Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Útdíjas lesz a 47-es és a 43-as út

A vásárhelyi és makói teherfuvarozók újabb sarcnak érzik, hogy áprilistól fizetőssé teszik számukra több országos útszakasz, így a 47-es Vásárhely és Szeged, valamint a 43-as Makó és Szeged közötti szakaszának használatát. Kispál Ferenc vásárhelyi fideszes országgyűlési képviselő szerint ez is áremelést okozhat. A személyautóval utazóknak nem kell útdíjat fizetniük az érintett szakaszon.
Nyolcvanhat országos főút egy-egy szakasza válik fizetőssé április elsejétől a 12 tonnánál nehezebb teherautók számára. A megyében ez – a Népszava információi szerint – a 47-es Vásárhely és Szeged, valamint a 43-as Makó és Szeged közötti szakaszát érinti. A kamionok itt csak autópálya-matricával közlekedhetnek.

Egynapos matrica háromezer forint

Jelenleg a 12 tonnánál nehezebb kamionok (D4-es járműosztály) egy napig érvényes autópálya-matricája 3 ezer, a tíznapos 13 ezer 200, az egy évig érvényes pedig 219 ezer forintba kerül. Az Állami Autópálya Zrt.-nél lapunknak elmondták, hogy az útdíjfizetés tervezetéről még csak a sajtóból értesültek.

– Egy átokkal több sújt bennünket, s fizethetünk, mint a katonatiszt – mondta röviden és tömören Baráth Gábor, a vásárhelyi Baráth Trans Kft. tulajdonosa, akinek három kamionja van. A szintén vásárhelyi Buda-Hód Kamion Kft.-nek hat járművét érinti a rendelet. Ifj. Kiss Imre, a cég pénzügyi vezetője elmondta: a megnövekedett költséget nem tudják érvényesíteni a partnereikkel szemben. A makói Bartal Trans Kft. vezetője szerint elsőként rendbe kellene hozni a 43-as utat, s csak utána lehetne bevezetni a matricás rendszert. Bartal László több mint tíz járműve után lesz kénytelen útdíjat fizetni.

Kispál Ferenc gazdálkodó, Vásárhely fideszes országgyűlési képviselője nem ért egyet az útdíj bevezetésével. Úgy látja, hogy a teherfuvarozóknak külön kiadást jelentő költség végül a lakossági árakban jelentkezik majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Asztalhoz ültetnék Lázárt és Molnárt

Közvetítenének kórházügyben a vásárhelyi szabad demokraták az önkormányzat és az egészségügyi minisztérium között. A helyi pártszervezet levelére már reagált is a tárca. Az MSZP-sek pedig csatlakoztak a kórház megmaradása melletti aláírásgyűjtéshez. Tovább olvasom