Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Vagy közmunka nem akad, vagy pénz nincs

Hódmezővásárhely - Anyagi megfontolások miatt nem kíván annyi téli közmunkást alkalmazni a mindszenti és mártélyi önkormányzat, amennyire lehetősége lenne, pedig a helyhatóságnak csak a munkások védőfelszerelésének áfáját kellene állni. Székkutason viszont egy embert sem kérnek. A polgármester szerint a téli munkákra elegendő a jelenlegi létszám.
Összesen 78 tartós munkanélküli téli, három hónapos foglalkoztatására lenne lehetőség a Szociális és Munkaügyi Minisztérium pályázatának köszönhetően a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társuláson belül, ám végül csak 60-ra pályáztak az érintett önkormányzatok. Vásárhely kimerítette a ráeső 46-os létszámot, Mindszent 20 helyett csak 12, Mártély 4 helyett csak 2 közmunkás foglalkoztatását vállalta, míg Székkutas a neki járó 8 státuszból egyetlenegyre sem tart igényt. A közmunkások minimálbért kapnak, az önkormányzatoknak kell viszont állniuk a védőfelszerelés és a munkaruha áfatartalmát. A kisebb településeket ez tartja vissza.

– Hat közmunkást jelenleg is foglalkoztat a székkutasi önkormányzat, ráadásul a szerződésüket január 10-e után várhatóan meg is hosszabbítjuk, ezért nem kívántunk most élni ezzel a lehetőséggel – indokolta a döntést Varga Sándor. Székkutas polgármestere hozzátette: a sportpályának, az iskolának és a művelődési központnak saját, főállású gondnoka van, aki megbirkózik a hóeltakarítással és a síkosságmentesítéssel.

Közmunkások Vásárhelyen. Télre negyvenhat kaphat munkát. Fotó: Tésik Attila
Közmunkások Vásárhelyen. Télre negyvenhat kaphat munkát.
Fotó: Tésik Attila

A főtér környékét ma is a községben dolgozó közmunkások tartják rendben. A dűlőutakat és a járdaszéleket pedig a szövetkezettel közösen tartják karban. – Nem akartuk azt, hogy kérünk újabb közmunkásokat, de azok tényleges feladat híján csak látszattevékenységet végeznek. Rosszul vennék a helybeliek, ha azt látnák, hogy csak támaszkodnak a lapátnyélen – tette hozzá Varga Sándor.

– Azért kértünk 4 helyett csak 2 téli közmunkást, mert két ember elegendő arra, hogy elvégezze az átereszek tisztítását és a hóeltakarítást – mondta Balogh Jánosné. Mártély polgármestere szerint még két közmunkás igénybevétele fölösleges, hiszen a község útjainak tisztítását egy vállalkozó végzi. Ráadásul a téli közmunkások védőfelszerelésének áfáját a községnek kell állnia.

Vagy közmunka nincs, vagy pénz. Fotó: Tésik Attila
Vagy közmunka nincs, vagy pénz.
Fotó: Tésik Attila

A mindszenti önkormányzatot is óvatos, elsősorban a pénzügyi megfontolások miatt. – 300 ezer forintnál nem tudunk több önerőt vállalni, 20 helyett ezért elégedtünk meg 12 közmunkással – indokolta a csökkentett létszámot Hevesi Tamás, Mindszent jegyzője. Hozzátette: a közmunkások a városüzemeltetési csoporthoz tartoznak majd, s nem csupán a hóeltakarításban, de más munkák elvégzésében is részt vesznek majd.

Olvasóink írták

 • 4. totya66 2008. december 09. 10:14
  „Ez az mi éppen nagy Fideszes város vagyunk, és a Fidesz teljes foglalkoztatottságot ígér, majd Viktor észreveszi hogy a haver kihúz a bolyból és helyre igazítja. :-)”
 • 3. Én2 2008. december 02. 11:00
  „írástudatlan- tudod Te azt, hogy a Rapi idejében mennyi közmunkás dolgozott hát megmondom neked 300-400 embert foglalkoztatta és jól működött de lj ezt leseperte az asztalról. Azóta aztán jóformán alig vannak igaz arra van ember hogy naponta a Kossuth teret takarítsa,”
 • 2. Írástudatlan-Tdi. 2008. december 02. 10:01
  „Nagyon úgy látszik hogy már ezt a kis munkalehetőséget is meg akarják szüntetni. Nagyon félválról veszik a dólgot! De elvárják hogy mindenki dólgozzon! De mit és hól? Ez az áfás szöveg csak egy malőr duma! Remélem hogy Lázár lessz olyan gerinces hogy amelyik önkórmányzat nem igényelt közhasznú munkást az a jövőben se kapjon! És azt sem hiszem el hogy ahol válalkozókkal végeztetik el a közhasznúak munkáját az sokkal ólcsóbb lenne! Úgy látszik hogy a pólgármesterekből kezd kiveszni az emberiség! Nem hogy azon lennének hogy segítsenek a rászorulókon ha nem inkább ellenük vannak! Végül is nagyon könnyű busás fizetés melett a trónról halálos itéleteket hozni! Egytől egyik szégyelhetik magukat! De miket is beszélek. Szégyelni csak is olyan tudja magát aki emberséges! De ezekből a szóban fórgókból az kiveszett!”
 • 1. efje 2008. december 01. 17:03
  „"az önkormányzatoknak kell viszont állniuk a védőfelszerelés és a munkaruha áfatartalmát. A kisebb településeket ez tartja vissza."
  Azt a spórolós, skót-balkan-zsidó esszel megáldottat öltöztetnem fel így aki sajnálja rajuk a munkaruha áfáját! Latom azért kapnak kesztyűt meg mellenyt. Legalább rendes munkaruhát adnának nekik nadrággal, cipővel, zoknival, sapkával. Gyönyörűen néznek ki suhogós lila nadrágban, Gagyidas felsőben, Wing cipőben!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Értékesítik a 47-es mellett kivágott fát

Kishomok - Ötszáz köbméter fát termelnek ki a 47-es főút Kopáncs és Kishomok közti szélesítése… Tovább olvasom