Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Vakít az Emlékpont múzeum teteje

Hódmezővásárhely - Zavaró nyaranta a vásárhelyi Emlékpont múzeum modern épületrészének fényes burkolatáról tükröződő fény. Délutánonként a Kálvin János tér felől érkező járművezetők szemébe tűz. Lázár János polgármester azt mondta, megoldják a problémát.
A város talán egyik legforgalmasabb és -balesetveszélyesebb gyalogátkelőjénél vakítja el délutánonként a Kálvin János tér felől érkező járművezetőket az Emlékpont modern épületszárnya, amelyet tervezője, a Kossuth-díjas építész, F. Kovács Attila fényes lemezekkel burkolva álmodott meg. A múzeum Andrássy út felőli homlokzatánál a vasszerkezeten álló épületrész csillogása – amelyben a Paraszt Párizs kiállítás és a konferenciaterem is található – napsütésben válik kifejezetten zavaróvá.

A Kálvin János tér felől érkező autósok, motorosok gyakran szenvedtek és szenvednek a fényes burkolaton megtörő erős napfénytől. A teljesen fényes felületű épületrész keleti oldalát, ahol a Lenin-szobor másolata egy párkányon csücsül, napkeltétől kora délutánig folyamatosan süti az égbolton vándorló nap, s vele együtt vándorol a visszatükröződő fény is. Délután esik olyan szerencsétlen szögbe, hogy zavarja a zeneiskola felől a Kaszap utca felé autózókat. Mi is tapasztaltuk: a Kaszap utca felé haladva olyan erős az épületszárny tükrözése, hogy szinte semmit sem lehet látni. A legtöbben fékeznek ilyenkor, számítva arra, hogy gyalogosok, kerékpárosok kelnek át az Emlékpont oldalánál, a nagy forgalmú, épp itt élesen kanyarodó 47-es főúton.

A Kálvin János tér felől érkezőket délutánonként elvakítja a tetőről élesen tükröződő napfény. Fotó: Tésik Attila
A Kálvin János tér felől érkezőket délutánonként elvakítja a tetőről élesen
tükröződő napfény. Fotó: Tésik Attila

A problémát a fip nicknéven kérdező olvasónk is szóvá tette, amikor lapunk internetes oldala interjút közölt Lázár János polgármesterrel. Olvasónk azt kérte, hogy az önkormányzat kezdjen valamit a csillogással, mielőtt egy nyári napon balesetet okoz. Lázár János igazat adva a kérdezőnek, azt mondta: intézkednek az ügyben.

Jelzőlámpát építenek

Az autóbusz-megállók már megkezdett átépítése során közlekedési jelzőlámpát építenek az Emlékpont sarkánál lévő gyalogátkelőhelyhez, amely biztonságossá teszi majd az átkelést. Az épület csillogása ennek fényét is nehezen észrevehetővé teszi, ha addig nem oldják meg a problémát.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. Pinaman 2009. szeptember 13. 22:27
  „Oldjak meg hogy ejszaka is ragyogjon oszt nem kell kozvilagitas”
 • 32. Beth 2009. szeptember 11. 23:49
  „Én szeretek a fényben járni :D

  Vezetni is :D”
 • 31. rozator 2009. szeptember 09. 17:12
  „Talán egy szentLázár szobrot?”
 • 30. JB007 2009. szeptember 09. 16:28
  „Vásárhelyen kb. 2100 óra/év a napsütéses időszak. Nagyvonalúan ez 200 nap, naponta 3 órát zavaró a csillogás. Évente 600 órán keresztül balesetveszélyes a kereszteződés, bár ha jól értem csak a komcsiknak, a hithű fideszesek (akik szemüveg nélkül nézik a napfogyatkozást is) észre sem vették eddig.
  Ha kiderül, hogy egy épület balesetveszélyt okozhat, gondolom az a minimum, hogy a megrendelő garanciában kéri a javítást, tehát a városnak nem kerül semmibe.

