Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

V.-ék tisztára mossák a nevüket

Mártély - Nem nyúltak a máséhoz, és nem igaz, hogy kifosztottak volna két házat Mártélyon. Csak közüzemi tartozásuk volt – állítják V.-ék, akikről júliusban írtunk. A 8 gyermeket és 1 unokát nevelő család nem megy vissza a faluba. A szülők azt mondják, azért, mert veszély fenyegeti őket.
Nem tudtak beilleszkedni a mártélyi faluközösségbe, két ház tulajdonosát is megkárosították, és úgy mentek el, hogy adósságot és viszályt hagytak maguk után – írtuk júliusban V.-ékről. A nyolc gyermeket és egy unokát nevelő nagycsalád nem akar visszatérni Mártélyra. Ám a szülők iratokkal felszerelkezve megkeresték a szerkesztőséget, hogy elmondják: nagyrészt valótlan, amit a mártélyiak mondtak róluk. Nem akarnak pereskedni, csak tisztára mosni a nevüket. Kérték, azt, hogy most hol laknak, ne írjuk le, és a teljes vezetéknevüket se. – Korábban Székesfehérváron laktunk, a férjem fehérvári, én mindszenti vagyok – mondta az asszony. – A mártélyi önkormányzat felhívására jöttünk: megmenteni az iskolát, azzal, hogy a gyerekeink oda járnak. Azt mondtuk az önkormányzatnál, hogy mi építeni nem tudunk, erre kaptunk két albérletcímet, az elsőt nem adták ki nekünk, a másodikat igen, havi 18 ezerért. Megállapodtunk, ha rendbe hozzuk, eladják nekünk 2 millióért. Mi 450 ezret költöttünk rá, felújítottuk, fürdőszobát csináltunk, bevezettük a csatornát, és amikor ez kész lett, a gazdaasszony azt mondta, 4 millió az ára, és ha nem tudjuk kifizetni, mehetünk. Bíróságra vitte az ügyet, először nyertünk, aztán megegyezéssel jöttünk el, nem tartottunk igényt a 450 ezerre, és a villanyszámla-tartozást is kifizettük.
– Mi nem loptunk el onnan semmit, és amikor hurcolkodtunk, a saját bútorainkat vittük – tette hozzá a férfi.

A második, Rákóczi utcai házról olyan adásvételi szerződést kötöttek a tulajdonossal, hogy havi 80 ezret fizetnek, és idővel övék lesz a ház használt bútorokkal, majd ezt úgy módosították közösen, hogy 2013. december 20-áig kifizetnek 5 millió forint vételárat. Ha ez nem teljesül, kiköltöznek, és a foglaló elúszik. Fizettek már valamennyit, de a közüzemi számlákkal tényleg tartoznak, lekapcsolták náluk a vizet és a gázt is. Nemrég pedig, miután a helybeliek aláírásgyűjtésbe fogtak ellenük, kiköltöztek.

– Azért mentünk el, mert fenyegettek minket: a harmadikos kisfiam olyan leveleket kapott, hogy megölik, ha kilép a folyosóra, a nagy fiamba belekötöttek, amikor lement a Hédi sörözőbe, körülállták, 30-40 éves emberek, egy 16 évest. A szülő dolga az, hogy vigyázzon a gyerekeire – indokolta távozásukat V.-né.

A kérdésre, miért kötöttek bele a nagyfiúba, azt mondta, volt a diszkóban valami verekedés, és mivel ő cigány, ráfogták. – Ahol most vagyunk, nem bántanak minket, de érezzük, hogy tartják a lépés távolságot, sokan megkérdezték a cikk után, hogy mi voltunk-e, akik kifosztottuk azt a két házat. Bár szegényen élünk, nem nyúltunk a máséhoz soha – hangsúlyozza a férfi. V-ék állítják, ők nem voltak összeférhetetlenek, inkább a szomszédasszony volt velük és a gyerekekkel ellenséges, és az is kérdés, honnan tudta a szomszéd, milyen berendezésről hallgatták ők a hangos zenét, ha nem látta.

A V. házaspár komoly betegségekkel bajlódik: az asszony cukorbetegséggel és magas vérnyomással, azt mondja, egy hónapban háromszor volt sztrókja. A férfinak agyi infarktusa volt, hamarosan mennie kell szívkatéteres kezelésre. Elmondása szerint csak a gyógyszerei 50 ezerbe kerülnek. Nyugdíjas. – Mártélyon most megvonták a közgyógyellátást és a gyermekvédelmi támogatást, így az új helyünkön kérelmeztem. Most várjuk a döntést – mondja az asszony.

Olvasóink írták

 • 5. Anyámm 2012. augusztus 28. 21:24
  „a sok blabla XD”
 • 4. Falcao 2012. augusztus 25. 13:10
  „Szerecsenmosdatás.”
 • 3. Lázárhelyi 2012. augusztus 25. 12:21
  „Ha "tisztára mosták" a nevüket, akár ki is lehet írni... meg fotót is közölni, bár nem hiszem hogy kíváncsi lenne rá bárki is, hisz mindenki tudhatja mi is történt valójában.”
 • 2. Mozimasiniszta 2012. augusztus 22. 16:11
  „semmiről sem tehetnek...! ezért csak az özönvíz utánuk...ha tehettek volna: előbb a tűzvihar tarol mindent...”
 • 1. skid 2012. augusztus 22. 10:55
  „Jaj, szegény cigányok. Mindenki összefog ellenük, pedig ők semmiről sem tehetnek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Almási: Új városnegyed születik Vásárhelyen

Szeptember elsején nyílik a Tornyai-Múzeum és a Bessenyei Művelődési Központ. Tovább olvasom