Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Valaczkay Győző a vásárhelyi ügynöklistán

Hódmezővásárhely - Valaczkay Győző is szerepel a vásárhelyi ügynöklistán. Az egykori vásárhelyi kosárlabda-játékos állítja: nem volt ügynök, nem adott jelentéseket. Szerinte őt figyelték meg a múlt rendszerben.
Valaczkay Győző egykori kosárlabda-játékos és edző szerepel a nyilvánosságra hozott vásárhelyi ügynöklistán. Barátai szóltak neki, hogy látták a nevét, amin Valaczkay nagyon meglepődött. Ő is megnézte a listát, s egy 1986-os rendőri jelentésben talált rá a nevére, ahol mindössze annyit olvasott: Valaczkay Győző András, „Viola András" (fedőnév), tmb (jelentése: társadalmi megbízott) és III/II. Utóbbi a Belügyminisztérium III/II-es csoportfőnökségét, vagyis a kémelhárítást takarja.

– Azonnal levelet írtam annak az intézetnek, ahol ezeket a dokumentumokat tárolják, hogy szeretnék bepillantást nyerni az anyagomba – ha egyáltalán létezik. Azt válaszolták, nagyon leterheltek, rengeteg hasonló kérés fut be, ezért erre legközelebb egy év múlva kerülhet sor. Nem értem, mi történt: semmit nem írtam alá, nem szerveztek be, számomra a családon kívül két fontos dolog létezik, a kosárlabda és a bélyeggyűjtés – mondta Valaczkay Győző.

Próbált nyomozni az ügyében – eddig sikertelenül. Elmondta: addig nem nyugszik, amíg hivatalos forrásból meg nem tudja, miként kerülhetett fel a neve a vásárhelyi ügynöklistára. Kutatott a múltjában, és két olyan momentumot talált, ami miatt a belügy vagy a kémelhárítás látókörébe kerülhetett, de nem ügynökként, hanem megfigyeltként. – Nincs 6-os kartonom, aláírt belépési nyilatkozatom és jelentéseket sem írtam – állítja. Ezek bizonyítják egyértelműen az illető ügynökmúltját.
Valaczkay viszont 1982 és 1989 között működtetett Szegeden egy bélyegüzletet, s az egyik legjobb vásárlója egy rendőr, sejtése szerint politikai tiszt volt. Vele sokat diskurált politikáról is. A másik szál még érdekesebb.

Valaczkay Győző: Nincs 6-os kartonom. A szerző felvétele
Valaczkay Győző: Nincs 6-os kartonom.
A szerző felvétele

– A 80-as évek végén, a rendszerváltás előestéjén egykori sógorom tagja volt egy ellenzéki csoportnak – emlékezett Valaczkay Győző –, tőlük többször hoztam el és szállítottam szamizdatkiadványokat. A Londonban élő Krassó Györgynek írt leveleket, talán négy-öt lehetett, én adtam fel a szabadkai postán. Amikor éhségsztrájkot folytattak, megvettem Krassó bélyeggyűjteményét, amiért kisebb vagyont, 500 ezer forintot fizettem. Abban a lakásban kaptam meg a gyűjteményt a megbízóktól, ahol az éhségsztrájk zajlott: leszámoltam a pénzt, és egy kis bőröndben szállítottam el a bélyegeket. Krassóval személyesen sohasem találkoztam.

Ennyi történt. Bár Valaczkaynak különösebb kellemetlensége nem származott abból, hogy felkerült az ügynöklistára, megfogadta: minden követ megmozgat, hogy tisztázza magát az ügyben.

Ki volt Krassó György?

Krassó György a szocializmus értelmiségének közismert ellenzéki szereplője volt. 1982-ben Magyar Október névvel saját szamizdatkiadót hozott létre. 1985-ben Londonban meglátogatta haldokló bátyját – ekkor kért és kapott menedékjogot Nagy-Britanniában. 1986-tól a Szabad Európa Rádió munkatársa volt. Csak 1989-ben, Nagy Imre és mártírtársainak újratemetésére tért vissza Magyarországra. Megalapította a Magyar Október Pártot, amely nem jutott be a parlamentbe. 1991-ben szívinfarktusban halt meg.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. peter00007 2010. március 31. 01:02
  „nyalni kell lázárnak, akkor lesz pénz, (lásd: varga tamás iskola, németh lászló ) aki pedig nem hódol be neki, arra pedig lelki terror vár(kirúgják az állásából és menekülnie kell az országból, mert a keze mindenhova elér) felháborító, hogy egy Fideszes városban ilyen megtörténhet

  hétfőn volt szerencsém a hibbant véntyúk Csorba Mária ----akiről köztudott, hogy a lázár szócsöve--- újabb őrült, Jobbik ellenes kirohanásait meghallgatni az VTV Jegyzet c. szennyműsorában. Ezúton üzenem neki, hogy jobb lenne ha szerény tehetségét nem mások mocskolódására használná!!
  Szebb jövőt!

  http://www.youtube.com/watch?v=ltOLQCY36co”
 • 22. Én2 2010. március 30. 19:24
  „Hát miért??”
 • 21. Filctoll 2010. március 30. 17:44
  „Elég megnézni a HÓD-ABC előtti összejöveteleket minden nap! Az érintettek nem dolgozni indulnak! Nem azért találkoznak! :)”
 • 20. Én2 2010. március 30. 15:14
  „JBOO7-Sokat eszembe jut a mhely amikor látom azt a sok embert az utcán unatkozni akik még dolgozhatnának.Jobb lenne az emberek hangulata , jobb lenne a megélhetés. Utálom amikor egyes emberek azt se tudják, hogy rázzák a rongyot a másik meg nem tud enni. Ennyi.Én ráérek, de nem voltam az Emlékpontba és nem is leszek oda lj. hívei járnak.”
 • 19. JB007 2010. március 30. 08:27
  „17. Én2 2010.03.29. 13:09

