Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Vakesz visszavágyik Amerikába

Hódmezővásárhely - Napra pontosan 15 évvel ezelőtt tartotta első edzését a Vakesz Pólósuli. A tíz évig működő vásárhelyi vízilabda egyesület alapító edzőjével, Szabó László Vakesszal beszélgettünk, a múltról és a jelenről, az egykori csapatról és az amerikai nyugdíjas évekről.
Ma már kevesen, talán csak az egykori tagok és a leglelkesebb vásárhelyi vízilabdabarátok emlékeznek arra, hogy az ezredforduló környékén, a nagy múltú városi vízilabda klub, a HVSC mellett egy másik póló egyesület is működött Hódmezővásárhelyen. Az 1998 márciusában alakult Vakesz Pólósuli SE nem titkolt célja az volt, hogy a mélypontra került hódmezővásárhelyi vízilabdát feltámassza, a városi utánpótlás nevelést, szakértő mesterek vezetésével, újra sikeres pályára állítsa.

Napra pontosan 15 évvel ezelőtt tartotta első edzését a Vakesz Pólósuli.
Napra pontosan 15 évvel ezelőtt tartotta első edzését a Vakesz Pólósuli.

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

 
- A kilencvenes években a HVSC gyermek illetve serdülő csapatánál edzősködtem. Úgy láttam, nincs biztosítva a kellő szakmai színvonal, a hozzáértő emberek kiszorulnak a medencepartról, az edzők és a játékosok nem kapják meg a megfelelő támogatást a vezetőségtől, így 1998-ban eljöttem a klubtól. Ekkor döntöttem úgy, hogy új egyesületet alapítok. Mindent a nulláról kezdtem. Játékosokat toboroztam, embereket és pénzt gyűjtöttem a csapatnak. Végül 1998. március 12-én hivatalosan is megalakult a Vakesz Pólósuli. Az első edzést pontosan 15 évvel ezelőtt, március 28-án tartottuk. Akkor még csak 5-6 fiatal tagja volt a csapatnak - mesél az indulás időszakáról az egyesület alapítója, edzője és "mindenese" Szabó László, akit legtöbben csak Vakeszként ismernek.

Ő maga 12 évesen kezdett el vízilabdázni, illetve komolyabban sporttal foglalkozni. - Téli szünet volt az iskolában. Egy barátommal - aki akkoriban már vízilabdázott - ebéd után ellógtunk a napköziből. Rávett, hogy menjek le vele a strandra. Vékony, gyenge fiú voltam, nem volt túl sok kedvem télen strandra menni, de végül rábeszélt. Akkor ismerkedtem meg Török Sándorral és Mucsi Józseffel, a két legendás úszó-vízilabda edzővel. Megtetszett a környezet, a hangulat így én is elkezdtem rendszeresen lejárni. Az elején elég ügyetlen voltam, de végül belerázódtam. 26 éves koromig vízilabdáztam a vásárhelyi csapatban, ekkora viszont már hivatásommá vált a sport - mesélte fiatalkori élményeit, és a vízilabdával való első találkozását a egykori edző, aki miután a Szegedi Tanárképző Főiskolán testnevelés-földrajz szakos diplomát szerzett, egy ideig a Hódiköt Sporegyesület ügyvezető elnökeként, majd a HVSE szervezési módszertani vezetőjeként tevékenykedett. Később Szegeden kapott tanári állást és csak a rendszerváltás után tért vissza a városba. Vakesz úgy látja, későbbi csapatának fennmaradásában, ugyanakkor annak feloszlásában is nagy szerepe volt a politikának, illetve az akkori városvezetésnek.

Mester és tanítványai.
Mester és tanítványai.

- Valamennyien akik a Pólósulinál dolgoztunk társadalmi munkában csináltuk. Emellett hihetetlenül sokat segítettek a szülők, az étkeztetéseben, a gyerekek fuvarozásában, az adminisztratív ügyekben, de a szövetségtől is kaptunk támogatást. Még így is nagyon kevés pénzből gazdálkodtunk, így megkerestük az önkormányzatot. Sokáig a városvezetők bizalmát élveztük. Anyagi támogatást és vízfelületet is kaptunk, sőt az önkormányzati támogatás ideiglenes megszűnésekor, a képviselők a saját képviselői alapjukból támogatták az egyesületet - avat be minket az edző az egykori egyesület mindennapi ügyeinek részleteibe. Az edző azt is elárulta, a Vakesz Pólósuli sohasem volt a városi rivális fiókcsapata. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy volt olyan szezon, amikor a "vakeszosok" öt korosztályos bajnokságban is elindultak, míg a HVSC csak kettőben.

