Délmagyar logó

2017. 06. 22. csütörtök - Paulina 18°C | 33°C Még több cikk.

Valami bűzlik a telepen

A vásárhelyi Borz utcával párhuzamosan futó töltés túloldalán lakók már több alkalommal orrfacsaró bűzre panaszkodtak. Egyesek szerint a már régóta nem használt, s elmocsarasodott vízgyűjtő árokba dobált hulladék, mások szerint a közeli légylárvatenyésztő telep a néha elviselhetetlen szag forrása. A telepen biofiltert szereltek a szellőzőkre.
– Ezt az elhanyagolt csatornát is érdemes lenne egyszer kitakarítani – mutatja a közelben lakó Oroszvári Ferenc Fotó: Schmidt Andrea
Északi szél esetén, főleg nyári éjszakákon, a vásárhelyi Borz utcával párhuzamosan futó töltés túloldalán lévő tanyákon élők mindennapjait orrfacsaró bűz keseríti meg.

– Még az esti pihenés idejére sem lehet mindig kinyitni az ablakokat, mert azonnal betódul az elviselhetetlen szag – panaszolta az egyik tanya tulajdonosa, Oroszvári Ferenc.

Az ott lakók, valamint a közeli Kincses temetőben elhunyt hozzátartozóik sírját ápolók közül néhányan arra gyanakodnak, hogy a Mártélyra vezető úttal párhuzamos, ma már nem használt vízgyűjtő árokból árad a szag.

– A kisebb fákkal, bokrokkal, náddal benőtt árok alján már fekete az állott víz. Mivel a tanyákon nincs szervezett szemétszállítás, valaki úgy döntött, hogy ide dobálja a hulladékát – vélte egy másik ott lakó.

A lejtős töltés alján különféle kommunális hulladékra bukkanhat az, aki bemerészkedik a szúrós ágak közé. Sötétben a városból bárki észrevétlenül hozhatja ide szemetét. Ráadásul a lehullott falevél, valamint pár állati tetem gyorsan rohadásnak indul a mocsárban.

Nem mindenki ért egyet azzal a feltevéssel, hogy csak a csatorna árasztja a bűzt. Kiss Antal nem a környéken lakik, viszont sűrűn megfordul itt. Szerinte a közelben működő légylárvatenyésztő telep is ludas lehet az ügyben.

– Már többször megkerestek minket a kellemetlen szagok miatt. Az önkormányzatnak azonban nincs joga intézkedni. Vizsgálatot kértünk a tisztiorvosi szolgálattól, a környezetvédelmi hatóságtól, valamint az állat-egészségügyi állomástól, de mindent rendben találtak a telepen – nyilatkozta Csurgóné Országh Mónika, a vásárhelyi önkormányzat általános igazgatási csoportjának vezetője.

Hozzátette, hogy a tenyészet tulajdonosa engedélyt kért a működésre, amit a szakhatóságoktól még 2004. augusztus 14-én meg is kapott.

– Minden szabálynak megfelelően üzemelünk. Több százezer forintért biofiltert szereltünk a szellőzőkre, illetve öltözőt építettünk, s minden hulladékunkat az Atev Rt. szállítja el – tudtuk meg Draskovits Ernőnétől, a tenyészet tulajdonosától.
Az egykori Ballatelepen, egy volt istállóban rendezték be a „csontitenyészetet". A kikelő légylárvákból horgászcsali lesz.

A Ballatelepen a baromfivirsli-gyártás melléktermékével, darált csirkeszárny, nyak- és fejcsonttal etetik a légylárvákat. Ezt a készítményt, az úgynevezett pépcsontot, fagyasztva és csomagolva kapják, valamint mélyhűtőben tárolják a felhasználásig.

– Már több alkalommal is feljelentettek minket. Ez ellen nem tudunk mit tenni, csak annyit, hogy bemutatjuk, minden engedélyünk rendben van. Északi széljárás esetén a szag mégis eljut tőlünk a tanyákhoz – mondta a telep tulajdonosa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Betonutat bízták meg a városi útépítésekkel

A Betonút Rt. újítja fel a vásárhelyi belterületi utakat – döntöttek egyhangúlag pénteki zárt… Tovább olvasom