Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 22°C Még több cikk.

Újra őröl majd a 152 éves Papi-féle malom

Hódmezővásárhely - Hárommillió forintból újítják fel hamarosan a Papi-féle szélmalmot Vásárhelyen. A faanyagot Erdélyből hozzák, az átadáskor pedig a helyben őrölt lisztből sütnek majd pogácsát.
A Papi-féle szélmalom az egyik legismertebb a régiónkban. Vásárhelytől körülbelül 10 kilométerre, az Erzsébeti út mellett található, 1856-ban épült, s a Papi család még 60 esztendővel ezelőtt is működtette. Most ennek a műemléknek a felújítására nyert a kulturális minisztérium pályázatán több mint 3 millió forintot a Tornyai-múzeum és közművelődési központ – tudtuk meg az intézményvezető Nagy Imrétől. Az önerővel is kiegészített beruházásnak köszönhetően hazánk első működőképes állapotú malma lesz a vásárhelyi, amelyben ismét lehet majd őrölni.

Hamarosan látványos felújítás kezdődik a malomban. Fotó: Tésik Attila
Hamarosan látványos felújítás kezdődik a malomban.
Fotó: Tésik Attila

A felújítás, amelyhez Erdélyből szállítják majd ide a faanyagot, több elemből áll: kicserélik az úgynevezett nagymedve-gerendát, és renoválják a vitorlát is. Valószínűleg az egyik legnehezebb feladat a hatalmas tetőszerkezet felemelése lesz – ehhez a jelek szerint speciális darura lesz szükség. A beruházás koordinátora Ozsváth Gábor néprajzkutató, aki a hágai egyetem szakembereivel is tárgyalt a felújítás technikai hátteréről.

A tervek szerint az átadáskor ki is próbálják majd, mit tud a malom, hiszen az ünnepségen olyan pogácsát tálalnak majd fel, amit az ott őrölt lisztből sütöttek.

