Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Valóra vált álom Vásárhelyen

A vásárhelyi Endrei Béla utca 2. szám alatti egykori óvodaépületet az Európai Unió támogatásával, ám civil kezdeményezésre alakították át a fogyatékkal élők nappali intézményévé.
Az új otthonban még a dallam is szebben szól. Fotó: Tésik Attila
A szombati avatóünnepségen Kovácsné Bálint Gabriella, a pedagógiai és szociális szolgáltató központ vezetője idézte bevezetőjében Prohászka Ottokár egykori püspök szavait, hangsúlyozva, a szociális munka erkölcsi kötelesség is egyben. Megköszönte, hogy a város támogatta az intézmény megvalósítását. Avatóbeszédében Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő felidézte, 2003-ban keresték fel a helyi Lépésről lépésre egyesület tagjai azzal a kéréssel, hogy hozzanak létre a fogyatékos gyerekek és fiatal felnőttek nappali elhelyezésére szolgáló intézményt. A polgármester felkereste ezzel a kéréssel Göncz Kinga akkori szociális minisztert, aki anyagi segítséget nem tudott ígérni, de felhívta a figyelmet az európai uniós pályázati lehetőségekre.

A 161 millió forintból megépült, 590 négyzetméteres intézményt végül ennek a nyert pályázatnak a segítségével létesíthették. A beruházáshoz a város készpénzzel, s azzal járul hozzá, hogy a romos egykori óvodaépületet ajánlotta fel erre a célra. Az átalakítást és az építkezést a helyi Számadó Kft. végezte. Lázár János hangsúlyozta, a társadalom nem becsüli meg azokat a szülőket, akik fogyatékkal született gyermekeiket maguk kívánják felnevelni, annak ellenére sem, hogy ezzel vállalják, hogy elszakadnak munkahelyüktől, barátaiktól is egyben, a gyermekek állandó felügyelete és gondozása miatt. A város első embere szerint jellemző, hogy az irányító hatóságok részéről senki sem tisztelte meg jelenlétével az avatót.

Az ünnepségen verset mondott Kovács Emese és Bere Katalin, míg a Szivárvány Szakosított Szociális Otthon Színkottás együttesen népszerű dallamokat játszott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra felállítják Ivánt

Ismét felállítják az 1990 áprilisában az akkori ellenzék által eltávolított felszabadulási… Tovább olvasom