  Hülyeség mindig ezzel a munkahelyteremtéssel jönni. Ha mindenki dolgozna, ki érne rá elolvasni a többszáz oldalas ügynökjelentéseket? Ki járna múzeumba, emlékpöttybe?
  Inkább örüljünk, hogy vannak ráérő emberek, akik ezeket még bírják szabadidővel.”
 • 18. Filctoll 2010. március 30. 05:34
  „A titkosítást az MSZP-FIDESZ koalíció szavazta meg. Ennek köszönhetően hány ártatlan ember bűnhődhet és hány bűnös csak mosolyog. De nem sokáig! Mivel a titkosításokra a FIDESZ is igennel szavazott így nem hiszem hogy bárkit is elszámoltatni akarna. Mese, nem szabad elhinni! Majd a Jobbik megmutatja!
  Szebb jövőt!”
 • 17. Én2 2010. március 29. 13:09
  „skid- igazad van a fenét nem érdekli ez az ügynükösködés, a mhely teremtésről beszéljen mit csinált eddig, mennyi a város adóssága. Ez jobban érdekelne bennönket, hová költötte a pénzt?”
 • 16. skid 2010. március 28. 20:51
  „Bocsássatok meg, de marhára nem érdekel, hogy ki volt piti ügynök ls ki nem. Azt kellene elkapni, aki a főnüök volt. Boccs Lázár Jani, ezért még nem fognak rád többen szavazni.”
 • 15. Én2 2010. március 28. 12:34
  „Vásárhely pm.-rének jó dolga van ha nincs más tennivalója csak az elszámoltatás, de MINDENKIN:”
 • 14. dodó 2010. március 28. 11:00
  „Ez egy tiszta jellem!
  Megható története nagyban hasonlít a szépemlékű Gyulai Endre püspökére. Ő se írt alá semmit, csak megfigyelték. Később talán mégis aláírt, de nem emlékszik, mert sietett. Azután ügynök volt, de nem jelentett, ha mégis, csakis jót, sőt megtévesztette az államvédelmet!
  Aztán hirtelen eltűnt... egy szép, mondása szerint hozzá méltó lakással, (amit érdekes módon a várostól, vagyis tőlünk kapott, nem az egyháztól), meg valószínűleg szép nyugdíjjal! Nagyon hiányzik!
  Ne járjunk így Valaczkay úrral (elvtárssal?) is így!”
 • 13. CsabaKiraly 2010. március 28. 05:54
  „"Magyar-jellem ez". Nem ujsag. Mar a 48-as Szabadsagharc utran is ez volt. Egymast jelentettek fel egy kis jutalom dij remenyeben. Tompa Mihaly irt errol, ha jol emlekszem a "Golya madar" verseben.
  Es igy fejezte be: "nehogy ki mashol el e nemzeten megutalni is kenytelen legyen".”
 • 12. rozator 2010. március 28. 01:29
  „Ha ez a pali Valaczkay Győző, akkor valaki az ő nevében VÖRÖS hajjal volt 79-80 ban katona Ujszentivánon!”
 • 11. deszkás 2010. március 27. 20:52
  „Miután találkoztam a boltjában abbahagytam a bélyeggyüjtést.,vajon miért.”
 • 10. tintasbarns 2010. március 27. 19:51
  „Én nem voltam ügynök csak rám mondják hogy az voltam , még elhiszem a végén, hogy így történt tisztelt ügynök elvtárs.”
 • 9. unknown 2010. március 27. 19:50
  „Az a bélyegüzlet Szegeden... Véletlenül nem az Oskola utcában volt?”
 • 8. ava44 2010. március 27. 19:09
  „Ha ennyi "ellenálló" volt az átkosban, akkor mégis kik voltak az "ügynökök"? Nem érdekel, miért kell még mindig ezen "legelni"? Jobb lenne a jelenünkel foglalkozni. Improduktiv hülyeségek mint a vásárhelyi "terror háza" a PMK mögötti mélygarázs építése, amik alig néhány új munkaerőt igényelnek. Valami olyat kellene építeni, ami több száz embernek ad munkát. Meg azzal foglalkozni, hogy ha állami cég kisvállalkozót foglalkoztat ne hónapok múlva fizessék ki a munka ellenértékét. Ez jellemző az önkormányzatokra, rendőrségre, meg hosszú lehetne a sor.”
 • 7. antikos 2010. március 27. 18:03
  „Azért Győző kománk nem a ma született bárány... Ha olvassa remélem eszébe jut ki írhatta... El kellene számolnia...”
 • 6. Hód 2010. március 27. 17:35
  „Kit érdekel ez??? Milliárdokat lenyúló tolvajoktól hemzseg az ország, elfolyik a közpénz, virágzik a korrupció és a morál a béka alatt van!!”
 • 5. efje 2010. március 27. 16:33
  „Lesz aki elvállalja a múltját vagy tényleg ártatlan (ha jól számolom o a negyedik) mindenki? Napjainkban is élnek ügynökök, akik a rendőrségre adnak infókat hogy mentsek az irhájukat, de sokan csak egyszerűen vamzernek hívják őket. Őket is nyilvánosságra lehet hozni?”
 • 4. zaporozsec 2010. március 27. 15:47
  „moderálva”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezer nőt keresnek fel

Hódmezővásárhely - Közel ezer olyan 45–65 év közötti vásárhelyi nőt keresnek fel a Kapcsolat… Tovább olvasom