Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

Út a huszonegyedik századi iskolához

Hódmezővásárhely - Sikeres uniós pályázatának köszönhetően a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás Klauzál Gábor Általános Iskola Nádor utcai tagintézménye bekapcsolódhatott a kompetenciaalapú oktatás érdekében megindult országos innovációs folyamatba.
Kilenc pedagógus továbbképzésen vehetett részt, a diákok többségét pedig már az új módszer szerint oktatják.

A vásárhelyi intézmény a Felkészítés a kompetenciaalapú oktatásra elnevezésű pályázat kedvezményezettjeként az Út a XXI. századi iskolához projektjét most valósítja meg. Az elnyert 18 millió forintos támogatás jóvoltából a program még 2006 elején indult és egészen május végéig tart.

A cél érdekében fontos volt az iskola pedagógiai kultúrájának átalakítása, az új oktatási módszer bevezetése, melyet a digitális kultúra eszközrendszerének alkalmazása kíséri. Így kilenc tanár 120 órás képzésen megismerkedhetett olyan új lehetőségekkel, melyek alternatívákat kínálnak a tanításhoz, az új pedagógiai gyakorlatok kipróbálásához. A tanulási folyamatokat megkönnyítő szövegértési-szövegalkotási, matematikai-logikai és a választható kulcskompetenciák közül a szociális, életviteli és környezeti területeken vállalták a programcsomagok kipróbálását.

Hatodikos solymászok egy erdei iskolai foglalkozáson. Fotó: DM/DV
Hatodikos solymászok egy erdei iskolai foglalkozáson.
Fotó: DM/DV

A pénzből eszközöket is beszereztek, így öt tanteremben interaktív táblákat és ezekhez kapcsolódó projektorokat, laptopokat is használhatnak már mind a pedagógusok, mind a diákok. A képzés során olyan módszereket sajátítottak el – drámapedagógia, kooperatív technika, differenciált tanulásszervezés – a tanárok, melyek megváltoztatták a tanító szerepét az órákon.

Az új módszereket már a 2006–2007-es tanévben is alkalmazták az első, ötödik és a hetedik osztályosoknál. Az idei tanévben pedig a negyedikesek kivételével az összes többi évfolyam a kompetenciaalapú oktatásban részesül, jövőre viszont már valamennyi diákot így tanítanak majd.

Integrációs fejlesztési tervet készítettek a halmozottan hátrányos helyzetű és sajátos nevelési igényű tanulóknak, biztosítva számukra az esélyegyenlőség megvalósulását. Több ízben tartották már bemutatóórákat szülőknek, óvónőknek, illetve máshol dolgozó pedagógusoknak is. A projektet ezért széles körben megismertették. A leendő elsősök fogadásának megkönnyítése érdekében együttműködési megállapodást írtak alá az Exner Leó Óvodával és ennek előkészítésén dolgoznak a Kagylóhéj Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat vezetőségével is.

Tények

A projekt elnevezése: Út a XXI. századi iskolához.
A pályázat megvalósulásának helye: Hódmezővásárhely, Nádor u. 35.
A projekt költségvetése: 18 000 000 Ft.
Elnyert uniós támogatás: 18 000 000 Ft.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészült a vásárhelyi kórház új krónikus osztálya

Hódmezővásárhely - Hamarosan birtokba vehetik a betegek és az orvosok a vásárhelyi Erzsébet-kórház B épületében kialakított új, hetvenágyas krónikus osztályt. Tovább olvasom