Olvasóink írták

 • 18. Kézműves 2008. szeptember 29. 12:01
  „Ne tévesszen meg Benneteket, ez a pénz csak hasonló dolgokra fordítható!! Kultúrális Alap!! Végül is örülök. Az már más kérdés, hogy például ebben a városban a századfordulón több mint 400 fazekas család élt, ma pedig vagyunk kb. hatan. Ami még elborzasztóbb, ezt a hatot is veszni hagyják! Annyi mindenre van itt pénz, csak éppen a hagyomány őrzőkre nem futja! Szégyen!”
 • 17. idir 2008. szeptember 28. 21:13
  „A cikkbol nem derul ki,hogy a Papi cslad tulajodnat kepezo volt szelmalom "adasveteli szerzodese"- piaci ertek kifizetese ellenben tortent kisajatitasanak telekkonyvi bejegyzese es alapbizonylatai a torvenyes keretek kozott vannak-e ?
  Vagyis,a jogfolytonossagi igazolasa rendben van-e?
  Az ujsagcikkben meg van emlitve,hogy ez a szelmalom hatvan evvel ezelott,vagyis 1948-49 korul a Papi csalad tulajdonaban volt.
  Ezert merem foltetelezni,hogy bunelkovetes aldozatai lettek.Mivel az emberi alapveto jogokat be nem tarto jogaszok segedletevel eroszakosan el lett kobozva toluk es jogaik a mai napig nincsenek biztositva,de nem csak nekik,hanem meg az utodjaiknak sem.
  Ezert kerdezem en,hogy most a malom orgazdaja a muzeum-e vagy az onkormenyzat?
  Mivel a tulajodonjogok ,az emberi jogokkal egyetemben nem evulnek el,nem szakithatok meg.Az ilyen jog,a tulajdonjog,amiben kulso karokozas a karokozo szemely egyeni adossaga es termeszsetesen az ilyen adossag es kamatai nem elulnek el.Az elokvetok dedunokai,uk-uk unokai is fizetni fogjak a karteritest,a tartozast,az adossagot,a kamataikat es kulon az okozott szenvedesert,az alkotmany erejenel fogva.
  Kerdem en a muzeumigazgato Urat,mint bunreszest,hogy miert nem ellnorizte le es miert nem jelentette fel a telekkonyvbenb levo okirathamisitast?
  Gondolom,,egyszeru a kerdes:a kozhiteles adat csak akkor kozhiteles,ha a torvenyeknek mindenben megfelel.Torvenytelen bejegyzes,azert,hogy okiraton van,attol meg nem lesz torvenyes.
  Ha formailag torvenyes,nem biztos,hogy tartalmilag szinten torvenyes. Ha On engedi magat jogaszok altal atverni,akkor On olyan adossagot vallal magara,hogy a torvenyes leszarmazottait is fizetesre kotelezi.Ezert kerem,hogy szemelyesen is ellenorizze le a jogfolytonossagot a telekkonyvben.A telekkonyv nyilvaos es kerje ki hozza az alapbizonylatokat is.Udv.”
 • 16. Frank Einstein 2008. szeptember 28. 09:29
  „2-3 éve (!!!) újították fel teljesen (rekonstruálták) a vitorlát, aztán a szarul megcsinált munka meghozta gyümölcsét, az első komoly vihar tönkrevágta, ma csak a tengelye van meg. Remélem ugyanazok a fasza mesterek csinálják most is, mint a múltkor.”
 • 15. LooooooL 2008. szeptember 27. 13:58
  „Szevasztok! LoooL én is baromira örülök, hogy működni fog 1 szélmalom... Jeeeeeeeee!!!!
  Még nem is láttam működőt, csak filmen.... hehe.
  Majd beöltözök Don Quuiotte-nak és harcbaszállok ellene.. hehe
  LooooooooL”
 • 14. letyepetye 2008. szeptember 25. 21:22
  „Van afen vele megelégedve.kinem állom a pöffeszkedő parasztgyereket feleségestűl.
  Én a régiségeket szeretem.Meg a szép régi épületeket.”
 • 13. mackó 2008. szeptember 24. 13:50
  „helyi- sok hülyeséget összezagyváltál, jó neked, hogy meg vagy elégedve lj-sal ez azt jelenti, hogy nagyon igénytelen vagy. IGEN munkahelyet várnánk a pm-től nem egy-két vállalkozótól. NINCS meg oldva a foglalkoztatás vásárhelyen hiába is ágálsz buta érveiddel. Munka kell az embereket ez lenne az első és az, hogy jólérezzék magukat a városukba.
  Hogy lj költi a pénzt és ne Mari néni. Én mondom Neked, hogy lehet, hogy Mari néni jobban a köz javára eltudná költeni a pénzt. Nem öncélúan gazdálkodna vele.
  Nyugi bele, hogy az embereknek először MUNKA KELL!.”
 • 12. lityepetye 2008. szeptember 24. 11:42
  „Természetesen .
  hiszen a multban van a jelen ,jelenben a jövő.
  Aztán mi emberek,hogyan élünk vele az már más kérdés.
  Üdv
  szépnapot.”
 • 11. trandolis 2008. szeptember 24. 11:17
  „Ha érdekelnek valakit a szélmalmok:
  http://szelmalmaink.fw.hu/”
 • 10. letyepetye 2008. szeptember 24. 10:08
  „Üdvözlet mindenkinek.
  Én csak annyit tudok evvel kapcsolatban írni,hogy igenis a régmúltidők folyamán megmaradt ,ereklyéket műemlékeket igenis ápolni kell.
  Mert ha belegondoltok kedves levelező társak,hogy milyen is lehet az
  mikor 80-vagy 100-évvel ezelőtt ez a malom még járt ,örölte a gabonát, milyen finom kenyeret sütötteka lisztjéből.
  Én csak azt tudom ,hogy nem egymást kellene piszkálni.
  Persze vannak gondok itt a városba is nem is kicsi,meg sok helyre kellene a pénz csak az a baj,hogy mi ezekből nem látunk semmit.
  Üdv és szép napot.
  Letyepetye.”
 • 9. Írástudatlan. 2008. szeptember 24. 08:56
  „HELYI!Miket hadobálsz itt összevissza?Ne hogy én legyek már az oka hogy itt a városi és órszágos szinten szar a helyzet!Én csak azt írtam hogy lenne sokkal jobb helye is a pénznek úgy ahogy azt mackó barátom is megírta.De én méd kiegészíteném azzal is hogy ha értelmesebb dólgokra mint az emlékpont elé lámpa rendszert építenének ki annak például nagyon tudnák örűlni!Tehát a hasonló hasznos dólgoknak.Hogy indúljak e a pólgármesteri címért?Mi ért ne ha rám szavaztok!”
 • 8. Írástudatlan. 2008. szeptember 24. 08:48
  „EJFE!Nagyon megtisztellő hogy figyelemmel kíséred a hozzászólásaimat.Csak az a baj hogy nem igen értessz meg belőlle semmit.De hát ez csak egy dolog.A másik meg az hogy ha nem tetszenek a hozzászólásaim akkor nem kell ám elólvasnod csak ugordj rajta keresztül.Ilyen egyszerű.Én nekem sajnos igen rossz a pólgármester és a városunk vezetéséről alkotott véleményem.És ezt ezekután is fennt tartom!!!!Akinek meg nem tetszik a vélemény kinyílvánosításom az ne olvssa!!!!”
 • 7. szerintem 2008. szeptember 23. 20:13
  „Helyi! Nem a PM miatt szar, hanem a PM miatt nem jobb!

