Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Üveghulladékból készítik az egyedülálló hőszigetelőt

Hódmezővásárhely - Közel 650 millió forintos beruházással 25 új munkahelyet teremt, és évi 12 ezer tonna üveghulladékból gyárt hőszigetelő anyagot a közeljövőben a vásárhelyi Energocell Hungária Kft. A habüveg előállításával még a környező országokban sem foglalkoznak.
A tervek szerint 2 hónap múlva hazánkban, sőt a környező országokban is egyedülálló, úgynevezett habüveg gyártását kezdi meg a vásárhelyi Energocell Hungária Kft. Már most 7 munkatársat foglalkoztat a magyar tulajdonosokból álló cég. 2009-ben alapították, több mint 2 éve dolgoznak azon, hogy üveghulladékból hőszigetelő anyagot állítsanak elő.

Az elképzelés nem új keletű, a technológia és az alkalmazás viszont igen – hallottuk Tóth Zsolttól, a cég ügyvezetőjétől. Pontosan ezért a gyártási folyamat egy része titkos. Ami viszont nem, hogy kezdetben évi 12 ezer tonna üveget dolgoznak fel újra. Az alapanyag az ország számos pontjáról érkezik majd. A válogatás után az üveget összetörik, lisztté őrlik, majd a különböző üvegekhez passzoló receptúrákat alkalmazva hőkezeléssel készül el a habüveg.

évi 12 ezer tonna üveghulladékból gyárt hőszigetelő anyagot a közeljövőben a vásárhelyi Energocell Hungária Kft. Fotó: DM/DV
évi 12 ezer tonna üveghulladékból gyárt hőszigetelő anyagot a közeljövőben a vásárhelyi Energocell Hungária Kft.
Fotó: DM/DV

Ez egy egyedülálló hőszigetelő anyag, amely tűz- és vízálló, valamint kártevőkkel szemben ellenálló. Végtelen élettartamú – sorolta az anyag tulajdonságait Tóth Zsolt. Az mondta, jól hasznosítható útépítéshez, épületek alatti hőszigeteléshez, új felhasználási terület lehet az épületenergetikában, merthogy földhőtárolót lehet kialakítani belőle. A szintén hazai gyártású napkollektor segítségével nyert hőt hosszabb ideig tudja tárolni, hőszivattyú segítségével pedig 100 százalékban kiváltható a hagyományos olaj- és gázfűtés. A napkollektor hatásfoka akár megduplázódhat, de a hőszivattyúét is jelentősen megnöveli.

Leegyszerűsítve: elteszi a meleget télire – magyarázta Tóth Zsolt. Hozzátette: a habüveg gyártásához 100 százalékban felhasználják a hulladéküveget, nem keletkezik további hulladék.

Miért pont Vásárhelyen indítják be a vállalkozást? Ennek több oka is van – hallottuk Tóth Zsolttól. A kerámiagyártás miatt számíthatnak a hőkezelésben nagy szakmai tapasztalattal rendelkező munkatársakra. Ugyanakkor a város vezetése is vállalkozóbarát, segíti a munkahelyteremtést – jelentette ki. Vásárhely régiós szerepét is szeretnék kiaknázni, a cég távolabbi tervei között szerepel, hogy nemcsak a magyar, hanem a vajdasági és erdélyi üveghulladékot is feldolgozzák.

Olvasóink írták

 • 11. Cheguevara 2011. május 24. 22:53
  „Több ilyen beruházás kellene Hódmezővásárhelyre. Több ilyen Kft. kellene Hódmezővásárhelyre.”
 • 10. deszkás 2011. május 24. 22:30
  „További sok sikert kivánok. Ebből van a haszna az országnak nem a Kkeméti rabszolga munkából a Merdzsóéknál.”
 • 9. DÓZER 2011. május 24. 21:46
  „Mindszentet a gyökér jegyzőjével együtt elmeszelte másodfokon is bíróság. A kivitelező nagyvonalú volt, és nem perelte be a városnak hívott elátkozott kis települést, és mert belátta: a politikusai a hibásak, és úgyis a nép fizetné a kártérítést....”
 • 8. cleanx 2011. május 24. 20:33
  „650millió - ebből mennyi az állami támogatás?
  A mindszenti strandal miújság?
  http://www.delmagyar.hu/hodmezovasarhely_hirek/nem_javitja_ki_az_utat_a__plazs_kivitelezoje/2156611/”
 • 7. gubanc 2011. május 24. 15:17
  „Nagy állami támogatás, vastag zseb, kevés melós.”
 • 6. macs 2011. május 24. 15:08
  „Hány főt fognak alkalmazni? Nagyon zárt, kevés élőmunkát igénylő beruházásnak tűnik.”
 • 5. THE 2011. május 24. 14:24
  „Ha lenne egy átvevő hely is, ahova lehetne vinni a nem betétdíjas üvegeket, szuper lenne. Még ha jelképes összeget adnának érte, már megérné, mint a tesoban a pet-palack 5ft/5db.”
 • 4. airwaves 2011. május 24. 14:07
  „Ilyen egy jó hír, csak sajnos ritka mint a fehér holló!Végre valakinek sikerül valami ebben a tetves városban.”
 • 3. DÓZER 2011. május 24. 13:34
  „De igen, csak gondoltam: megadom az alaphangot :-)”
 • 2. airwaves 2011. május 24. 13:25
  „1 DÓZER!
  Mi az? Te nem is vagy benne?”
 • 1. DÓZER 2011. május 24. 12:58
  „Végre egy termelő, innovatív beruházás Vásárhelyen! Sok sikert kívánok nekik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tettrekész-demonstráció Hódmezővásárhelyen

A Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete három napig demonstrál a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatal előtt. Tovább olvasom