Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Vadék is várják a kártérítést

Hódmezővásárhely - A Legfelsőbb Bíróság a vásárhelyi Erzsébet-kórháznak adott igazat, kimondva: 2007-es leépítése alkotmányellenes jogszabályon alapult. A város milliárdos kártérítést kér, és várja azoknak a betegeknek a jelentkezését, akik emiatt erkölcsi vagy anyagi kárt szenvedtek. A Vad család többszörösen is érintett.
A közelmúltban a Legfelsőbb Bíróság jogerős ítéletével Vásárhelynek, illetve az Erzsébet-kórháznak adott igazat a több mint két éve húzódó, leépítésről szóló peres ügyben. „A miniszteri rendelet figyelmen kívül hagyta a szakmai teljesítményt, politikai döntés született" – így fogalmazott korábban, a határozat bejelentésekor Lázár János polgármester.

Az egészségügyi reform 2007-ben tragikusan érintette az intézményt, a mintegy 300 aktív ágya 116-ra csökkent, ez 69 százalékos csonkítást jelentett. Az átszervezés miatt 400 dolgozót is kénytelenek voltak elbocsátani, osztályok szűntek meg, ezzel romlott a Vásárhelyen és környékén élők ellátottsága.

Sokan Szegedre, Szentesre vagy Makóra kényszerültek menni problémájukkal, id. Vad Sándor esetéről lapunk is beszámolt tavaly februárban. Megírtuk: a 67 éves férfi 2007. december 25-én hajnalban rosszul lett, szerettei agyvérzésre gyanakodtak. Az ügyeletről Szegedre vitték mentővel, ahol jártak a volt II-es kórházban és a fül-orr-gégészeti klinikán, majd saját autóval Szentesre mentek. Éjszaka fél 12-kor került ágyba a Kurca-parti kórház fül-orr-gégészetén, ahol arcideggyulladással öt napig ápolták. Három városban öt orvos vizsgálta meg.

Vad Sándor és felesége, Margit. Mindketten többször jártak kálváriát az Erzsébet-kórház 2007-es leépítése miatt. Fotó: Tésik Attila
Vad Sándor és felesége, Margit. Mindketten többször jártak kálváriát az Erzsébet-kórház 2007-es leépítése miatt. Fotó: Tésik Attila

– Azóta is éltünk át hasonlót – mondta a 65 éves Vad Sándorné Margit. – Férjem kulcscsontrepedéssel, fogadott fiam, Balázs Mihály asztmás fulladással, rohammal, jómagam érszűkület, érgörcs miatti rosszulléttel kényszerültünk szegedi, illetve deszki gyógykezelésre. Természetesen jelentkezünk a bizottságnál panaszunkkal, igényt tartunk a kártérítésre. De azt sem bánnánk, ha nem kapnánk pénzt, csak állítsák vissza az eredeti állapotokat, hogy minden gondunkkal, bajunkkal a helyi kórházba mehessünk, az ottani orvosokhoz fordulhassunk.

A város milliárdos nagyságrendű kártérítésre tart igényt az elmaradt finanszírozásért cserébe. Pillanatnyilag a kórház és a magánszemélyek kárigényének feltérképezése, az adatgyűjtés zajlik. Mindenről jegyzőkönyv készül, és valószínűleg lesznek csoportosan és egyénileg képviselhető ügyek. Utóbbi esetben is minden szakmai és jogi segítséget megadnak a károsultaknak – mondta el érdeklődésünkre Kallai Árpád, az Erzsébet-kórház főigazgatója. A kártérítések összege az esetektől függően különböző mértékű lehet.

Panaszosok

Az Igazság és egészség akció keretében augusztus 14-éig várják azokat, akik úgy érzik, kárt szenvedtek az ágyszámleépítés miatt. A kórház titkárságán személyesen, vagy telefonon az 62/532-152-es és az 62/532-162-es telefonszámon, illetve az info@erzsebetkorhaz.hu e-mail címen jelentkezhetnek – eddig közel százan tették meg – a panaszosok. A betegeket kedd délután 1 és 3, míg csütörtök délelőtt 9 és déli 12 óra között háromtagú bizottság hallgatja meg. Zárójelentésre és orvosi papírra is szükség lesz.

Olvasóink írták

 • 3. cipész 2009. július 17. 18:54
  „Na meg ha valakinek a vesébe katéter van mert hólyag daganata volt mióta katéterezzük meg?
  Ez 89-be volt.Már nincs ott az az orvos, neki kellett volna át élni azt a kínt amit át élt az az ember, a férjem volt.Meg is halt vér mérgezésben, még mindig nem tudok bele nyugodni, egyedül maradtam 8-éves leánnyal.
  Ezt csak azért írtam, hogy bizony sok mű hiba van, én még nem tudtam akkor, hogy lehet perelni.”
 • 2. cipész 2009. július 17. 18:40
  „Mi mennyit kérjünk, hogy péntek estétől, még orvos se volt az osztályon csak vasárnap ment be az ideg orvos és akkor adtak infuziót a tesómnak,üres ágy sok volt. Hétfőn megvizsgálták szerdán küldték Szegedre emeryre, de már a műtőbe kötött ki és így mentették meg az életét.A fiatal orvosok, de még a professzor se foglalkozott a vizit díjjal, ők az esküt az emberi élet meg mentésére tették.Agy vérzés volt ennyit a mi kórházunkról. Amikor visszahozták ide, ha nem mondjuk, hogy kontrolra vinni kell, akkor már nincs az élők sorába, ugyanis vitték kontrólra megint a műtő.Szegedi orvosok nővéreknek minden elismerés, ja és a mentősöké is.Köszönöm”
 • 1. aranka2 2009. július 16. 14:01
  „Vadbaromság”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áthelyezik Nepomuki Szent János szobrát

Hódmezővásárhely - Új helyre, a laktanya melletti körforgalmi csomópontba kerül Vásárhely legrégebbi köztéri szobra, a hányatott sorsú Nepomuki Szent János. Tovább olvasom