Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

Ulmi ajándék a Kossuthnak

Napenergiával kapcsolatos kísérletekhez használható eszközöket ajándékozott tegnap a vásárhelyi Kossuth szakközépiskolának Siegfried Keppler ulmi tanácsos. A vásárhelyi iskolában hamarosan új képzés indul, s az intézmény a tervek szerint nyáron már napenergiából nyeri az áramot.
Kossuthos diákok az ajándékba kapott műszerekkel. A képzést segítik az ulmiak. Fotó: Tésik Attila
Nem mindennapi ajándékot adott át tegnap délelőtt a vásárhelyi Kossuth Zsuzsanna Műszaki Szakközépiskolának Siegfried Keppler mérnök, Ulm testvérváros tanácsosa. Egy olyan kísérleti eszközöket tartalmazó táskát hozott, melynek segítségével az intézmény diákjai a napenergia hasznosításának lehetőségeit, s a napfény energiájának hatásait, erősségét tanulmányozhatják. Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő az ezzel kapcsolatos sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a vásárhelyi közgyűlés már tárgyalta a városfejlesztési koncepciót, melyben szerepel a megújuló és a zöld energia hasznosítása.

Vásárhelynek kiválóak az adottságai, itt jelentős lehet a nap- és a termálenergia szerepe is. Mindezek hasznosítására a helyi tudományos háttér a főiskola révén már adott.

Lázár lapunknak elmondta: van esély arra, hogy letelepszik a városban egy biodízelt előállító vállalkozás. Ez pedig nagy lehetőséget jelent a helyi agrárium számára is.

Az Európai Unió Szókratész programjában a megújuló energia hasznosítására nemzetközi összefogás jött létre. Az ulmiak kezdeményezésére részt vesz a programban Vásárhely mellett a romániai Temesvár és Nagyszeben, a bulgáriai Vidin, a vajdasági Újvidék, a horvátországi Vukovár, a szlovákiai Pozsony. Siegfried Keppler elmondta, a kezdeményezés Lázár Jánostól származik, s az együttműködést támogatja a baden-württembergi és a német szövetségi kormány is. Úgy látta, hogy a programban részt vevő sikeresen tudnak együttműködni.

Hajdu János, a Kossuth igazgatója szerint nagy jelentőségű az együttműködés az iskola számára. Az intézmény mechanotronikai technikusokat, azaz olyan szakembereket kíván képezni, akik képesek lesznek a családi házak alternatív energiaellátását biztosító mini naperőművel működtetésére és karbantartására.

Az iskola tetejére a tervek szerint a nyárra felszerelik azt a hatalmas napelemtáblát, mely 50 kilowattnyi áramot termelve önellátóvá teszi az intézményt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csendes aranyvasárnap

Elmaradt az aranyvasárnapi ajándékvásárlási roham Vásárhelyen. A Kossuth téri korcsolyapályán tömeg… Tovább olvasom