  Egyébként a bejáratnál még mindig az a tábla van kint, hogy építette lj? (Helyesen ugye építtette lenne)”
 • 29. Rosmary53 2009. szeptember 09. 15:30
  „"A teljesen fényes felületű épületrész keleti oldalát, ahol a Lenin-szobor másolata egy párkányon csücsül, napkeltétől kora délutánig folyamatosan süti az égbolton vándorló nap, s vele együtt vándorol a visszatükröződő fény is." Akkor mindenki számára érthető, hogy hogy miért vakít? Lenintől ... vagy a naptól.”
 • 28. linc 2009. szeptember 09. 08:50
  „Tuti, hogy ez megrendezett probléma, megrendelt problémafelvetéssel!
  Jön a választási kampány, amihez valahonnan pénzt kell átjátszani a pártkasszába. A burkolat átalakítása ehhez tökéletes.

  Amikor épült az emlékpont, arról zörgött a haraszt, hogy az alépítmény költségei címen lettek hihetetlen pénzek átjátszva a pártkasszába, mert senki nem fogja kiásni, hogy megnézze, valóban annyi beton van-e a földben, olyan-e a talajszerkezet.
  Most meg senki nem fog felmászni, hogy pl. tényleg találtak-e súlyos burkolat problémát átalakítás közben.

  Ismerve a város ravaszdi polgármesterét, könnyen elképzelhető elképzelhető: már az építéskor ki lett taktikázva, hogy pár év múlva még egy bőrt biztosan lehúznak az emlékpontjukról.”
 • 27. félnótás 2009. szeptember 09. 08:30
  „Az Orosháza irányából érkezőket vakítja. Nem lehet, hogy a Városháza felöl érkezik a mennyei fény, felhívva ezzel a figyelmet városunk fényforrására?
  Ha ez így van, akkor Kósa szobra ehhez képest kismiska!”
 • 26. Norman_Bates 2009. szeptember 09. 07:23
  „25. hozzászólás fip 2009.09.08. 18:04
  nem akarom offolni a témát, de erre még válaszolok.
  "Kiváncsi vagyok mit fog neked mondani, személyesen ismerem mindkettőt, a dolog nem új keletű, és szinte megoldhatatlan." Akkor ezek szerint meg is válaszoltad a kérdést.
  LJ. szerint ezt nem a rendőröknek kellene megoldania, hanem az áruház biztonsági szolgálatának, ami eleve vicc, ha megnézed milyen kaliberű biztonsági őrök vannak a teccsóba.
  Pár éve még szokás volt, hogy éjszakánként tiszteletköröket tettek a járőrök, mivel nincs benne haszon ezért leszoktak róla, amit az idióták egyből ki is használnak.
  Megoldás: el onnan a padot! 1-2 óránként járőr + néhány fekvőrendőr! ennyi, k*va bonyolult.
  on”
 • 25. fip 2009. szeptember 08. 18:04
  „24.
  A tescoval kapcsolatban pedig bemész a tescoba és beszélsz a biztonsági igazgatóval, majd utána a biztonsági felügyelővel.
  Kiváncsi vagyok mit fog neked mondani, személyesen ismerem mindkettőt, a dolog nem új keletű, és szinte megoldhatatlan.
  Sokszor a rendőrök söpörtettek fel a fiatal huligánokkal, sajnos télleg mostanában már nem nagyon járnak oda.”
 • 24. Norman_Bates 2009. szeptember 08. 17:12
  „"Olvasónk azt kérte, hogy az önkormányzat kezdjen valamit a csillogással, mielőtt egy nyári napon balesetet okoz. Lázár János igazat adva a kérdezőnek, azt mondta: intézkednek az ügyben."

