Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Üröm a rucaöröm

Mártély - A rucaöröm ismét elborította a tájvédelmi körzetnek számító Holt-Tiszát Mártélynál, a Hódmezővásárhelyhez tartozó üdülőterületen. Horgászok, üdülőtulajdonosok panaszkodnak, használhatatlanok a stégek, nem lehet horgászni, fürödni.
– Az egyesületünk által horgászatra használt mártélyi, 46 hektáros vízterületen, a Holt-Tiszán a 2000-es évek elején szaporodott el jelentősen a védett rucaöröm. Jelenleg is parttól partig beborítja a teljes vízfelületet, szinte réthez hasonlít, és a „zöld szőnyeg" miatt alig lehet kajakozni, csónakázni, horgászni – mondta Patócs Sándor, a Dobó Ferenc Horgász Egyesület elnöke.

Vízi rucaöröm

A vízi rucaöröm a tápanyagban gazdag, meleg állóvizek, holtágak és kisebb tavak lakója. A víz felszínén úszó, gyökér nélküli páfrány, nem vagy gyengén elágazó rövid szárán két sorban átellenesen helyezkednek el úszó levelei. A vízbe gyökérszerű, módosult levelek csüngenek. Egyéves faj, tavasszal az iszapban áttelelt spóráiból fejlődnek ki az új növények.
Szerinte veszélyben van a vízi élővilág is, mert a páfránynak is nevezett növény nagy mennyiségű oldott oxigént von el, ami a természetes szaporulatú és telepített halállomány pusztulását okozhatja. A baj nem jár egyedül: a Holt-Tiszán megjelent és rohamosan szaporodik a nagylevelű moszatpáfrány is – közölte Patócs Sándor. A rucaöröm a talaj menti fagyokig megmarad.

Kádár Mihály, az ATIVIZIG műszaki igazgatóhelyettese szerint szükségessé válhat az állomány gyérítése a kritikus hónapokban, azonban a holtág vízfelületén maximálisan 40 százalékos borítottsági szintet kell tartani, az optimális ökológiai állapot és egyéb hasznosítás biztosítására. A szélviszonyoktól függően feltorlódó, helyenként 5-10 cm vastag hínárszőnyeget elsősorban a védett rucaöröm és a sulyom alkotja. A szakember kifejtette, az erős hínárosodás általános és gyakori jelenség, melynek elsődleges okai természetes folyamatok, például a gyorsan felmelegedő, tápanyagokban gazdag kis mélységű vízterek. A Mártélyi-Holt-Tisza a megyében az egyetlen olyan holtág, amely mellett üdülőterület létesült, és amely szennyvízelvezető csatornahálózattal nem rendelkezik. Az emberi okokra visszavezethető külső terhelések a következők: üdülőterületekről érkező szennyeződések, a holtágba vezetett belvízelvezető csatornák által szállított víz, a vízgyűjtő területről származó szennyezőanyagok bemosódása, intenzív horgászati tevékenység és potenciális szennyezőforrás a mártélyi szennyvíztisztító telep tisztított, használt vize. Ezek mind hozzájárulhatnak a hínárosodáshoz.

A rucaöröm ismét elborította a tájvédelmi körzetnek számító Holt-Tiszát Mártélynál. Fotó: Benyhe János
A rucaöröm ismét elborította a Holt-Tiszát Mártélynál. Fotó: Benyhe János

– Mivel a Mártélyi-Holt-Tisza hullámtéri holtág, vize nem frissül folyamatosan, erre csak az árvízi elöntés során van eshetőség. Ezt a problémát megoldaná az ATIVIZIG által előkészített „A Mártélyi-holtág élőhelyvédelmi célú rehabilitációja" pályázat, mely a holtág jobb ökológiai állapotát tenné lehetővé, de a megvalósítás forráshiány miatt még várat magára – mondta Kádár Mihály.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

250 millió forint felújításra 6 vásárhely civil szervezetnek

Hat vásárhelyi civilszervezet nyert 100 százalékos támogatást, összesen 248,6 millió forintot helyi vagy országos védettségű ingatlanok fejlesztésére, felújítására. Tovább olvasom