Délmagyar logó

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 3°C | 11°C

Újraindul a kötő szak Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Az utóbbi 10 évben egyetlen kötöttárut gyártó szakember sem került ki a vásárhelyi iskolapadokból. Ezért a városban működő März Kft. úgy döntött: együttműködik az önkormányzattal és a HISZK-kel, és jövőre újraindítják a speciális szakokat.
Új generációs munkaerő gyakorlati képzését vállalta a März Kft. A német tulajdonú cég 20 éve foglalkozik Vásárhelyen kötöttáru gyártásával. Jelenleg 350, zömében női dolgozót alkalmaz, többségük azonban néhány év múlva eléri a nyugdíjkorhatárt. Ezért úgy döntöttek: együttműködési megállapodást kezdeményeznek az önkormányzattal a fiatalok szakmunkásképzése érdekében.

– Utoljára 10 éve tudtunk fogadni olyan frissen végzett fiatalokat, akik a helyi iskolában szerezték meg a kötöttáru gyártásához szükséges képesítést. Azóta megszűnt ez a képzés, nincs utánpótlás. Próbálkoztunk a munkaügyi központon keresztül dolgozókat találni, de annyira speciális tudás kell a gépek kezeléséhez, hogy nem vált be – fejtette ki Pálinkás Péter, a vásárhelyi üzem gazdasági igazgatója.

A Märznek szüksége van a képzett munkaerőre
A Märznek szüksége van a képzett munkaerőre.
Fotó: DM/DV

A März évente mintegy 450 ezer darab kötött – női, férfi – felsőruházatot gyárt a városban. Főként Németországban és Ausztriában kerülnek az üzletek polcaira a vásárhelyi holmik.

– A jövő tanévben indul a szakmunkásiskolában a képzés, nálunk pedig a gyakorlati oktatás. 15 fiatal betanítását vállaltuk. Kötőre, textilipari gépkezelőre, szabó-varróra és textiltermék-kikészítőre van szükségünk – mondta Pálinkás Péter, aki hozzátette: a közeljövőben a helyi általános iskolákba is eljuttatják a kötőszakmát népszerűsítő szóróanyagukat.

Nagyon fontos, hogy a cég munkát is biztosít majd a frissen végzett szakembereknek – hangsúlyozta Hegedűs Zoltán, a Hódmezővásárhelyi Integrált Szakképző Központ (HISZK) szakmai igazgatóhelyettese. Azt mondta, a város szempontjából azért is jó ez a kezdeményezés, mert Vásárhely a rendszerváltás előtt kötöttáru-nagyhatalom volt. A szakemberek képzése azért szűnt meg, mert az akkori tömeges elbocsátások után a gyárak válogathattak az utcára került dolgozók közül. A speciális képzés egyébként előreláthatólag 3 éves lesz.

Olvasóink írták

 • 14. Péelné 2010. november 06. 19:09
  „Kedves 007 Kati !

  Miért nem jelentkezel ?Tényleg akarsz dolgozni ? Hívd már fel a 62-535-645 számot ! És megtudod van-e felvétel.Hát, Én is nagyon bírom azokat akik csak a szájukkal dolgoznak,ill. dolgoznának(de azzal nagyon),amikor meg tettekre kerül a sor, megy a lapítás és arról beszélnek,hogy nincs munka. Ott van, kínálják a lehetőséget ! Élni kell vele.”
 • 13. waresz 2010. október 25. 15:00
  „007 Kati!

  Nincs munka ? Nincs felvétel ?

  Szép kis sablon dumák azok részéről ,akik talán nem is igazán akarnak dolgozni csak otthon ülve várják azt a bizonyost. Ez csak némi utánajárással és fáradtsággal sikerülhet ,de akinek még ez is sok az meg is érdemli.
  Az ilyet általában gyorsan kiszűrik a munkáltatók és mehet haza sopánkodni ,hogy "nincs munka meg nincs felvétel"”
 • 12. waresz 2010. október 17. 19:58
  „Szia Péelné!

  Igen én ott dolgozom és talán tudok Neked segíteni!

  Holnap a céges címemről írok és utána tudunk konkrétumokat egyeztetni! Bocs a tegezésért ,szintén 43!

  Holnap folytatjuk! Waresz”
 • 11. Péelné 2010. október 17. 19:41
  „Jó estét kívánok waresz !

