Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Újabb bérlakásokat alakítottak ki Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Vásárhelyen újabb 21 önkormányzati bérlakást alakítottak ki, így közel ezer otthonnal gazdálkodhat a város. Az egykori munkaügyi központ átalakított épületét tegnap délután vehették birtokba a lakók.
Hivatalnokok helyett újból lakók vehetik birtokba a vásárhelyi Dr. Rapcsák András út 52. szám alatti sárga épületet. Ugyanis a házat a város megvette a munkaügyi központtól, s 21 szociális bérlakást alakított ki a falai között. Az emeletes épület egykoron lakóháznak épült: kezdetben albérletben laktak itt a vásárhelyiek, aztán átalakították irodákká.

– Itt, illetve a Lázár utca 10. szám alatt is létesítettünk önkormányzati bérlakásokat, összesen 52-t. Így közel 1000 saját lakással gazdálkodhatunk. Öt-hat éve nem adtunk el egyetlen lakást sem, sőt, 135-öt még vásároltunk is – mondta köszöntőjében Lázár János polgármester.

Az egykori szolgáltatóházban, ahogy régen hívták a Rapcsák úti épületet, 30 négyzetméteres, összkomfortos, garzonlakást alakítottak ki. Szociálisan hátrányos helyzetű, de munkahellyel rendelkező vásárhelyiek pályázhattak rájuk. A túljelentkezés kétszeres volt.

Kiszin Andrea és kislánya, Fanni ismerkedik új otthonukkal Fotó: Tésik Attila
Kiszin Andrea és kislánya, Fanni ismerkedik új otthonukkal
Fotó: Tésik Attila

A frissen beköltözők két esztendeig lakhatnak itt, aztán újból pályázaton hirdetik meg a lakásukat. A bérlőknek vállalniuk kellett, hogy rendszeresen fizetik a bérleti díjat.

– A mai világban a fiataloknak is nagyon nehéz lakáshoz jutni. Az önkormányzat azzal is segíti őket, megépítette ezeket a bérlakásokat, valamint az elmúlt esztendőkben közel száz ingyentelket is szétosztottunk közöttük – folytatta a polgármester.

Kiszin Andrea és hatéves kislánya, Fanni az első emeleten kapott lakást. Már többször próbálkoztak önkormányzati otthonhoz jutni, de eddig nem jártak sikerrel. Az édesanya mosolyogva mondta: sokáig imádkozott azért, hogy végre összejöjjön.

– Kislányom asztmás, ahol eddig laktunk többször is rájött a köhögés Fannira. Az új otthonunktól azt is várom, hogy javuljon a kicsi egészségi állapota – árulta el a szakácsként dolgozó édesanya.

