Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Úthibákról szól a legtöbb panasz Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi virtuális panaszládában landoló bejelentések zöme az úthibákra hívja fel a figyelmet, de emellett társasházi gondokat, hangos vendéglátóegységeket és parlagfüves területeket is jelentenek a helyiek.
Az idén eddig közel 400 panasz érkezett. Minden bejelentést kivizsgálnak, még ha névtelen is – de nem mindegyikből lesz „ügy".

A www.hodmezovasarhely.hu honlapon 2007 februárja óta érhető el az e-ügyintézés menüpont, s itt közérdekű bejelentéseket, panaszokat is lehet tenni. 350 millió forintos beruházásnak köszönhetően készült el az új városi oldal, az elektronikusügymenet-kezelő rendszer, az iktatás és az e-ügyintézés.

– A papír alapú és az elektronikus ügyintézés párhuzamosan zajlik a hivatalban. Az űrlapok benyújtása csak azonosítás után lehetséges, de a közérdekű bejelentéseket, panaszokat név nélkül is meg lehet tenni – tudtuk meg Zakar Pétertől, az önkormányzat informatikai csoportvezetőjétől.

A közérdekű bejelentés 24 órán belül a jegyzőhöz kerül, ő szignálja. Ezt követően az illetékes ügyintéző foglalkozik vele. Ha van hozzá név, elérhetőség, akkor minden esetben választ is kap a bejelentő. Ha névtelen, akkor sem felejtődik el, hanem feldolgozzák. Nem minden bejelentésből válik azonban ügy. A kivizsgálás során derül ki, érdemes-e vele foglalkozni, vagy olyan jellegű, amivel a polgármesteri hivatal nem tud foglalkozni.

A Szent István és a Szabadság tér közötti kerékpárutat nemrég újították fel – miután sok volt rá a panasz. Fotó: Tésik Attila
A Szent István és a Szabadság tér közötti kerékpárutat nemrég újították
fel – miután sok volt rá a panasz. Fotó: Tésik Attila

Az idén eddig közel négyszáz közérdekű bejelentés futott be az interneten keresztül. Ezek húsz százaléka névtelenül érkezett. A legtöbb panasz az úthibákkal, rossz járdákkal, kerékpárutakkal kapcsolatos. Nemrég orvosolták is a sokak által jelzett panaszt: nagyon rossz állapotba került a Szabadság és a Szent István tér közötti kerékpárút aszfaltja – így új réteget kapott.

Növelik a lefedettséget

A vásárhelyi háztartások húsz százalékában van internetezési lehetőség. Az önkormányzat célja, hogy a lefedettséget minél szélesebb körben növelje, és szeretné megoldani azt, hogy minél többen férhessenek hozzá az e-ügyintézéshez. Ez a lehetőség ugyanis egyre népszerűbb, az idén például már 3500 helyi adóbevallás érkezett így.

Nagyságrendben az úthibákkal kapcsolatos panaszok után közvetlenül az „általános bejelentések" következnek. Ebben a kategóriában szinte mindent írnak a vásárhelyiek, de a legjellemzőbbek a társasházakat érintő kérdések.

A fenti kettőn kívül még három kategória igen népszerű a bejelentők között. Az üzleti tevékenység nevű rubrikába főleg a boltokat, szolgáltatásokat érintő reklamációk kerülnek. Az ipari tevékenységgel foglalkozó bejelentéseknél elsősorban egyes vendéglátóegységek késői nyitva tartására, zajosságára panaszkodnak.

Végül az ötödik legnépszerűbb kategória a gyommentesítéssel foglalkozó pont. Mivel most van a szezonja, ide legtöbben azért írnak, mert bel- és külterületen egyaránt találkoznak parlagfűvel, melyet a gazdája nem irtott ki.

Olvasóink írták

 • 6. skorpio21 2008. augusztus 29. 15:54
  „"Tudomásom szerint bizonyos mennyiségű törmeléket ingyen le lehet rakni és igazolást is kap a szállító,hogy hívatalosan szabadult meg a szemetétől."

  Bocs! Egészen pontosan hívattalos lerakóhelyre gondoltam!”
 • 5. skorpio21 2008. augusztus 29. 15:50
  „Volna egy javaslatom a T. illetékes képviselőnek,egy kényes és roppant bosszantó probléma enyhítésére,amibem oroszlánrészt vállalhatna a DM. is!

  A város környéke egyre szemetesebb!Sokan ott szabadulnak meg a háztartásukban nélkülözhető kacattól és így nyáron a felújítások idején az építési (bontási) törmeléktől!Sokan még arra sem veszik a fáradtságot,hogy az út mellé tegye,inkább a járt útra borítja.

  Tudomásom szerint bizonyos mennyiségű törmeléket ingyen le lehet rakni és igazolást is kap a szállító,hogy hívatalosan szabadult meg a szemetétől.

  Ha ez így van,nagyobb reklámot kellene neki csinálni,hátha többen választanák ezt az utat!
  Az újságban is megjelenhetne egy feltűnő (felhívó) cikk,tudjon róla minél több lakos.
  Még mielőtt betemetik a várost az illegálisan szemetelők.”
 • 4. mackó 2008. augusztus 25. 19:46
  „Valamit teljesen félreértettél nem a koszt kell kiszedni azt megteszük hanem a csatornát kell kipucolni ahová mi nem férünk be. Ennyi.Lustaságról szó sincs.”
 • 3. klj_54 2008. augusztus 25. 19:15
  „Az én egyszerű nagymamám anno szégyellt volna árok ügyben irkálni!
  Ha valamit látott benne akkor egyszerűen kitakarította, kitakarítottuk!
  Ma már mindenki "az állam"-tól vár el mindent, pedig kis testmozgás nem árt.”
 • 2. mackó 2008. augusztus 24. 09:59
  „Jó lenne ha néha ellátogatnának v. Önök v. a rendőrség a Csomorkányi utcába. Tudniillik itt nincs bicikli út valami folytán az úton meg nem lehet biciklizni ezért a kerékpárosok a járdát nézik közl. útnak ami rohadtul életveszélyes az ottlakóknak (motorok is közlekednek) amikor kilépnek a kapum. A sok közlekedés miatt a járda teljelsen tönkrement.
  Valamint a Széchenyi tér 11. sz. alatti ház előtt van egy árok ami eső estén teljesen tele van nem folyik le . Már kértük az illetéskes , hogy csinálják meg a lefolyást, de hiába. Ez fontos lenne mivel a ház fala vizes a pangó víz miatt.”
 • 1. gugglika 2008. augusztus 23. 21:54
  „Én jobban örülnék annak, ha a panaszközpont nem lenne sikeres, mert akkor azt jelentené, hogy minden rendben van.
  Amúgy nem csak az a bicikliút volt rossz, a Szántón-Rapcsákon végigmenni is kész gyötrelem!!!!!!! lelógó ágak, rossz út, fél méterenként szintkülönbséggel... Tehát ha mindent észrevennének, és korrigálnának, akkor lenne ám Kánaán...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mártélyon nem lesz újabb adósságcsapda

Mártély - Bár pontos adatok még nincsenek, már most látszik, hogy javult a helyiadó-fizetési morál… Tovább olvasom