Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Úszás helyett koriznak a vásárhelyi diákok

Hódmezővásárhely - Csak a vásárhelyiek használhatják ingyen a Kossuth téri jégpályát, a vidékieknek január 15-étől fizetniük kell. A pályán hétköznaponként diákok tanulnak korcsolyázni, mások csak ezután használhatják.
Úszásóra helyett a jégpályára járnak korcsolyaoktatásra a vásárhelyi általános és középiskolás diákok. Február 26-áig – a mindennapos testnevelés keretében – hétfőtől péntekig reggel 8–11-ig, majd 12-től délután 3-ig foglalják el a jeget a fiatalok. Az önkormányzat kezdeményezésére összesen 47 osztály, mintegy 1200 diák korizhat vagy tanulhat meg ingyen korcsolyázni. Erre mintegy 300 ezer forintot fordít a város.

A diákok oktatása idején más nem használhatja a Kossuth téri jégpályát. Meg akkor sem, ha éppen karbantartják, vagy az időjárás nem teszi lehetővé. A rendszertelen nyitva tartást már többen szóvá tették. Legutóbb lapunk egyik olvasója is ezzel kapcsolatban küldött egy e-mailt szerkesztőségünkhöz. Két gyermeke vasárnap délután szeretett volna korcsolyázni, hiába. „Az egyik bódé bérlőjével és később a korcsolyakölcsönzőssel beszélgettünk, akik elmondták: a pálya alig van nyitva. Azt senki se tudja, hogy vajon miért" – áll levelében.

Hétköznaponként a diákok ingyen tanulnak korizni a jégen. Fotó: Frank Yvette
Hétköznaponként a diákok ingyen tanulnak korizni a jégen.
Fotó: Frank Yvette

– Esőben vagy napsütésben a jég „megpuhul", nem lehet biztonságosan rámenni – mondta Magyar József, a városellátó kft. igazgatója. Szabadtéri pálya lévén nem lehet állandó hőmérsékletet biztosítani, így előfordulhat, hogy akár napokat kell várni a korcsolyázásra. A nyitva tartás attól is függ, mennyien használják. Naponta minimum egyszer, egy óráig – főként reggel vagy délelőtt – karbantartják a pályát. Ha viszont sokan vannak rajta, akkor gyakrabban kell elsimítani a jeget, ezért bezárják. Ellenkező esetben használhatatlan és balesetveszélyes.

A gyerekek örülnek a korcsolyaoktatásnak.
A gyerekek örülnek a korcsolyaoktatásnak.
Fotó: Frank Yvette

Vásárhelyen 2005 óta működik december elejétől február végéig a jégpálya. Tavaly egyébként a fenntartási, karbantartási költsége közel 2 millió forint volt, plusz 1 millió forint áramszámla. Eddig mindenki ingyen korcsolyázhatott, január 15-étől ez megváltozik. A vásárhelyieknek továbbra sem kell fizetniük, a vidékről érkezőknek viszont igen. A 18 év alattiak napi 200 forintért, míg a felnőttek 400 forintért használhatják a pályát – tudtuk meg Ambrus Norberttől, a polgármesteri hivatal jogi irodájának vezetőjétől. A helybelieknek lakcímkártyát is kell vinniük, ha nem akarnak fizetni.

Olvasóink írták

 • 12. Én2 2010. január 15. 12:20
  „Reklámnak jó a pm-nek hiszen, jön a választás.”
 • 11. bubuska73 2010. január 15. 12:07
  „Egyetértek Anyci-val!Engem is az érdekelne,mi alapján választották ki,hogy melyik isiből mehetnek korizni?!Az én lányaim nagyon szívesen mentek volna.Nem hiszem,hogy arról lenne szó,melyik isi élt vele és melyik nem.A szelektálásra szavaznék én is.Az úszás se rossz de annak csak úgy lenne értelme,ha 2 órában tartanák.Azért a kori ügyről majd megkérdem a tanárnőnket.”
 • 10. zazne 2010. január 15. 11:23
  „Akkor inkább a szentesi koripályát kell használni, mert ott legalább mindíg jó a jég és nincs olyan, hogy órákig vár az ember feleslegesen a nyitásra...”
 • 9. Nostradamus 2010. január 15. 06:00
  „6: Ezzel nagyon egyetértek. Lemennek úszni egy magyar és egy matek óra között, a hajukat már nincs idő megszárítani. Egészséges az úszás, de nem így.”
 • 8. Filctoll 2010. január 14. 22:46
  „"a jég ,,megpuhul", nem lehet biztonságosan rámenni" - Félnek hogy beszakad?
  Régebben emlékszem hogy melegebb volt és a jég kemény volt. Most kevés plusznál sem tökéletes. Valami nem kóser!
  Véleményem szerint meggondolatlan dolog pénzt kérni azért ami a helyieknek ingyen van.”
 • 7. rhyyy 2010. január 14. 19:13
  „ez egyébként úgy van szerintem, hogy amelyik intézmény nincs kihasználva épp oda viszik a tanulókat
  lásd emlékpontban történelemóra, strandon úszás, koripályán kori, majd a szállodába is lesz osztálykirándulás szervezve ha így megy tovább”
 • 6. Anyci 2010. január 14. 11:28
  „Kérdésem, hogy a 47 osztály kiket takar? Az Én gyerekemék úszni járnak még mindig. Mint az iskolánkból mindenki akiket megkérdeztem. Vagy szelektálni kellett? Mi alapján döntötték, hogy egyik korcsolyázik másik "úszik" mellette megfázik, mert ugye csak kirohannak,csobbannak és már eltelt az egy óra és rohannak vissza.
  Lehet Én fogom fel rosszul, de Nálam nem jön be ez a felállás.”
 • 5. rhyyy 2010. január 14. 09:58
  „3 millió a fenntartás + 300 ezret költenek az oktatásra:)
  mondjuk még lehet h olcsóbb így is mint az uszoda:)”
 • 4. jotty 2010. január 14. 09:55
  „Kutasi igazad van, valóban nem mindegy ! A másik cikkben tényleg 300 millióról írnak. Nekem az sem tiszta, ki számít vidékinek? Mert hát ugyebár a Vásárhelyhez tartozó települések is vidéknek számítanak (mint pl.: Szikáncs, Batida. stb.....), de mégis Vásárhelyhez vannak kötve. Akkor az ott lakóknak már fizetni kell?”
 • 3. abai 2010. január 13. 20:12
  „300 millió kicsit sok lenne.”
 • 2. kutasi 2010. január 13. 15:47
  „Most akkor 300ezer vagy 300milió Ft?!Mert nagyon nem mindegy.
  http://www.promenad.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=65414”
 • 1. icus 2010. január 13. 11:33
  „A jégpályához is busz viszi a gyerekeket,úgy mint az uszodához?
  Szerintem ez egy jó ötlet volt az önkormányzat részéről,kár,hogy nem minden iskola élt a lehetőséggel (pl.Liszt).”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilenc gyermekéből ötöt ma is maga nevel Magdolna

Igazi nagycsaládot mondhat magáénak a vásárhelyi Sarróné Orosz Magdolna, aki 9 gyermek édesanyja. Tovább olvasom