Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Üresen ásító postaládák

Hódmezővásárhely - Az igazi helyett virtuális postaládákat használ az emberek többsége, mégis ragaszkodunk a piros levélszekrényhez. Korábban 14 ezer postaládája volt az országnak, most 9 ezer, de a Magyar Posta szerint ez is sok. 100 levélből 94 üzleti, és csak minden ötvenedik borítékolt küldemény magánlevél.
Az utca, így a mindennapi élet elengedhetetlen tartozéka – vagy egy letűnt kor emléke csupán a postaláda? Az vitathatatlan, hogy az emberek többsége egyre inkább virtuális levélszekrényeket használ, azaz interneten levelezik, és távirat helyett SMS-t küld. Jóllehet az idősebb korosztály tagjai közül mind többen sajátítják el a webes levelezés tudományát, a szépkorúak általában berzenkednek a klaviatúrától. Számukra kényelmet és biztonságot jelent, hogy egy kilométeren belül postaládába dobhatják be levelüket, panaszukat, üdvözletüket. Ezért sem véletlen, hogy Vásárhelyen és Csongrádon szinte egy időben emeltek szót a helybeliek a postaládák leszerelése ellen.

A Magyar Posta szerint ugyanakkor sok van belőlük, még mindig túl sok. Csongrádon például nyáron közölte a cég, a 17 belterületi postaláda közül csupán 9-et működtetne a jövőben. A döntést azzal indokolták, hogy a város 11 levélszekrényébe hetente legfeljebb 5 küldeményt dobnak, de az is előfordul, hogy heteken keresztül üresen állnak. Az önkormányzat a lakosság érdekeire hivatkozva tiltakozott, és célt ért.

Naponta ürítik őket, pedig a legtöbbe nem is dobunk levelet. Mártélyon sem tömik tele. Fotó: Tésik Attila
Naponta ürítik őket, pedig a legtöbbe nem is dobunk levelet. Mártélyon sem tömik tele.
Fotó: Tésik Attila

– Érdekes kérdés a postaládák ügye. Tudjuk, hogy szinte alig használják az ügyfelek a postaládákat, mégis amikor a Magyar Posta lecserélte azokat, és ezzel egy időben a számukat is csökkentette, sok helyen felháborodást váltott ki – mondta lapunknak Tomecskó Tamás. A posta szóvivője hozzátette, az országban több mint 14 ezer postaláda volt, mára ezek száma 9 ezerre csökkent, de a Magyar Posta még mindig messze felülteljesíti a törvényi kötelezettségeket. – Tesszük ezt annak ellenére, hogy a levélgyűjtő szekrények közül több ezerbe hetente kevesebb mint 5 levelet dobnak. Ugyanakkor nem mérlegelhet a posta: valamennyi közterületre kihelyezett postaládát minden munkanap fel kell keresni és üríteni kell, még akkor is, ha pontosan tudjuk, napokig, hetekig nem dobnak bele levelet. Ma a postaládáknak igazából turisztikai központokban, nevezetességek környékén van létjogosultsága.

A statisztikák szerint a levélforgalom évről évre nő, de ezen belül a magánlevelek száma folyamatosan csökken. Ma minden 100 levélből 94 üzleti, míg a magánszemélytől magánszemélynek küldött levelek aránya 2 százalék, azaz csak minden ötvenedik borítékolt küldemény magánlevél. Az üzleti levelek pedig nem kerülnek a levélgyűjtő szekrényekbe, mert a nagy feladók azokat a postákra, vagy a feldolgozó központokba szállítják. Csongrád megyében korábban 425 levélszekrény volt, jelenleg 342 van.

1860 óta szolgálnak

Az első magyar postaládák felállításáról az 1860-ban kiadott postapátens rendelkezett. Ezeket a levélszekrényeket még a császári jelvények díszítették, csak később, a kiegyezés után jelentek meg az első zöldre festett, magyar szimbólumokkal ellátott darabok. Az első postaládákat kulccsal ürítették, 1896-tól azonban már gépi ürítésűekkel, falra szereltekkel és két lábon állókkal is lehetett találkozni. Az utóbbiak lettek aztán igazán elterjedtek, és máig meghatározzák az utcaképet.

Olvasóink írták

  • 1. Norman_Bates 2009. február 04. 07:26
    „Van olyan épeszű ember aki ide dobja a küldeményét?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időjós a pénztáros

Hódmezővásárhely - Naponta két-három órát foglalkozik meteorológiával a vásárhelyi Demeter Attila.… Tovább olvasom