Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Utca-kapitányok a Paperei kertekben

Hódmezővásárhely - A Biztonságos Vásárhely programba korábban beiktatták és bemutatták a nyolc belterületi körzeti megbízottat, akiknek az önkormányzat mobiltelefont és laptopot vásárolt. Tarjánban utcakapitányok is ügyelnek a biztonságra. Ezt a rendszert akarják a külterületeken, elsőként a Paperei zárt kertekben meghonosítani.
A Biztonságos Vásárhely program részeként a tarjáni városrészben március 16-ától életre hívták az utcakapitányi hálózatot (ez pillanatnyilag kísérleti projekt, amennyiben beválik, felajánlják a többi városrésznek), amelynek keretében önként jelentkezők figyelik a különböző utcákat, környékük rendjére, biztonságára ügyelnek, és tartják a kapcsolatot Hegyi Norbert körzeti megbízottal.

– Korábban többen panaszkodtak arra, hogy valamilyen ürüggyel bemennek hozzájuk idegenek, láthatóan felmérik a terepet, hogy érdemes-e visszajönni kirámolni a házat – mesélte Hegedűs Lajos utcakapitány, a BVP egyik megalapítójának, szervezőjének, Hegedűs Zoltán települési képviselőnek az édesapja. – Innen jött az ötlet, hogy ez ellen tenni kellene valamit, fogjunk össze, segítsünk egymásnak. Figyeljük, járnak-e a környéken idegenek, ismeretlen járművek, és felírjuk a rendszámot. Jómagam a Királyszék és a Kökény utcát tartom szemmel. Nekem még nem kellett semmit sem jelentenem a körzeti megbízottunknak, lehet, hogy azért, mert híre ment: nálunk utcakapitányi rendszer működik, és elkerülnek minket a tilosban járók.

Tizenöt körzeti megbízotti státus található Vásárhelyen. Elsőként a
Paperei zárt kertekben (itt sok a lopás, a betörés, ez a rész is Hegyi Norberthez tartozik majd) tartottak ezzel kapcsolatban bejárást, találkoztak az illetékesek az ott élőkkel, a kerttulajdonosokkal.

Lakossági őrszolgálatok

A lakosság mindig is igyekezett összefogni vagyona, élete védelmében. Makón városi kezdeményezésre már 1806-ban működött utca-, illetve pusztakapitányi rendszer. A közelmúltban Kishomokon is alakult önálló őrség, valamint 2006-tól működik a tanyavilágban a civil hírlánc program.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buszmegállómustra Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Minél messzebb van a buszmegálló a vásárhelyi városközponttól, annál lepusztultabb – tapasztalatunk szerint. Tovább olvasom