Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Újvároson eredményes az otthoni szelektív hulladékgyűjtés

Hódmezővásárhely - Eredményesebbnek bizonyult a vásárhelyi Újvárosban kísérletként indított otthoni zsákos szelektív hulladékgyűjtés, mint a 2003-ban bevezetett szelektív gyűjtőszigetes módszer. Elképzelhető, hogy az otthoni zsákos szelektív hulladékgyűjtést Vásárhely többi családi házas övezeteire is kiterjesztik.
Nem hozta meg a várt eredményt a Vásárhelyen 2003. július elsején bevezetett szelektív hulladékgyűjtés rendszere. A városban akkor negyvenkilenc, míg a mártélyi üdülőterületen egy szelektív gyűjtőszigetet hoztak létre. Az azóta eltelt időszakban a lakossági fórumokon rendszeres panaszként merül fel, hogy a gyűjtőszigetek illegális hulladéklerakóvá váltak, a megtelt konténereket nem mindig viszik el időben, illetve hogy azokba mindenféle kommunális hulladékot, még döglött állatokat is beledobnak. A tarthatatlan helyezettel az évek folyamán többször is foglalkozott a közgyűlés. Június 1-je óta kísérleti terep lett az újvárosi városrész. Az ott élőknek azóta nem kell a papír- és a műanyaghulladékokkal elballagniuk a gyűjtőszigetekre, ugyanis térítésmentesen műanyag gyűjtőzsákokat kaptak a szolgáltatótól, azaz A. S. A. Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft.-től, hogy már otthon elkülöníthessék az újrafelhasználható hulladékokat az egyéb kommunális szeméttől.

A lakóknak érdeke a szétválogatás, ugyanis kukájuk mérete és az ürítés gyakorisága után fizetnek szemétdíjat. Azokba pedig több fér, ha nem abba teszik a külön gyűjthető anyagokat. A megtelt zsákokat a szolgáltató havonta egy alkalommal a rendes szemétszállítási időben szállítja el. Az első tapasztalatok biztatóaknak tűnnek.

Reith Imre, a hulladékszállítást végző A. S. A. Hódmezővásárhely
Köztisztasági Kft. ügyvezetője lapunknak elmondta: tapasztalataik szerint az Újvároson élők 50-60 százaléka igénybe vette a zsákokat. Ez biztató, igaz, a cégvezető nagyobb arányt várt már a kísérlet első hónapjában.
– Azért másféle hulladék is került az átlátszó zsákokba. Ezeket azonban munkatársaim nem szállították el, s azokra a helyekre új gyűjtőzsákot nem is adnak ki – hangsúlyozta.

Az ügyvezető szerint mind a négy gyűjtőszigetet fel kellett volna számolni a városrészben, de egyet mégis meghagyott a város. A Csomorkányi út és a Széchenyi tér sarkán álló gyűjtőt azóta is illegális lerakónak használják az emberek. A cég egyébként az első szállítás alkalmával 2680 kilogramm papír- és műanyag hulladékot szállított el az újvárosi házak elől.

Úgy tudjuk, ha a módszer beválik, azt ősztől kiterjesztik a város lakóházas övezeteire is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kormánydöntésre várnak Vásárhelyen

Nem csupán a vásárhelyi helyőrségi klub, de más civil szervezetek is szívesen költöznének a kiürült… Tovább olvasom