Társbérlő hivatal

Hosszú távon nem marad ügyintézés nélkül a sárga épület. A Kapcsolat Központ pályázatot nyújtott be annak érdekében, hogy a Dr. Rapcsák András utca 52. szám alatti épület földszintjén irodákat rendezhessen be. Amennyiben nyernek, több irodájuk is átköltözhet ide.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. XXL 2008. október 30. 07:28
  „Adórendszerünk mindig is kitagadta a szülők jövedelméből gyermekeink létminimumát, amelyet egyébként megilletne az adómentesség. Gyermekeinket mindig is szigorúan megadóztatták és ezt egy silány családtámogatási rendszerrel helyettesítették.
  Érdekes, hogy éppen az óriási méretű államadósságot okozó nagy beruházások, pályázatok haszonélvezői állították, hogy az ő zsebükből vennék ki gyermekeink adómentességét.
  Mit is hangozattak? ,,Miért az én zsebemből fizessék mások gyermekeinek taníttatását?",,Nem kell több gyerek, így is nagy a munkanélküliség!"
  Úgy tűnik, hogy ez sem volt elég nekik, most gyermekeink jövőjét is elveszik. Az IMF hitelből soha semmit nem fogunk látni, nemhogy kapni, mert a készenléti hitelből a pénz egyenesen a hitelező külföldi bankok kezébe folyik. Most azért leszünk megrövidítve, megszorítva, hogy hitelezőink ne menjenek tönkre, amit elvesznek tőlünk, gyermekeinktől, unokáinktól és dédunokáinktól azt a külföldi bankok kapják meg.
  Hat év alatt a felelőtlenül gazdálkodó Gyurcsány-kormány megötszörözte Magyarország államadósságát. Hogyan nézünk majd gyermekeink, unokáink szemébe? Mit gondolnak majd rólunk dédunokáink?”
 • 28. Írástudatlan-Tdi. 2008. október 29. 08:31
  „SILVIO! Igen igazad van én bizony ingyenélő vagyok! Igaz kényszerből. De szerintem nem cserélnél te velem ha tudnád az okát.De nem is ez a lényeg ha nem az hogy te eléggé egy kórlátozott egyéniség lehetsz. Honnét veszed te hogy én hülyeségeket írok? Hát kivagy te? Öreg én lehúztam a rámerőltetett kétévet. Te egyáltalán vóltál katona picinyem? És a beosztásom révén tudtam ezeket a dólgokat amiket leírtam.Úgy hogy helytállóak! Vagy talán te is egy tűrhő vóltál hogy ennyire véded őket? De azt nem hiszem mert akkor csendben maradtál vólna.Egyépként meg csak annyi alkohólt igyál meg te is amennyit én! Mert felőllem abbahagyhatnák az alkohol gyártását.Egyépként meg azért hogy csak megírd hogy ingyenélők vagyunk ezért kár itt lenned a fórumon. Na csáh!”
 • 27. KFT 2008. október 28. 13:11
  „A 23-as Zerge jól mondja, mindent eladtak a külföldieknek.
  Íme egy példa az ineternetről:
  "Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Szüleim Önkormányzati lakásban élnek több mint 30 éve. 10 éve leveleznek az Önkományzattal, hogy szeretnék megvenni az általuk lakott ingatlant, mivel ha jól tudom nagyon sokan úgy szereztek saját lakástulajdont, hogy az Önkormányzatok 10%-os áron eladták a benne lakóknak a lakásokat. Ha a megvásárlásra nincs lehetőségük, akkor szertnék visszaadni a bérleti jogukat, természetesen megfelelő lelépési díj ellenében (mivel mindketten nyugdíjasok és a bérleti díj igen magas lett). Leveleikre a válasz, nagy többségében az, hogy rendezetlenek a tulajdoni viszonyok, illetve, hogy az Önkormányzatnak a visszavásárlásra nincs pénze, meg hogy tiltólistán van a ház, melyben a lakás van. Szerintem a szüleimet azzal, hogy nem vehették meg annak idején a lakást, elég nagy anyagi hátrány érte.
  Kérdéseim: Ön szerint lehet-e tenni valamit az ügyben? Lehet-e kötelezni az Önkormányzatot arra, hogy eladja az ingatlant? Vagy legalább arra, hogy visszavásárolja a szüleimtől? És ha lehet, milyen áron köteles az Önkorm. visszavásárolni?
  Van még egy probléma: Szüleim nevén van egy saját tulajdonú ingatlan is, melyben a fia lakik.
  Lehetséges-e az, hogy az Önkormányzat azt mondja, hogy nem fizet semmit az Önkormányzati lakás visszaadásáért, (30 év után) hanem menjenek a szüleim a saját lakásukba!
  Válaszát előre is köszönöm!"”
 • 26. Csavok 2008. október 28. 12:55
  „Ez valaha a FIM Alföldi Porcelángyár tulajdonában lévő úgynevezett Albérlők Háza volt. Itt kezdte az munkáséletét sok mai felsővezető a Porcelángyárból. Úgy tudom elvileg két évig lakhattak itt és előtakarékoskodni kellett. Szerintem ez egy remek intézmény volt és nagyon bízom benne, hogy most megint az lesz. Kiváló ötletnek tartom a fiatalok ilyetén támogatását, de csak a dolgozó és dolgozni akarók támogatását. Remélem a szerződés komoly záradékokat tartalmaz a munkahelyre vonatkozólag és nem lesz belőle lumpengyűjtő.
