Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Újra őrölhet a szélmalom

Hódmezővásárhely - Újra őrölhet a Vásárhely határában, az Erzsébeti úton lévő Papi-féle szélmalom.
A műemléki helyreállítás után, 2009-ben többek között a nagymedve- és fargerenda kicserélésével, a tetőszerkezet megemelésével, az erőátvitelei rendszer megerősítésével, a négytagú szélkerék felújításával 4,5 millió forintból újra működőképessé vált – az országban elsőként – az 1856-ban épült és 1942-ig dolgozó „lisztgyár". Ezzel a felújítás nem fejeződött be, a közelmúltban – 2 hónapon át – a molnárházat és a kiszolgáló-épületeket hozták rendbe Rakonczai Tibor irányításával, közmunkások közreműködésével, hagyományos saras-tapasztásos technikával.

A tervek között szerepel, hogy a teljesen megújult Papi-féle szélmalom turistalátványosság, igazi attrakció lesz, ami várhatóan 2012 tavaszától valósulhat meg – közölte ifj. Elek András, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ sajtósa. Tematikus rendezvényeket szeretnének odavinni, ezek keretében hagyományos módon – szélmalommal – őrölnének a búzából lisztet és sütnének abból kenyeret, péksüteményt a még létesítendő kemencében.

A Papi-féle szélmalom Vásárhely határában. Turisztikai látványosságnak sem utolsó. Fotó: DM/DV
A Papi-féle szélmalom Vásárhely határában. Turisztikai látványosságnak sem utolsó.
Fotó: DM/DV

– A malomhoz tartozó tanyát korhű bútorokkal akarjuk berendezni, úgy, ahogy egykor az ott dolgozó molnár és családja élhetett. Ezt kiállításként látogathatnák az érdeklődők – mondta Benkő Zsolt települési képviselő, aki szorgalmazta a molnárház felújítását, majd még hozzátette: szeretnék, ha egy közelben lakó ellátná a gondnoki teendőket. Turisztikai célra igyekszik anyagi forrást találni.

Olvasóink írták

 • 6. szelmolnar@freemail.hu 2011. november 24. 13:32
  „Csak annyit "az országban elsőként" megjegyzéshez, hogy a Dorozsmai Szélmalom 2011 június 25-én működött, 38 év után. A Hódmezővásárhelyi Papi malom a felújítás óta még egy percet sem forgott. Most akkor, hogy van ez? Továbbá a tisztelt szerző elfeledkezett megemlíteni Dr. Ozsváth Gábor Dániel néprajz kutatót akinek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy ilyen állapotban van a vásárhelyi malom. Ja és a kivitelező Kárász Ervin ács mestert sem említi.”
 • 5. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2011. november 24. 10:21
  „Szóval felsőszentiván, nem tataháza és valóban volt egy felújítás a közelmúltban, de összedőlt, legalábbis egy hete úgy volt.
  Innen gratulálnék a kivitelezőnek”
 • 4. booo 2011. november 24. 06:19
  „A tataházinak az oldala burult ki, de azt már helyrehozták.”
 • 3. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2011. november 23. 18:13
  „És hány kW-os motor fogja hajtani a szélkereket?
  Amúgy tényleg jó volna rendbehozatni ezeket, a többire is gondolok, a bajai úton, asszem tataházán (?) dőlt össze egy nem rég, ha jól láttam.”
 • 2. booo 2011. november 23. 15:41
  „Épp ma láttam hogy szépen rendbe van rakva ez a szélmalom. Nem is tudtam hogy működőképes! Számomra nagy élmény lenne, ha valóban elindulna ez a projekt és láthatnék egy valóban működő szélmalmot. Az ópusztaszeri is szép, de az nem működöképes. Esetleg egy látvány lisztgyárat is lehetne ott létrehozni, amiből esetleg lenne egy kis bevétel a későbbi fenntartásra!”
 • 1. Nahát! 2011. november 23. 14:03
  „Sajnálatos észrevételem: a legújabbkori szélmalom-helyreállítások sorozatos kudarcok.
  Rövid időn belül - minimum - elromlanak.

  Nagyon remélem, hogy itt most egy kivételt látunk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több a bölcsődei hely

Hódmezővásárhely - Felújították és kibővítették Hódmezővásárhelyen a Hóvirág utcai és az Oldalkosár… Tovább olvasom