- Egy idő után azonban minden áron be akarták olvasztani az egyesületet a HVSC-be. Én nem akartam ebbe belemenni. Úgy láttam, nálunk jobb szakmai munka folyik. Végül teljesen lehetetlenné tették a munkánkat, így 2008-ban feloszlottunk. Viszont nagy elégtételt jelent számomra, hogy az egykori játékosaim közül sokan ma is vízilabdáznak, és ami ennél is fontosabb, így felnőttként is nagyon jó barátok. A régi csapat megmaradt, és ez többet ér mindennél - meséli a mester, aki ma is jó kapcsolatot ápol növendékeivel, akik közül heten ma is oszlopos tagjai a helyi OB I/B-s csapatnak, illetve többen, más városban és más szinten ugyan, de még ma is pólóznak.

Vakesz 2008-ban végleg szögre akasztotta a sípot. Mostanában az ideje egy jelentős részét Amerikában, a lányaival és az unokáival tölti. - Mindkét lányom kint él az Egyesült Államokban. A rendszerváltás környékén vándoroltak ki. Az idősebb lányom férje amerikai állampolgár, így most már ő is az. A fiatalabb Angliából költözött a tengerentúlra, egészen pontosan San Franciscóba. Pár évvel azután, hogy befejeztem itthon a dolgaimat küldtek egy jegyet, hogy menjek ki hozzájuk, és az unokáimhoz. Többször jártam ott. Mindig három hónapra, ennyi ideig érvényes ugyanis a vízum. Elképesztő, mennyire más ott az élet, mégis a családom az, ami miatt mindig odavágyok, ha Magyarországon vagyok. Egyébként felváltva megyünk a volt feleségemmel. Most én vagyok itthon. Bár nemrég jöttem haza, már alig várom, hogy újra kint lehessek.

Olvasóink írták

 • 6. DIEGO 2013. április 17. 14:25
  „Azok a régi szép idők. Én is oszlopos tagja voltam majdnem végig az egyesületnek, szép emlékek, sok érem. Kár hogy vége lett...”
 • 5. faszamár2013 2013. március 30. 15:21
  „Esküszöm ez egy receptre íródik.Sok hasonló "sikertörténetet" ismerek vásárhelyi sportéletből. A jelenlegi sportélet irányítójának személye (H.Z.) mindent megmagyaráz.A béka feneke alatt a vásárhelyi sport, a funkcionárius H.Z. sportja a foci,csak annak megy a lóvé, a fejlesztés. A mazohista testnevelők maradnak csak a városban. Kérdezze már meg valaki, hogy a Corvin, az Eötvös tagintézmény hogyan tart tesiórákat? Hogy méri fel a gyerekeket,azt hogy adminisztrálja? Hogy készülnek a srácok az érettségire? Miért nem hány a testnevelő a városháza elé undorában, ami itt folyik? Lénye az adminisztráció, meg a komaság.Fúj!
  Vakesz!Mire vársz még?”
 • 4. airwaves 2013. március 28. 17:45
  „Ha boldog akarsz lenni pár órára, rúgj be.
  Ha boldog akarsz lenni pár évre, legyél szerelmes.
  Ha boldog akarsz lenni egy életre, akkor tűnj el ebből az országból...”
 • 3. kalkutta 2013. március 28. 17:00
  „Nem csodálkozom. Itt mindent lehet kivéve alkotni, sikert elérni. Főleg ha nincs kedved semmilyen pártnak lefeküdni. Menj el Vakesz, felejts el mindent.”
 • 2. mivan? 2013. március 28. 08:56
  „Ja, mert biztos annyira támogatják, mint a kutyaütő focistákat.”
 • 1. vajlingroka 2013. március 28. 07:53
  „"Vakesz Pólósuli SE nem titkolt célja az volt, hogy a mélypontra került hódmezővásárhelyi vízilabdát feltámassza" - azóta még mélyebben van”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Támadás a laktanyában

Csapatgyakorlaton vettek részt a közelmúltban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem katonai vezető képzésének hallgatói a vásárhelyi laktanyában. Tovább olvasom