Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Vágóék közös hangszere a kürt

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Vágó család két tagjában nemcsak a zene szeretete és művelése közös, hanem a választott hangszer, a kürt is. Vágó János, a Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója profi, lánya, Nóra kedvtelésből muzsikál, és eladóként dolgozik.
Vágó János (47) élete összeforrott a Péczely-iskolával: ott tanult meg zenélni Kerekes Pálnál – először furulyázott, a városszerte tisztelt zenepedagógus beszélte rá a kürtre. A markáns hangú rézfúvóssal 1974-ben kezdett ismerkedni, majd tanára arra is rábírta: válassza a zenészi hivatást. Első sikerként, már ötödikesként ragja lehetett a Városi Fúvószenekarnak, amelynek 17 esztendeje vezetője.

– Nagyon megkedveltem a kürtöt, a hangszíne minden hangszerhez illeszkedik, a fafúvósoktól a billentyűsükön és az ütősökön át a vonósokig – indokolt Vágó. – Nagy a hangterjedelme, és a rézfúvósok közül ennek tetszik legjobban a hangja. Ezzel nem vagyok egyedül, lányommal, Nórával is sikerült megszerettetni.

Különleges élménye, mikor a fővárosi operaházban játszhatott a Joó Árpád vezényelte ifjúsági zenekarban. Zenélt Kiskunmajsán, Szegeden, Szolnokon, Vésztőn pedig a művelődési ház és zeneiskola igazgatójaként tevékenykedett. 1994-től tanít a Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézményben, amelynek jelenleg igazgatója. Tehetséges tanítványait sorolva Horváth Sándort (a miskolci szimfonikus zenekar tagja) és Héjja Endrét (visszatért a gyökerekhez, a Péczelyben tanít) említette meg. Lánya, Vágó Nóra (21) furulyával kezdte, majd atyai rábeszélésre váltott kürtre, és 2002-től tagja az idén Bessenyei-díjat kapott Városi Fúvószenekarnak.

Vágó János és lánya, Nóra gyakran zenél együtt. A szerző felvétele
Vágó János és lánya, Nóra gyakran zenél együtt.
A szerző felvétele

– Nem bántam meg, hogy a gyengéd erőszaknak engedve végül a kürtöt választottam – árulta el Nóra. – Az együttzenélések mindig különleges élményt jelentenek, előfordult már CD- és zongorakísérettel is. Eleinte kicsit furcsa volt, hogy az édesapámmal játszom kürtversenyeket, speciálisan erre a hangszerre komponált darabokat, de végül jól összecsiszolódtunk, hiszen egymás gondolatait is ismerjük. A zene a legjobb kikapcsolódás, az egyik legjobb időtöltés, de azért házi muzsikálást nem rendezünk, mert a kürt eléggé „lármás" hangszer.

Míg az édesapa profi, Nóra amatőr zenész, kedvtelésből, saját örömére muzsikál – eladóként dolgozik egy pékségben –, akárcsak a népszerű Városi Fúvószenekar legtöbb tagja. – Az egyik legnagyobb élmény mindig a Fekete Sasban rendezett újévi koncert, amire apu azt mondja: nekünk szórakozás, neki a szervezéssel együtt nagyon kemény munka. De tudom, hogy ő is élvezi, különben nem csinálná – mondta nevetve Nóra.

A harmadik

A családban található egy harmadik kürtös: Vágó Nóra kedvese, Vasas András is ezen a hangszeren játszik, ő a vásárhelyi katonazenekart erősíti

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb szégyenlista Vásárhelyen

Nyilvánosságra hozzák azon egyéni, társas vállalkozások és magánszemélyek nevét, akik péntek délig nem rendezik helyiadó-tartozásukat. Tovább olvasom