Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Újratárgyalják a telekadót Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Mintegy 60 gazdálkodót és 12 mezőgazdasági céget érint, hogy idén a külterületi mezőgazdasági művelés alól kivont területekért telekadót kell fizetni. A bevallást január 31-éig kell elkészíteni. A telekadó mértékéről információink szerint ismét szó lesz a február 2-i közgyűlésen.
Január 31-éig kell a vásárhelyi mezőgazdasági tevékenységet végző vállalkozóknak, cégeknek bevallást készíteniük a telekadóhoz. A közgyűlés tavaly év végén döntött: 2012-től a külterületi, mezőgazdasági művelés alól kivont területek után is kell fizetni helyi adót. Megírtuk: Lázár János polgármester szerint tanulságos a földhivatal vezette lista arról, milyen földhasználók vannak a város közigazgatási területén. Miközben megadóztatják a 180–300 dolgozót foglalkoztató cégeket, máshol ez eddig elmaradt.

Nem lenne gond, ha ki tudnák termelni

Semmi gond nem lenne a telekadóval, ha az állattenyésztők ki tudnák termelni az adó pluszköltségét – fogalmazott Kispál Ferenc, a Magosz megyei elnöke, aki szintén bízik abban, hogy végül 301 forintnál kedvezőbb lesz az adó mértéke. Ezzel számolva ugyanis évi többmilliós terhet jelent. Úgy vélte: a legideálisabb az lenne, ha Mindszenthez hasonlóan, 40 forintot kellene négyzetméterenként fizetniük a vásárhelyi gazdáknak. Aggályait elmondta az önkormányzat által kezdeményezett egyeztetésen is: nem érti például, miért kell fizetni a művelés alól kivont út után. – Pozitívan fogadták az észrevételeimet, bízom a közgyűlésben és az önkormányzatban – tette hozzá.

Kipostázták a bevallásokat, amelyeket a város honlapjáról is le lehet tölteni – mondta Antal István, a polgármesteri hivatal adócsoportjának vezetője. A külterületi, mezőgazdasági művelés alól kivont területek után (például udvar, major, szérűskert) kivetett telekadó mintegy 60 gazdálkodót és 12 mezőgazdasági céget érint. Nem a külterületen, a tanyán élők megadóztatása a cél, a tanya 6000 négyzetméterig adómentes – mondta Antal István. Felhívta a figyelmet: csak akkor érvényes az adómentesség, ha a földhivatal ingatlan nyilvántartásában valóban tanyaként jegyezték be, nem pedig udvarként vagy majorként.

Tavaly év végén tárgyalta a vásárhelyi közgyűlés a telekadó mértékét is, körzetektől függően, négyzetméterenként 40–301 forintról döntött. Információink szerint ez ismét téma lesz a február 2-i közgyűlésen, ahol pontosítják az összegeket. Lázár János korábbi lakossági fórumán is beszélt erről, megemlítve: kedvezőbb lehet az adómérték.

Ebben bízik a több mint 300 dolgozót foglalkoztató Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója, Antal Gábor is, aki irreálisnak tartja a 301 forintot. – Nem vállalkozóbarát, és nem kedvez a munkahelyek megtartásának. Az egyébként is nagy adóterhekkel működő vállalkozásokat nem lehet tovább terhelni. Elgondolkodtató, hogy vásárhelyi külterület adójaként budai kerületekkel hasonló mértékű adóterhet terveztek. Ez nem segíti a mezőgazdaságot és a rá épülő élelmiszeripart sem – mondta.

– Kompromisszumkésznek mutatkozott a polgármester – hallottuk Vörös János családi gazdálkodótól, aki részt vett az önkormányzat által kezdeményezett egyeztetésen. Major, udvar és szérűskert után is adózik.
Azt kérte, hogy legalább a szérűskertért ne kelljen 301 forintot fizetnie. Az összeg mérséklésére ígéretet is kapott – mondta.

Olvasóink írták

 • 11. portis 2012. január 30. 09:23
  „Már csak egy-két hónap és mindenki megkapja a hódmezővásárhelyi 2012-es ingatlanadó befizetési felszólítást.
  Lesz ám csodálkozás és fogaknak csikorgatása! :)”
 • 10. Én2 2012. január 29. 09:00
  „Feledékeny-elfelejti, hogy mit itgért az embereknek, mondjuk a Vásárhelyiek zöme be is dől neki.”
 • 9. bambinaXX 2012. január 29. 08:50
  „ingatlanadó. kezdődik...

  De aki munkát ad másoknak, gazdaságot tart fennt, az kevesebbet fizessen, mint akinek "csak úgy" van földje, hobbiből!?”
 • 8. szatyi 2012. január 28. 17:13
  „2. balihoho

  ""a szükséges jogi lépésektől nem áll sem módunkban, sem szándékunkban eltekinteni".
  Végül is tényleg nem a Lázár tette ezt a megjegyzést -az Origonak-, hanem a sajtófőnöke.”
 • 7. újratöltve 2012. január 28. 16:58
  „Ezek a legjobbak:Január 31-éig kell ???ismét szó lesz a február 2-i közgyűlésen.""""Elgondolkodtató, hogy vásárhelyi külterület adójaként budai kerületekkel hasonló mértékű adóterhet terveztek.""""""Major, udvar és szérűskert után is adózik. ?????? Az udvar miért is? A <moderálva>”
 • 6. kristóf65 2012. január 28. 16:58
  „Valhogyan ki kell fizetni azt a hatalmas mennyiségű adót, amit Lázár János felhalmozott Hódmezővásárhelyen.”
 • 5. papika56 2012. január 28. 16:51
  „Hogyan hozhatott lézer J. ilyen rendeletet ??
  Mikor Vásárhely körüli földek 80 % --sajár tulajdonában van ??? Mártély--Földeák határa mindd az övé !”
 • 4. Agyalapi 2012. január 28. 14:51
  „A Magyar Postát a Fidesz-levelezés tartja el. Értitek?”
 • 3. booo 2012. január 28. 13:40
  „1. balihoho - Te még elhiszed a mesét?”
 • 2. balihoho 2012. január 28. 13:23
  „Az előző kommemtemben állítottal szemben, Lázár nem fenyegette perrel az ORIGÓ hírportált, csupán árnyaltan szerepel az azzal kapcsolatos cikkben mindez. Az ORIGÓ és Lázár úr közötti nézet eltérésről, tegnap jelent meg a STOP cikke, "Elgurult Lázár gyógyszere?" címmel. Valójában Lázár azt nehezményezi, hogy az ORIGÓ nem megfelelően tájékoztatja a vásárhelyieket, és ezért kénytelen levelezni a város polgáraival.”
 • 1. balihoho 2012. január 28. 12:44
  „idézet Lázár Úr leveléből, amelyet a vásárhelyi polgároknak küldött. "Szeretném ha tudnák, hogy akár a pénz hatalmával szemben is megfogjuk, meg fogom védeni hódmezővásárhelyt, a hódmezővásárhelyieket."
  Ide tartozik, hogy éppen e levél kapcsán, Lázár János perrel fenyegette meg az ORIGO hírportált!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csatornázás: március 31. a határidő

Mindszent - Március 31-éig köthetnek lakáskassza-szerződést azok, akik ezt eddig elmulasztották… Tovább olvasom