Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 21°C Még több cikk.

Újabb ajánlat a szennyvíztisztítóra

Újabb ajánlatot kapott az új szennyvíztisztító építésére a mindszenti önkormányzat. Zsótér István polgármester szerint végre döntenie kellene a képviselő-testületnek, mikor és kivel kezdi el a hárommilliárd forintos beruházást.
Körülbelül félmilliárd forintba kerülne az új, napi kétezer köbméter kapacitású mindszenti szennyvíztisztító telep. A régi ugyanis annyira elavult, hogy azt felújítani, bővíteni már nem lehet, ráadásul a város csatornázását sem lehet a szűkös kapacitás miatt elvégeztetni. Csatorna ugyanis jelenleg csak a belváros magas házas övezetében található. A település többi részén pedig havonta legalább egy alkalommal kell szippantani a derítőket, ez pedig a helyi jövedelmekhez képest horribilis összegbe, alkalmanként 17-21 ezer forintba kerül.

A város azt már eldöntötte, hogy nem Szegvárral közösen, hanem önállóan építi meg a tisztítót. Az önkormányzat még 2003 őszén szerződést kötött a Szegedi Vízközműveket Működtető és Fejlesztő Rt.-vel, amely alapján az elmúlt években el is készültek a szennyvíztisztító, illetve a csatornahálózat tervei. A SZVMF Rt. a szerződés elkészítéséért előre nem kért vállalkozói díjat. Az önkormányzatnak csak azután kell fizetnie, ha a közbeszerzési eljárás győztesével megkötötte a kivitelezési szerződést. A tervezés ára ekkor kerül be az összköltségbe.

Nem várnak Szegvárra

Mindszent nem pályázhat európai uniós támogatásra, hogy így valósítsa meg a város csatornázását, ugyanis a kiírásokban elvárt 15 ezer főnél kevesebben, mintegy 12 ezren élnek a településen. Ezért a város most keresi a legkedvezőbb banki hitelt, miután a beruházást önállóan valósítja meg. Korábban szó volt arról, hogy Szegvárral közösen végzik a beruházást, de letettek erről, ugyanis a képviselők szerint bizonytalan, hogy a szomszédos település mikor kapja meg azt az ötmilliárd forintot, amelyet egy fővárosi közvetítő cég ígért „humanitárius támogatásként" a csatornázáshoz.

A szennyvíztisztító létesítése ügyében ezenkívül csak annyi történt, hogy a testület az építkezés finanszírozására banki ajánlatokat kapott, illetve újabb jelentkező, az Organica Környezettechnológiák Zrt. tett ajánlatot a szennyvízhelyzet megoldására.

Zsótér István polgármester úgy látja, hogy a képviselő-testületnek végre ténylegesen el kellene döntenie, mikor és kivel építteti meg a csatornahálózatot és a tisztítót, majd mihamarabb közbeszerzési eljárást kell kiírnia. Úgy látja, nem csupán a beruházás, de majdan a tisztítás költségének és minőségének is fontos szempontnak kell lennie a győztes kiválasztásánál.

– Amennyiben a testület újabb terveket kíván készíttetni, az várhatóan azzal jár, hogy a szegedi cég kérni fogja, akár bírósági úton is az eddig felmerült költségeinek és az arányos vállalkozói díjának a megtérítését. Ez 100 millió forintot jelent – fogalmazott a polgármester. Zsótér azt javasolja a testületnek, hogy megfontoltan, de minél előbb döntsenek a tisztítóról, jelöljék ki a beruházás felelősét, írjanak ki közbeszerzési pályázatot, s kezdjék meg a lakosság tájékoztatását és szervezését.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhely és Nagybánya megerősítette kapcsolatát

Vásárhely és a romániai Nagybánya képviselő-testülete tegnap közös díszközgyűlést tartott, amelyen… Tovább olvasom