Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Újra felállítják Ivánt

Ismét felállítják az 1990 áprilisában az akkori ellenzék által eltávolított felszabadulási emlékművet, azaz az Iván-szobrot Vásárhelyen. Kószó Péter, a szobordöntők egyike szerint az Emlékpontban méltó helyére kerül Kamotsay István alkotása.
Az Iván-szobor az Emlékpontba kerül. Fotó: Tésik Attila
Nem kell restaurálni a vásárhelyi felszabadulási emlékművet – a közismert nevén Iván-szobrot 1990-ben a városháza mögötti mellvédről az akkor még parlamenten kívüli ellenzék helyi képviselői emelték le, majd az egykori városgazdálkodási vállalat telephelyére szállították. Kamotsay István alkotását, amelyet 1956 októberében egyszer már lerántottak a helyéről, a rendszerváltás után elhelyezték abban a szoborparkban, amelyet a népkerti egykori ifjúsági park hátsó részében hoztak létre. Ide került az előző rendszer néhány köztéri alkotása, azaz a Lenin-szobor, Szabó Iván alkotása, a Kucs Béla által készített, meztelenül birkózó két alakot formázó tanácsköztársasági emlékmű, a Nagy Sándor által készített Zalka Máté-szobor, illetve a művészeti utcanévtáblák közül a Lenin, a Ságvári és a Lumumba utcáé.

A közel másfél évtizedig itt lévő gyűjteményből azonban a napokban elszállították Ivánt, mint megtudtuk, ugyanarra a telepre, ahonnan az a szoborparkba került annak idején.
– Ez a szobor a befejezés előtt álló Emlékpont múzeum lépcsőházában kap végleges helyet – tudtuk meg Hegedűsné Dékány Magdolnától, a polgármesteri hivatal művészeti referensétől. Hozzátette: az alkotást nem kell restaurálni, amikor annak idején leemelték a helyéről, akkor ugyan megsérült, ám azt Máté István szobrászművész később helyrehozta.
– A bronzból készült szovjet katonának a szoborparkban nem esett baja, ellentétben Leninnel, amelyet az idők során háromszor is javítani kellett, miután a kezéből és az arcából is többször letörtek egy-egy darabot, illetve festékkel fújták le – tette hozzá a művészeti referens.

– Nem gondoltam volna, hogy az Iván-szobrot életemben egyszer ledöntöm, majd kétszer újra felállítom – mondta lapunknak Kószó Péter alpolgármester, aki 1990 áprilisában az MDF tagjaként vett részt a szobor eltávolításában. – Máté István szobrászművész barátommal annak idején mi helyeztük el a szoborparkban, most pedig az Emlékpont-beli felállításához járultam hozzá a döntésemmel.

Kószó Péter hangsúlyozta, örül annak, hogy a szovjet hősi emlékmű most végre méltó helyére kerül, mégpedig a történelem panteonjába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lakók véleményére kíváncsiak Vásárhelyen

A száraz statisztikai adatokon túl a vásárhelyiek is elmondhatják a véleményüket a város… Tovább olvasom