  Ha a mi Polgármesterünk ilyenfajta meglepetésekkel szolgálna nap mint nap akkor én sem fröcsögnék, hanem ódákat zengenék róla(biztos észrevettétek nagybetűvel írtam a pm-et).”
 • 25. silvio 2008. október 28. 12:37
  „22 és 24. Szerintem ingyen élők lehettek, hogy egész nap ráértek a hülyeségeket írogatni. Csak nem "szétittátok az agyatokat"?”
 • 24. Írástudatlan-Tdi. 2008. október 28. 10:38
  „HARCITOMI! Ne izgasd fel magadat. A katona tiszteknek nem kelett fizetni a lakásokért de még a rezsiért sem! Szólgálati lakásuk vólt és a rezsit a HM. fizette helyettük. Illetve igazándiból az órszág lakossága. Csak akkor még nem ismerték az adót. De azért levonták mindenki keresetéból a hozzájárulást ha akata ha nem.Úgy hogy amelyik tűrhő csak ivott és hülyeségekre szórta a nem kevés illetményét az most bizony koppant egy jót! És most elvárná hogy a szólgálata elismeréséül kapjon ingyen lakást. De hát az ilyen már szétihatta az agyát ezt elhiheted nekem!”
 • 23. Zerge 2008. október 28. 10:18
  „Csak a magyarnak nincs ingyenebéd, egyébként a külföldieknek bagóért mindent eladunk.”
 • 22. harcitomi 2008. október 28. 09:17
  „Miért? Mennyi bérleti díjat kell, kellett egy katonának fizetni szolgálati lakásáért?”
 • 21. Pick 2008. október 28. 08:49
  „20! Semmi nincsen ingyen! Nem tudtad? Nincs ingyen lakás, de ingyen albérlet sem. Ennyire buta vagy?”
 • 20. harcitomi 2008. október 27. 20:51
  „A katonatisztek mindig jól kerestek, nyugdíjba korán el tudtak menni, és a mai napig többszörösét kapják egy kisnyugdíjas havi járandóságának. Mégis miről írtok? Kaptak ingyen lakást használni, örüljenek neki. Mások lófaszt sem kaptak, nemhogy ingyen albérletet az államtól!
  Ismerek pár 50 körüli nyugdíjas katonatisztet, amelyikük nem itta el az összes pénzét sokkal jobban él az átlagembernél. Nehogy sajnáljak már pár balféket, akik bőven átlag feletti fizetésükkel, majd jóval százezer fölötti nyugdíjjal sem jutottak egyről a kettőre.”
 • 19. Segate 2008. október 27. 13:56
  „18! Igazat adok a 15-ös úrnak/hölgynek, nem a te pénzeden akarja megvenni a lakását! Van ahol a bérlők feje fölül adták el az épületeket, van ahol jelzálognak használják az önkormányzatok az általuk felvett hitelekre, miközben a felvett hitelt magántulajdonban lévő lakások energiatakarékos átalakítására költik el. Valóban nincsenek a bérlők biztonságban.
  A 90-es évek elején még olcsón megvehették a bérlakásokat. Manapság az önkormányzatok teljesen elzárkóznak még a forgalmi értékhez közeli áron való eladástól is, pedig a bérlők tartják fenn az önkormányzat tulajdonát. A lakás leadásáért meg jóformán alig fizetnek vissza valamit, gyakorlatilag csak kihasználják a bérlőket.
  Az építőipar is lerobbant, pedig a bérleti díjakból és az eladott lakásokból újabbakat lehetne építeni.”
 • 18. harcitomi 2008. október 27. 09:09
  „A katonatisztek nyugdíja 150 000 nettó körül simán van. Ha van egy nyugdíjas ürge ilyen nyugdíjjal, 45-50 évesen, ne nekem, mint adófizetőnek kelljen már a lakásvásárlását is finanszírozni!”
 • 17. Írástudatlan-Tdi. 2008. október 27. 09:00
  „15.hozzászollónak! Teljesen egyetértek RAMBÓ hozzászollóval! Csak én még kiegészítenén valamivel. És pedig nem most kellene sírni ríni a lakásért ha nem annak idején mikor még tiszt vólt elkelett vólna gondólkoznia hogy leszerel és valami becsületes munkát válalni a pólgári életben! Mondom munkát! Mert a magáé bizony nem nevezhető annak. Tetszett önnek a katonaélet ugye? Semmit sem kelett dólgozni csak osztogatni a hülyébnél hülyébb parancsokat! És megalázni a sorállományú katonákat. Nekem is elrabóltak két hosszúévet az életemből de még is lett saját lakásom.Pedig kétévig csak egy minimális kis illetményt kaptunk.Látja nekem még a kétévet is lekelett duplán dólgoznom a leszerelésem uzán! De dólgoztam keményen nem úgy mint ön! És most meg várja hogy berepűljön a sűltgalamb a szályába! Tudja mit az lessz a legjobb ha bekőltözik a laktanyába! Igaz lehet hogy ott is kell fizetni valami lakbért.”
 • 16. rambó 2008. október 26. 12:00
  „15!