  Ajaj, lehet, hogy kár volt szóni, most valami "cimbora" cég átépíti a tetőszerkezetet, hogy megváltozzon a fény beesési szöge, vagy a NASA által kifejlesztett optikai fényeltoló prizmát szerelnek föl, 10millából.
  Mindegy az a lényeg, hogy john las-are talált egy olyan (húdenagyon fajsúlyos) kérést amit tud teljesíteni, nem számít, hogy a TESCO parkolóba továbbra is folyik tivornyázás, meg az örjöngés.”
 • 23. Norman_Bates 2009. szeptember 08. 17:00
  „Én a mai napig nem akarom elhinni, hogy egy ilyen project anno , hogy tudta elhagyni a tervezőasztalt?!
  Apró probléma, hogy a saválló acél fényliK? Persze, mert akkoriba nyilván az "ilyen még nem épült sehol!!!" tudat elhomályosította a józan gondolkodást, és valahogy erre nem gondoltak,...... meg arra se, hogy az egész egy fogpálcikákon álló olajfúrótorony benyomását kelti.”
 • 22. Én2 2009. szeptember 08. 15:05
  „lixus-kzs - nincs igazad, igenis ahogy aranka2 írta du. vakít ez a nyavajás tető de már akkor is vakított amkor építették, akkor is szóvátettük de mind hiába. Nem kell letagadni a fenét se zavarná ha nem annyira veító lenne.
  Pedig nem vagyok szoci mégis zavaró.”
 • 21. cikicakk55 2009. szeptember 08. 12:48
  „Elég baj, hogy ezt csak most vették észre.”
 • 20. efje 2009. szeptember 08. 03:01
  „Nézzük a lehetőségeket:
  1. Átépítik a tetőt. A lebontott savállóból futna cserepre, vagy valami olyanra ami nem veri vissza a fényt.
  2. Balesetveszelyesnek nyilvánítva egyiranyusitjak az útszakaszt délután 2 és 6 között.
  3. A fény elé felállítanak egy baszott nagy lemezt ami mozivászonnak is tökéletes Akos koncert eseten.
  4. Uv álló matt pirosra festik a tetőt, sarlóval, kalapáccsal hogy a levegőből (űrből, Google Earth-on) is lehessen látni a múzeumot.
  Na, kinek melyik tetszik? En az utolsóra szavazok.”
 • 19. aranka2 2009. szeptember 07. 20:41
  „Tükröződés: a fénykép cáfolja állításodat. Lehet, hogy úgy érzed, de nem úgy van.
  Lord ház - hahaha! Rég elslumosodot ház már az is. (slum: angol eredetű szakszó a leromlott státuszú lakóövezetekre). Ami meg az átkelést illeti, ha autóval megyek arra, rémesek a gyalogosok, akik egyesével szálingóznak, ha meg gyalog vagyok, rémesek az autósok, akik a világért meg nem állnának. A helyzetnek egyetlen objektív mérőszáma van, a baleseti statisztika. Az meg jó, tehát csak a szokásos autós-gyalogos ungorkodásról van szó.”
 • 18. Lixus_kzs 2009. szeptember 07. 20:29
  „aranka2!

  Tudom én is nagyon jól, hogy mikor tükröződik a legjobban, pontosan ahhoz viszonyítottam azt, ahogy leírtam: "néhány autó fényezése jobban csillog ennél" és ezt továbbra is fenntartom.

  Egyébként meg ennél a kereszteződésnél ezerszer balesetveszélyesebb a Kossuth tér mellett a lord-ház (otp bank) előtti gyalogosátkelőhely, ahol az autósok teligázzal hajtanak át, az ember nem győzi szedni a lábát, biciklijét, babakocsiját stb...”
 • 17. Trandafir 2009. szeptember 07. 18:10
  „Le kell bontani az épületet:D”
 • 16. dmdmdm 2009. szeptember 07. 17:47
  „"A Kálvin János tér felől érkező autósok, motorosok gyakran szenvedtek és szenvednek a fényes burkolaton megtörő erős napfénytől."

  Te, hogy ennek a Koromnak hogy fájnak a biciklisek!”
 • 15. fip 2009. szeptember 07. 13:31
  „12.
  Hát öcsém elég sekélyes vagy.
  Én mint egy átlagember szerettem volna, ha csinálnak valamit a tetejével.
  Sőt, ha figyelmesen megnézzük a képet, a kedves gyalogos hol megy át?
  Előrébb is át szoktak menni az úton simán. A közlekedési morál ebben a városban sokszor felér egy kiszáradt meztelen csigáéval.

  Köszönöm, hogy legalább valami reagálás született ezügyben.”
 • 14. aranka2 2009. szeptember 07. 13:29
  „Lixus_kzs, ha hatékonyan akarod képviselni álláspontodat, igazat írj! Naponta tízszer is elmehetsz előtte anélkül, hogy vakítana, csupán du. 3-5 között (Napjárástól függően) és a zeneiskola felől érkezőknek vakít. Máskor és másfelől nem, akkor viszont igen. Ennek sem a kommunistákhoz, sem a fasisztákhoz, de még a fideszesekhez sincs semmi köze.”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyalogost gázoltak Mindszenten

Mindszent - Személygépkocsi gázolt el egy gyalogost Mindszenten a Szántó Kovács János utcában -… Tovább olvasom