Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Vádemelés a Bethlen-gimnázium volt igazgatója ellen

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi városi ügyészség által benyújtott vádirat szerint 26 milliós kárt okozott az általa vezetett intézménynek B. Vilmosné, a Bethlen tavaly januárban felmentett igazgatója.
Jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt emelt vádat a vásárhelyi városi ügyészség B. Vilmosné, a helyi Bethlen Gábor Református Gimnázium tavaly januárban felmentett igazgatója ellen – tudtuk meg Szanka Ferenctől, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivőjétől. A vádirat szerint a volt igazgató három részletben mintegy 26 millió forint kárt okozott az általa vezetett intézménynek. A összeg egy, a vagyonkezelő mögött álló egyház által el nem fogadott felújítás kifizetéséből, valamint az áron felüli anyagbeszerzésekből áll össze. Elmarasztaló ítélet esetén akár öt év szabadságvesztés is kiszabható.

B. Vilmosné ellen hat magánszemély tett tavaly januárban büntetőfeljelentést a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon a gimnáziumban feltárt könyvelési hibák miatt. Mint arról beszámoltunk: a gimnázium 2008-as és 2009-es első félévi könyvelését a Hódmezővásárhelyi Református Egyházközség megbízásából nézte át könyvvizsgáló, aki számos hibát, hiányosságot tárt fel. Jelentésében többek között megállapította: nem járt el kellő alapossággal a gimnázium a költségvetés tervezésekor, ami kitűnik abból, hogy a ténylegesen felmerült kiadások a tervezettől több esetben merőben eltérnek. Előfordult, hogy ugyanazt a tételt duplán könyvelték, nem egyezett a házipénztár és a főkönyv, az előbbiben több készpénzt tartottak, mint amit a törvény engedélyez. A gimnázium több esetben nem tartotta be az igazgatótanács által hozott határozatokat – így többek között 4 millió forint értékű számlát hozzájárulás nélkül fizetett ki, felújításra határozat nélkül költött el közel 14 millió forintot, illetve 22 millió forintért szerzett be számítástechnikai eszközöket és tisztítószereket, ám ezek a kiadások nem szerepeltek a költségvetésben –, tartalmazza a könyvvizsgáló jelentése. Az ügyben a vásárhelyi városi bíróság jár majd el, de a tárgyalás időpontját még nem tűzték ki.

Olvasóink írták

 • 13. abai 2011. június 29. 14:28
  „ótemplomi”
 • 12. deszkás 2011. június 27. 16:49
  „SATNYA! Jól látod,nekik csak élni kell,fenntartani továbbra is az önkormányzatnak kell. Ezt "elfelejtik" mint Bucikánál a visszaesést.”
 • 11. tatarzoli 2011. június 27. 15:54
  „Hódmezővásárhelyi Református Egyházközség? Melyik? Mert nem egy van... Még...”
 • 10. Satnya 2011. június 27. 14:06
  „Vajon így jár a többi egyházi kézbe adott közoktatási intézmény is? A papok beleegyezése nélkül nincs festés, mázolás, tetőjavítás, stb., és ha már az összedőlés szélén áll, a felelősséget a tulajdonosra hárítják.”
 • 9. Én2 2011. június 27. 12:32
  „Zürzavaros az egész szerintem is a pedagógusok per nyerése tette be a kaput Lázárnál.Most jön a bünti hiszen a kezükbe van a bíróság is.”
 • 8. eldorádó 2011. június 27. 12:12
  „tavaly olvashattuk itt, hogy a presbitérium 6 tagja tette meg a feljelentést...az elbocsátott tanárok ügye teljesen más témában, térben és időben!
  Soxor a dolgok sokkal egyszerűbbek, nem minden konspiráció eredménye!”
 • 7. Kulipintyó 2011. június 27. 11:43
  „Vajon van-e összefüggés ez az eset és a között, hogy a múlt héten első fokon pert nyertek a tavaly augusztusban indokolatlanul elbocsájtott tanárok? Ez a mostani cikk egy bosszúhadjáratról számol be? A lázári FIDESZ keze van a dologba? Így működik nálunk a FIDESZ vezetése alatt a demokrácia? Mindezek nagy kérdések, de volt már ilyen világ Magyarországon negyven évig, csak akkor más volt hozzá az ideológiai körítés. Gratulálunk FIDESZ!!! Nektek Rákosi a példaképetek????”
 • 6. Erd.ei 2011. június 27. 11:39
  „Ártatlanság vélelme ide vagy oda, azért mégis csak pofátlanság, hogy ez a nő oda mer menni Mártélyra, az iskolát átvevő Ref. egyház képviselőjeként, és azt próbálják bemagyarázni a szülőknek, hogy az egyházi oktatás milyen jót tesz majd a gyerekeknek... Igen, látom, tényleg hasznos. :)”
 • 5. éljenszentes 2011. június 27. 11:31
  „Az újságíró miért beszél máris 5 év szabadságvesztésről ? Kinek szurkol ?
  Még egyelőre azt sem lehet tudni, hogy könyvelési szabálytalanságokról vagy egyházi csetepatéról vagy tényleg károkozásról van-e szó.
  Hol a gazdasági vezető, könyvelő, pénztáros, stb. felelőssége ?
  Gondolom, nem az igazgatónő könyvelgetett éjszakánként, inkább csak aláírta mások hülyeségeit.”
 • 4. dodó 2011. június 27. 11:06
  „"Elmarasztaló ítélet esetén AKÁR öt év szabadságvesztés is kiszabható. "

  Az ellopott pénzt pedig ismét MI fizetjük meg.”
 • 3. UtólagKapitány 2011. június 27. 11:03
  „Hajráá!”
 • 2. Larsson 2011. június 27. 08:35
  „Ez a divat nagyban is (egyéni indítványok formájában) és ez a divat kicsiben is, le lett osztva 6 embernek (csókosnak) a feladat! :(”
 • 1. palimadar 2011. június 27. 07:12
  „"Mint arról beszámoltunk: a gimnázium 2008-as és 2009-es első félévi könyvelését a Hódmezővásárhelyi Református Egyházközség megbízásából nézte át könyvvizsgáló, aki számos hibát, hiányosságot tárt fel. Jelentésében többek között megállapította: ..."

  Akkor miért 6 magánszemély tett feljelentést?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhair: nézze meg a fodrászverseny hajkölteményeit!

Első alkalommal rendeztek Hódmezővásárhelyen nemzetközi fodrász- és kozmetikusversenyt. Tovább olvasom