  A Haza szolgálatáért? Miket ír uram!? Másoknak még bérlakás sem jár! Nincs hól lakniuk! Mivel másabb Ön mint bárki más?? Mások is tettek a hazáért annyit, mint a katonatisztek és ők sem vitték semire!”
 • 15. egy nyugdíjas katonatiszt hozzátartozója 2008. október 26. 11:27
  „A vásárhelyi polgármester úr a honvédelmi bizottság tagja. Remélem egyszer tesz majd valamit azokért a nyugdíjas katonatisztekért, akiket mobilizálhatóságuk érdekében családjaikkkal együtt bérlakásba kényszerítettek és még ma is fizettetik velük a lakbért úgy hogy még megvásárolni sem engedik a HM pénzén épült önkormányzati tulajdonú bérlakásokat. Ezt érdemelték a haza szolgálatáért: nincs egy biztos pont ebben a kis országban családjaik számára.”
 • 14. 18+ 2008. október 25. 17:02
  „Vajon kik kapják ezeket a lakásokat?”
 • 13. 1 vélemény 2008. október 25. 12:02
  „Egyetértek a polgármesterrel: ,,A mai világban a fiataloknak is nagyon nehéz lakáshoz jutni. Az önkormányzat azzal is segíti őket, megépítette ezeket a bérlakásokat, valamint az elmúlt esztendőkben közel száz ingyentelket is szétosztottunk közöttük"
  DE...
  Ennél egyszerűbb megoldás lenne, ha a költségvetés a lakásra felvett hitelek törlesztésére nyújtana támogatást.
  A legtöbben úgy vélik ma Magyarországon, hogy a magyar embert nem lehet csak úgy egy bérlakásba betuszkolni, mert a saját tulajdonú lakás az egyetlen biztos pont. Nem véletlenül.
  1990-ben például egyoldalúan módosították a bérlői kötelezettségeket, minden költséget a bérlő nyakába varrtak, a bérelt lakás későbbi megvásárlására nincs biztosíték, a bérleti díjakat az önkormányzatok tetszőlegesen emelik, stb.
  Évtizedek kellenek a szociális bérlői körbe bekerülőnek, hogy az egyre emelkedő energia költségek, a bérleti díjak, infláció, stb. mellett egy lakásra elegendő megtakarítással rendelkezzen.”
 • 12. Írástudatlan-Tdi. 2008. október 25. 10:50
  „20! Mibajod van Vásárhellyel? Senki sem monndta hogy kőltözzél be a tanyáról! Ha meg nincsen értelmes mondani valód akkor meg nem muszály ám beleszólni a városiak dólgába.”
 • 11. 20 2008. október 24. 23:52
  „Azt ne mondjátok már, hogy vásárhelyen 20000 ft-ért van albérlet!!!!? Mert ha igen, odaköltözök! Csak vicceltem, bocs biztos nem költöznék oda!”
 • 10. aranka2 2008. október 24. 22:28
  „Nagyon ritkán tudom védeni a város vezetését, de most igen. Számoljatok már utána! Lakbér az önk. bérlakásban 6500. Albérlet minimum 20000, ha veszel lakást, a törlesztőrészlet a 2-3 millió leperkálása után minimum ugyanennyi, de inkább több. Akkor most kinek rossz ez? Ha véletlenül megvan a beugró 2 millió a fiatal pár zsebében (hahaha, de hátha mégis...) Ez államkötvényben évi kb. 140000 jövedelem, amiből kevesebb, mint 80000 az évi lakbér. Marad tisztán 60000. Szóval? Garancia meg a jövőbeni fizetőképességre az égadta egyvilágon sehol sincs, és természetesen nem is lesz.”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészült a vásárhelyiek egészségét felmérő jelentés

A legtöbb vizsgált krónikus betegség előfordulási gyakorisága Vásárhelyen megfelel az országos… Tovább olvasom