyújt, amely potenciális turisztikai célponttá teheti a várost, főleg a kultúra kedvelői számára, ugyanakkor az egész felújításba elhamarkodottan vágtak bele - vélik. - Egy forgalmas főutat zártak el az autósok elől az építkezés alatt, anélkül, hogy gondoskodtak volna új útvonalak kiépítéséről - mondták el. Hozzátették, több évtizede élnek Vásárhelyen, most viszont nehezen ismerik ki magukat a kis utcák kusza forgalmi rendjében.

A vásárhelyi főutcán sétálva arra voltunk kíváncsiak, mit gondolnak az emberek a hétvégén átadott új belvárosról.
A vásárhelyi főutcán sétálva arra voltunk kíváncsiak, mit gondolnak az emberek a hétvégén átadott új belvárosról.

Egy, a Kossuth tér egyik árnyékos padján üldögélő hölgy véleménye szerint a kulturális városnegyed egészen új hangulatot adott a városnak. - Ritkán ülök ki csak úgy, ez a környezet azonban igazán lenyűgöző. A belváros zöld része megnyugtató, meditatív hangulatot áraszt, a felújított főutca viszont pezsgő társadalmi élet színtere, amely felveheti a versenyt Szeged, vagy más megyeszékhely hasonló városrészeivel. Judit ugyanakkor hozzátette: - Néhány elegánsabb bolt, illetve kirakat javítaná az utca összképét. Nem a kultúra, hanem a butikok, a szórakozóhelyek vonzzák igazán az embereket.

Éppen a sok ember miatt aggódik egy, a Tornyai-negyedhez közel élő asszony. - Sok utcai rendezvényt és sok álmatlan éjszakát hoz majd számunkra ez a beruházás. Kíváncsi vagyok több rendőr lesz-e az utcákon, ha beindul itt az éjszakai élet. Azt is hozzátette: - Ideje volna a város más, „elmaradottabb" részeivel is foglalkozni.

Sokan tartanak attól, mennyire lesz zajos az új belváros?
Sokan tartanak attól, mennyire lesz zajos az új belváros?

A közrendet, a köztisztaságot félti Csendes István nyugdíjas is. A 86 éves keramikus elmondta, emlékszik arra, amikor még le akarták bontani a sétálóutca régi, eklektikus és szecessziós polgárházait. - Örülök, hogy most, így,felújítva, eredeti pompájukban láthatom ezeket az épületeket, aggódom viszont, hogy a város lakossága képes lesz-e megőrizni a negyed mostani szépségét. Közvetlenül az átadó ünnepség után láttam, hogy a frissen lerakott gyepszőnyeget a járókelők széttaposták, a kis utcákban több helyen láttam eldobott szemetet és az építkezés után maradt koszt is széthordták.

