Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Újraszentelték a vásárhelyi ortodox templomot

Hódmezővásárhely – A Hódmezővásárhelyen 4,2 milliárd forintból megvalósult Tornyai János Kulturális Városnegyed egyik ékköve a megújult szerb ortodox templom, amelyet szombaton Lukijan Pantelic budai szerb ortodox püspök szentelt újjá.
„A magyar állam, amely bővelkedik a lelki és kulturális élet gyöngyszemeiben, Isten e hajlékának újraszentelésével újabb értékkel gyarapodott" – mondta Lukijan Pantelic. A püspök a templom felújításához nyújtott segítségért átadta Lázár János államtitkárnak, Vásárhely korábbi polgármesterének – aki köszöntőjében kiemelte, ezzel a felújítással tartoztak a korábban Vásárhelyen jelentős szerepet játszó görögkeleti közösségnek – az Irinje szerb pátriárka által odaítélt Milutin király érdemrendet, amit a szerb közösség vásárhelyi gondnoka, Sévity Lázárné is megkapott.

Újraszentelték a hódmezővásárhelyi ortodox templomot. Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely (galéria)

Lázár János az újjászentelés előtt köszöntőjében többek között hangsúlyozta: azt kívánja, hogy az ortodox templom – az önkormányzat által felújított vásárhelyi zsinagógához hasonlóan – újra betölthesse vallási, szerepét feladatát.

Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Misztériumának vezetője az újraszentelés előtti ünnepi beszédében azt mondta: Az isteni rend, a liturgia, az erkölcsi parancs örök, a helyzet, a tér, akörülmények, az életünk, és a politika változik. Utóbbi az ortodox egyházak szempontjából kedvezően, hiszen az elsőként elismert egyházak között ott van a görög, a szerb, a bolgár és az orosz ortodox egyház.


Ortodox templom újraszentelése Vásárhelyen. Fotó: Imre Péter (képgaléria)
Az újjászentelés és a körmenet után, a templomban Sebestyén Márta és a Szent Efrém Férfikar Bizánctól Budáig című műsora zárta a programot, míg a Hódmezővásárhelyi ortodoxközösség és templom története című kötetet a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban mutatták be a szerzők: Csányi Viktor, Sévity Lázárné és Vukoszávlyev Zorán.

Olvasóink írták

 • 7. aranka2 2012. október 08. 10:43
  „Lazar Janos reformatus, bar csaladja eredetileg gorogkeleti volt. Termeszetesen nem gorogkatolikus, ez utobbiak elfogadjak a romai fennsobbseget, az ortodoxok nem.
  A temlom gyonyoru, ilyenkor nem kell munkahelyteremtesrol szavalni.”
 • 6. Lillencs 2012. október 04. 22:29
  „A Lázár család is görög-katolikus, azért voltak ott. Persze Almási is elmehetett volna, ez tény.”
 • 5. UtólagKapitány 2012. október 02. 17:12
  „Egyébként kik azok a kék ruhás dzsedi lovagok és melyik bolygóról jöttek?”
 • 4. UtólagKapitány 2012. október 02. 17:11
  „Gyönyörű a templom, és gyönyörű dolog a szentelés, de az új munkahelyek teremtése is gyönyörű dolog lenne Hódmezővásárhelyen!”
 • 3. bölcsleo 2012. október 02. 11:53
  „na ez a templom is nagyon köllött......annak a 10 embernek.....”
 • 2. anzseliza 2012. október 01. 21:19
  „Büfékocsi
  Nem hát! Láthatod!”
 • 1. Büfékocsi 2012. október 01. 11:45
  „Ehhez a hírhez nem akart senki hozzáfűzni semmit? Pl.: hová lett ...(nem, nem Damon Hill) Almási Pittabácsi? Nem ő a polgi?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A taxidermia fortélyai testközelből

Előadásokkal és a vitrinek féltett kincseivel várták az érdeklődőket a Szegedi Tudományegyetem vásárhelyi tagintézményében, a VII. Kutatók Éjszakáján.
Tovább olvasom