  Félmilla parasztvakítás, egy este alatt elkajálják, nem tétel, csak jól hangzik az oylan butáknak mint Neked.
  A te fajtádnak vannak kitalálva ezek a tömegmanipuláló hangulatelemek. Ez tömegpszichológia és politika. Sajnos működik”
 • 6. helyi 2008. szeptember 23. 17:35
  „Ki költse a város lakóinak pénzét, mint az akit saját maguk választottak meg?
  Talán Mari néni a piacról?
  Azt ne mond már, hogy az Önkormányzat discót építsen!!!! Akkor aztán kapna Lázár tőletek, az biztos!!!!!
  Munkahelyeket akarsz? Szólj a kormánynak, hogy biztosítson kellő gazdasági légkört a vállalkozásoknak!!!!
  Amúgy ha nem olvastad volna minden helyi vállalkozónak az Önkormányzat fél millió ft-ot ad egy megteremtett munkahelyért!!! Van ilyen máshol?
  Annyira birom az olyan embereket akik mindig mástól várják az életük megoldását és azt kiabálják habzó szájjal, hogy a pm miatt szar az élet!!!!!!”
 • 5. mackó 2008. szeptember 23. 16:53
  „Nem értem miért kell rátámadni írástudatlanra. Teljes mértékben egyet értek vele mivel van a városban sürgősebb dolog amiket meg kellene oldani, ami könnyítené az emberek életkörülményeit.Pl. elsősorban munkahelyek amiből élünk, utána az utak és járdák rendbehozása az egész város tisztántartása, nemcsak a Kossuth tér. Fiatalakonak szórakozási lehetőség, hogy ne menjenek vidékre pl Szegedre. Sorolhatném nektek a malom is kell de előbb a fontos dolgok. Igen úgy költi a pm. a pénzünket mintha az övé lenne.Azért mert valaki leírja a véleményét azért nem kell kikiálltani minden rossznak. Örülök, hogy ti megvagytok elégedve mindennel ami vásárhelyen történik.”
 • 4. orbit 2008. szeptember 23. 14:34
  „Sajnos ebből a cikkből is kiderül, hogy ebben az országban hogyan gondozták a régi időkből ránkmaradt örökséget. Az ország egyetlen működő malma lesz a Papi malom, ha megújul. Szégyen... A sok valaha volt gyönyörű kastélyokat, épületeket nem is említem. Ahogy a múltunkat őrizzük úgy foglalkozunk a utókorra testált hagyatékkal. Sehogyse.”
 • 3. helyi 2008. szeptember 23. 14:10
  „Az ilyen emberek miatt tart itt az ország!
  Nem jó semmi, nem kell semmi!!!
  Ha épül valami az rossz, ha nincs akkor diktatúra uralja a várost!!!!
  Írástudatlan szerintem indul a polgármesterségért és végre mutasd meg te hogyan csinálnád!!!!”
 • 2. efje 2008. szeptember 23. 13:40
  „Tisztelt Irastudatlan!
  Te mar semminek nem tudsz orulni? Mi a szart kene felujitani a varosban amitol boldog lennel? Van olyan? Egy ideje olvasgatom a hozzaszolasaidat es azt veszem eszre hogy neked komoly problemaid vannak amit itt tombolsz ki magadbol. Ez nem jo senkinek, neked sem.
  Keress valamit ami boldogit, de erre az orokos pesszimista hozzallasra nincs szuksege senkinek. Ezzel nem lenditesz szeretett varosodon semmit.
  Ui. gondolom a reakciod is olyan lesz mint az ezt megelozo leveleid, innentol kezdve en is L.J. felesege vagyok??? Beteg!”
 • 1. Írástudatlan. 2008. szeptember 23. 10:50
  „Hát nagyon dicséretes az ötlet!De azért a párszem pogácsáért nagyon kár felújítani több millióért.Vagy válalnak majd benne bérdarálást is?A túrista látványosságért megint csak nem éri meg mert úgy sem tudják hogy merre is keressék.Meg aztán ott van Hollandia a szélmalmok órszága.Úgy látszik ez a program is összeköthető a megépülő élményfűrdővel.De ez nagyon kevés lessz hozzá!Ezért az egy szélmalom miatt nem lessz városunk a túristák mekkája.Tényleg nincsen jobb hely amire el lehetne kőlteni az önkőltség összegét?Vagy tényleg ennyire kórlátólt városunk esze?Épp úgy kőlti hülyeségekre a város pénzét mint ha az övé lenne!Inkább az Emlékpont elé kellene megépíteni a lámpa rendszert belőlle.Annak nagyobb hasznát venné a város.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hódmezővásárhelyen akár 490 forintért is kapható menü

Hódmezővásárhely - Munkaidőben az ember alig ér rá ebédelni, ezért nagyon fontos, hogy minél gyorsabban hozzájusson az ételhez. A vásárhelyi Kossuth téren és környékén hat helyen lehet gyorsan ebédelni, menüt enni. Tovább olvasom