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. Zugbrugiel 2012. szeptember 08. 19:14
  „Ma délelőtt sétáltunk arrafelé, tényleg rettenetes szag árad - ki tudja honnan. Ez nyilván valami műszaki baki, amit remélhetőleg garanciálisan és rövid időn belül ki fog javíttatni a t. Műszaki Osztály (vagy akárhogy is hívják.)
  A díszburkolat néhány helyen már besüppedt, érdemes lenne egy revíziós bejáráson átnézni, írásban, fényképeken rögzíteni. A mindenféle hatósági joggal és kényszerítő eszközzel, fényképezőgéppel felruházott közterületfelügyelő urak is megtehetnék.
  A Hódi Pál utca felől mentünk, a BMK-ból némi zeneszó szűrődött ki, egy zenekar próbálhatott. Kislányom mondja: nézzünk be. Jó - mondom-, mi történhet, legalább megnézzük, milyen programok lesznek. Kívül semmiféle havi programismertető volt, lépjünk be az előtérbe...a bejárati ajtón egy fenyegető papír volt kitűzve: ÉPÍTÉSI TERÜLET, ILLETÉKTELENEKNEK BELÉPNI TILOS! Ooopsz, mintha nemrég jártam volna sz ünnepélyes átadáson...
  A Rapcsák A. utca sétálóutcává alakított része, a felújított házak, múzeum, templom látványos, ezt azért el kell ismerni. Az, hogy az esztétikai látvány hogyan áll arányban a hasznossággal, gazdaságossággal (a közlekedés nagymértékű átalakítása, a boltok forgalma, stb.), majd csak a jövő döntheti el.”
 • 45. eldorádó 2012. szeptember 08. 16:38
  „sajnos, még mindig sajt szagú a felújított utca”
 • 44. Lázárhelyi 2012. szeptember 07. 16:30
  „"Új Vásárhely született: szép, hangulatos, de..." nem találom!”
 • 43. DMagóg 2012. szeptember 07. 15:58
  „"Mindenki annyit ér, amennyije van neki"
  A mi városunknak sok(kja) van, adósságból, tehát sokat ér!”
 • 42. booo 2012. szeptember 07. 06:33
  „Minek rendőr? Ha jól láttam minden új villanykarón kamera van. Látnak mindent!!!”
 • 41. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2012. szeptember 06. 17:43
  „"Sokan tartanak attól, mennyire lesz zajos az új belváros?"
  Marha egyszerű: Üvöltöttél hülyegyerek? Nme bírod ki kussban?
  ...Piff 50 ezres csekk... mi ezen a bonyolult?
  Pár szórakozóhely jó volna, mármint színvonalasabb, hónaljszellőztetős "Meréngyúrók" hülyéknek marad a jóker.
  Van úgy is elég bedöglött butik a multinácinak hála, na annak helyére lehetne telepíteni szórakozóhelyet.
  Rendőrt az utcasarokra decibell mérővel, csekkfüzettel XD”
 • 40. bölcsleo 2012. szeptember 06. 15:32
  „szerintem is kellett már valami változás. nagyon csunya volt a belváros. kit érdekel mennyibe került? a kenyér is drága és vesszük.”
 • 39. cleanx 2012. szeptember 06. 10:53
  „32. DobóI
  Miről beszélsz te? Lepukkant koszos, büdös falu, ami nagyvárost akar játszani.
  Mikor voltál Békéscsabán vagy Szegeden utoljára? 10 éve elkészültek a sétálóutcák...”
 • 38. BlackBox 2012. szeptember 06. 10:01
  „Kevés a rendezvény a városban? Úgy látom a hozzászólások között széles egyetértésben megjelent a "Birkaváros" kifejezés. Ennek alapján vetem fel, hogy a lakosság szórakoztatása, az idegenforgalom élénkítése érdekében pamplonai mintára akár az új városrészben rendezhetnénk birkafuttatást. A tereléshez, ha szükség van rá bevethetjük a Hódgép Pulit. Ráadásul egy díjnyertes kos sem tud akkorát öklelni mint a spanyolországi párosujjú patás rokona, kevésbé terhelve ezzel az egészségügy amúgy sem rózsás költségvetését”
 • 37. BlackBox 2012. szeptember 06. 08:18
  „Közösségi beruházásokra még válságidőszakban is szükség van, de minden beruházás annyit ér amennyire az emberek használják. Ebben a tekintetben a megújult - egyébként szép - városközpont talán sikeresebb lesz mint az Emlékpont vagy a Strand mert átsétálni vagy a padokat használni egyelőre ingyen, mezítláb, lyukas gatyában is lehet...”
 • 36. balihoho 2012. szeptember 06. 07:36
  „Ha ne tán, olykor arra a bizonyos vörösre festett épület környékén járok, és mellém lépve egy idegen, vagy turista, megkérdezi hogy tessék mondani, ez milyen épület? Akkor azt fogom neki válaszolni, hogy ez? Hát a MSZP székház! Azért vörös!”
 • 35. zehn 2012. szeptember 06. 06:58
  „32.DobóI. Kishaver! Orvos látott már ma?”
 • 34. airwaves 2012. szeptember 06. 06:26
  „Szép vagy nem szép?
  Mit számít?
  A 4,2 milliárd jutaléka!
  Na az szép!”
 • 33. orszagzaszlo936 2012. szeptember 06. 05:58
  „A legszebb a szag, ami terjeng, ezt követi Művház színe, a harmadik helyezést nálam a szökőkutak ból feltörő víz elvezetése kapta, ami mindkét helyen az épp ott ücsörögni vágyókat elűzve a padok alá folyik be elvezetés nélkül! Persze az is lehet, hogy csak nem sikerült az ostoba szagot, és a vizet meggyőzni, merre terjedjen szét! A művház színe meg maga a förtelem, mondjuk a művház, mint épület is ocsmány a régi épületek között. Azt is el kellett volna takarítani, bár tudom, micsoda építészeti remekmű! Ami még egy csoda, az a múzeum új színe! Ami örömteli, hogy a régi épületek felújításra kerültek, köztük a templom is!”
 • 32. DobóI 2012. szeptember 06. 05:41
  „Hvásárhely fantasztikusan sokat fejlődött az elmúlt 20 évben, míg ezalatt Szeged piszkos patyomkin faluvá vált..”
 • 31. era07 2012. szeptember 05. 23:49
  „Igen szép lett jó lett, de az a baj, hogy kész ennyi! Sétafikából nem lehet a boltban bevásárolni, csekket fizetni és gyereket nevelni. Sétáló utcára van pénz, de ezzel szemben a helyi közlekedést az 1/3-ra redukálta pénzhiány miatt! A melóba ill az iskolába való eljutás az már lényegtelen, csak a korzózás a lényeg!
  25 696 vásárhelyi passzoló lakos azért nem elgondolkodtató az időközi választáson!”
 • 30. SP 2012. szeptember 05. 23:00
  „Megy a versengés,
  melyik város tud több burkolókövet beépíteni alapon.

  Jó, jó,
  de ebből nem lehet megélni. Más versenyszám is kéne.”
 • 29. Büfékocsi 2012. szeptember 05. 22:24
  „Ja és a "ráérősparaszt" kifejezés mióta moderálandó?????”
 • 28. Büfékocsi 2012. szeptember 05. 22:22
  „Na jó, befogtam, tényleg jelentős a változás a régi Doktorrapcsákbandi utcához képest. Eddig töredezett aszfalt volt azon a szakaszon faltól-falig, most aszfaltszínű térkő van faltól-falig, valóban óriási különbség. Na és a kultúra, na az...az aztán, szinte ott hever az utcán, persze szigorúan csak a "zÚjkulturhális városnegyedben" igaz ott annyi van belőle, hogy sepregetni lehet.”
 • 27. besenyőmiskabácsi 2012. szeptember 05. 21:29
  „25. theseus 2012.09.05. 21:10
  Látszik, hogy sokkolta őket az egyetlen baloldali jelölt súlyos veresége a hétvégi időközi választáson.

  Három ellenzéki jelölt és 25 696 távol maradt ember vallott kudarcot.”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Látott már ilyet? A csodaszép Golgotavirágok!

Hódmezővásárhelyi olvasónk a kertjükben csodálatosan pompázó „golgotavirág-kerítés" részletét fotózta le. Tovább olvasom