  Most már így kell, hogy beköszönjek Neked.Te lehet, hogy a Merz-nél dolgozol ?
  És mondd, kire vagy mire hivatkozzak ? ( ha telefonálok)
  Amúgy, köszönöm szépen minden jó indulatodat ,az Én cinizmusommal szemben.
  Esetleg egy-két konkrétumot, az alábbi e-mail címen tisztázhatnánk.
  pappnemaca @citromail.hu
  Még egyszer köszönöm.”
 • 10. waresz 2010. október 16. 18:21
  „Szia Péelné!

  Továbbra is azt tudom ajánlani ,hogy telefonálj a megadott számra ,(08-17) és kiderül mennyire ragaszkodsz a szakmához! Te is és én is túl vagyunk azon a "koron", hogy ebből viccet űzzünk. Amennyiben komoly vagy a cinizmust FELEJTSD el!!!!!!!!! (tetszik???!!!)”
 • 9. Péelné 2010. október 15. 20:47
  „Szevasz waresz !

  Te most munkát ajánlassz,vagy csak tetszik,hogy ilyen elkeseredetten ragaszkodunk a szakmánkhoz ?????”
 • 8. waresz 2010. október 14. 11:09
  „Tisztelt Péelné és 007Kati! Adok egy telefonszámot! Amennyiben komolyak vagytok ,felhívhatjátok ,ha nem azt is le fogom írni!
  Sürgős! 62- 535-645”
 • 7. Pepejeans 2010. szeptember 26. 21:32
  „Aztán egyszercsak a Marz fogja magát és kitelepül Romániába, mert ott harmadannyiért dolgoznak.”
 • 6. VásárhelyiÁgi 2010. szeptember 24. 09:47
  „Péelné! Nem akarlak elkeseríteni, de nekik szakmunkásokra van szükségük, neked meg ettől magasabb a végzettséged, ami magasabb bért is jelentene. Persze a több tudásod az biztos kellene...
  Most elgondolkodtam: a kislányom pályaválasztás előtt áll, mit csináljon? Tanuljon többet, vagy akkor lesz nagyobb esélye munkahelyre, ha egy jól megválasztott szakmunkásképzőbe jelentkezik?”
 • 5. Péelné 2010. szeptember 23. 17:29
  „Még egy kicsi !
  Ja és 43 éves vagyok " még ,vagy már ".”
 • 4. Péelné 2010. szeptember 23. 17:11
  „Sziasztok !
  Nekem meg kötöipari technikumom van. Nem látom sehol ,hogy a képzett embereket hívnák vissza ? Hja jó kis szlogen ,hogy a gyár maga képez (gondolom állami támogatás mellett) szakembereket. Ha most kezdik az oktatást mikor lesznek dolgozók. 3-4 év. És 15 diákból mind jó szakember ? És a MARZ-be akar majd mind menni ?”
 • 3. 007ati 2010. szeptember 22. 21:40
  „Érdekes nekem kötő a szakmám még sincs felvétel sehova,mert nincs munka.Pedig szerettem a szakmát és még nem vagyok nyugdijas korhatárban.”
 • 2. waresz 2010. szeptember 22. 14:21
  „Ez a "ne egyél úgy éhes leszel" politika az oka sok tönkre ment cégnek. Itt valóban várják a munkaerőt és vállalják a képzést. Közel 20 éves működés ,fejlődés (100 fővel indult a cég) és a képzési szándék nem Kína felé mutat. Az ,hogy ez a cég még él , az csak azon múlik ,hogy az irányításban már régen nincs egyetlen volt Hódikötös vezér sem. Nem a März ürítette ki a Hódikötöt ,hanem azok a "sikeres" privatizátorok ,akik azóta a gépeket lángvágóval szétvágatták. Próbáljunk egy kicsit örülni annak ,a valaki képez és nem csak papiron (nano) teremt munkahelyet.”
 • 1. eldorádó 2010. szeptember 22. 09:52
  „kár, hogy a szövegértéssel is gond van - biztos erről is Lázár tehet :) - a Merznek képzett munkaerő kell, ezért vállalja a gyakorlati képzést...hja, ez a cég minőséget gyárt a német piacra, ezért nem játszik be a távol-keleti gyártás.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár tisztázni akarja az OMSZ felelősségét

A Országos Mentőszolgálat és a Dél-alföldi Regionális Mentőszervezet akkori vezetője, Simon Marianna felelősségét akarja tisztázni Lázár János vásárhelyi polgármester a 2007-es mindszenti betegügy kapcsán. Tovább olvasom